
به گزارش اقتصادآنلاین، آرش فرحزاد در شرق نوشت: ضربه اول «سهشنبه سیاه» را مایکل کوهن، وکیل و کارچاقکن سابق ترامپ، به او وارد کرد. کوهن در دادگاهی در نیویورک اتهامات مربوط به تخلف مالیاتی ترامپ را پذیرفت و تأیید کرد که به استورمی دنیلز و کارن مکدوگال که با او رابطه جنسی داشتهاند 130 و 150 هزار دلار حقالسکوت داده است تا در جریان کمپین انتخاباتی سال 2016 این ماجرا را افشا نکنند. کوهن تأکید کرد که این اقدام «به دستور یک کاندیدا و برای یک پست فدرال» و با هدف تأثیرگذاری بر انتخابات آمریکا انجام شد. کوهن مشخصا از ترامپ اسم نیاورد، اما قاعدتا باید دونالد ترامپ باشد که کوهن در آن زمان وکالت او را برعهده داشت و رسانهها در مورد روابط جنسی او افشاگری کرده بودند. مایکل کوهن تقریبا 12 سال وکالت ترامپ را عهدهدار بود و مهارت زیادی در ازبینبردن اسناد و مدارک اقدامات غیرقانونی و جنجالی ترامپ داشت. بیش از سه ماه قبل نیز مأموران پلیس فدرال آمریکا دفتر کار، خانه و اتاق مایکل کوهن در یک هتل را بازرسی و مدارک زیادی، از جمله اوراق مربوط به کسبوکار، برگههای مالیاتی و فایلهای گفتوگوهای محرمانه او با موکلانش را ضبط کردند. کوهن اعلام کرده حاضر است اطلاعات خود درباره ترامپ را فاش کند. درصورتی که او اطلاعات مفیدی در اختیار پلیس فدرال آمریکا قرار دهد، مجازات او به طور قابلتوجهی کاهش مییابد. قاضی میتواند برای کوهن حکم زندان 65 ساله صادر کند، اما همکاری او حکم زندانش را به پنج سال کاهش میدهد. ترامپ در واکنش به اعترافات کوهن واکنشهای متناقضی داشت. او از یکسو ادعا کرد که از پرداخت چنین پولی خبر نداشته است. این ادعای ترامپ با واکنش دیوید پکر، یکی از چهرههای رسانهای نزدیک به او، روبهرو شد تا یکی دیگر از افرادی که در حلقه نزدیک به ترامپ قرار داشت علیه او وارد میدان شود. پکر، ناشر «نشنال انکوایرر» که از دهه 90 میلادی با ترامپ همکاری میکند، بیاطلاعی ترامپ از پرداخت حقالسکوت به دنیلز و دوگال را بیاساس دانست و اعلام آمادگی کرد که حاضر است مدارک و مستندات خود را به دادگاه ارائه دهد. ادعای دیگر ترامپ هم این بود که نه از حساب کمپین، بلکه از حساب شخصی خودش پرداخت کرده است. اعترافات کوهن تنها به موضوع این دو زن محدود نمیشود. او اعلام کرده که حاضر است در پرونده روسیه – ترامپ با بازرس مولر همکاری کند و اطلاعات خود را در اختیار او قرار دهد. ترامپ ضربه دوم را نیز در دادگاه از پل مانافورت، رئیس سابق ستاد انتخاباتی خود، دریافت کرد. دادگاهی در ایالت ویرجینیا، مانافورت را در هشت مورد از 18 مورد اتهام بانکی و مالیاتی، گناهکار شناخت. محاکمه مانافورت در جریان تحقیقات در ارتباط با مداخله روسیه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در سال 2016 و تبانی احتمالی کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ با روسها انجام گرفته است. مانافورت حدود دو ماه ریاست ستاد انتخاباتی ترامپ را در سال 2016 برعهده داشت و پس از متهمشدن به دریافت بیش از 12 میلیون دلار از حزب ویکتور یانوکوویچ، رئیسجمهور سابق اوکراین که مورد حمایت روسیه قرار داشت، از سمت خود برکنار شد. رابرت مولر، بازرس ویژه تحقیقات در مورد دخالت روسیه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، در کیفرخواستی که پیش از این به دادگاه فدرال ارائه کرده بود، رئیس سابق ستاد انتخاباتی ترامپ را به لابیگری برای ویکتور یانوکوویچ متهم کرد. ترامپ در واکنش به اعترافهای کوهن، او را یک «دروغپرداز» لقب داد، اما از پل مانافورت تقدیر کرد که «در برابر فشارهای سیاسی» تسلیم نشد و در دادگاه علیه او اعترافی نکرد.
هشدار ترامپ
این تحولات در حالی رخ میدهد که کمتر از دو ماه دیگر انتخابات میاندورهای کنگره برگزار میشود و بر اساس نظرسنجیها، جنجالآفرینیهای ترامپ باعث کاهش محبوبیت او و جمهوریخواهان شده و دموکراتها وضعیت قابلقبولی در اکثر ایالتها دارند. به همین دلیل با توجه به اینکه پیروزی دموکراتها در انتخابات ماه نوامبر و کسب اکثریت کرسیها دور از ذهن نیست، احتمال استیضاح ترامپ در کنگره بیش از پیش در رسانهها مطرح میشود و رئیسجمهور آمریکا نیز که از همه طرف تحت فشار قرار دارد، نسبت به استیضاح احتمالی خود هشدار داد. او در گفتوگو با فاکسنیوز گفت: «اگر من استیضاح شوم، بازارهای مالی و بورس سقوط خواهند کرد و بسیاری از مردم آمریکا فقیرتر میشوند. نمیدانم چطور میتوانید کسی را که کارش را عالی انجام میدهد استیضاح کنید». رودی جولیانی، شهردار سابق نیویورک و وکیل کنونی ترامپ، هم با هشدار نسبت به استیضاح رئیسجمهور آمریکا گفت: «در صورت استیضاح، کارگران آمریکایی قیام خواهند کرد». بااینحال نانسی پلوسی، رهبر اقلیت دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، در دستور کار قرارداشتن استیضاح ترامپ از سوی حزب دموکرات را تکذیب کرده و گفته است که استیضاح ترامپ فعلا در صدر برنامههای حزب دموکرات قرار ندارد.
حمله به سشنز
روز گذشته اما ترامپ پیکان حملات خود را به سوی جف سشنز، وزیر دادگستری ایالات متحده و از دوستان نزدیک خود در رقابتهای انتخاباتی 2016 نشانه رفت. سشنز اولین سناتور حامی ترامپ در دوران نامزدی او برای انتخابات ریاستجمهوری 2016 بود و همچنین یکی از ستونهای اصلی ستاد انتخاباتی او به شمار میرفت، اما پس از ورود به وزارت دادگستری و با آغاز تحقیقات رابرت مولر، بازرس ویژه پرونده مداخله روسیه در انتخابات آمریکا، با هدف زیرسؤالنبردن بیطرفی خود به دلیل نقش کلیدی در کمپین انتخاباتی ترامپ، اختیارات قانونی خود بهعنوان دادستان کل در این پرونده را به معاونش، راد روزنستاین، تفویض کرد. این موضوع خشم ترامپ را برانگیخت و در ماههای گذشته بارها سشنز را مورد انتقاد قرار داد. ترامپ پس از تحولات روزهای اخیر هم مجددا با «نالایق»خواندن سشنز گفت: «او را تنها به این دلیل که از خود وفاداری نشان داده بود برای سمت وزارت دادگستری انتخاب کردم، اما با سلب مسئولیت از خود در پرونده روسیه برخلاف انتظاراتم عمل کرد. سشنز باید از قبل در مورد این قصد خود به من اطلاع میداد تا او را برای این سمت انتخاب نکنم». ترامپ بارها خواستار پایان تحقیقات بازرس مولر و حلوفصل این پرونده شده که با مخالفت سشنز روبهرو شده است. انتقادهای علنی رئیسجمهوری آمریکا و جف سشنز در حالی بالا گرفت که محکومشدن مایکل کوهن فضای سیاسی علیه ترامپ را سنگینتر کرده است. سشنز در پاسخ به انتقادهای اخیر ترامپ با انتشار بیانیهای گفت: «خواستار رعایت کامل قوانین و هنجارها هستم و هرجا شاهد تعدی و تخطی باشم اقدام خواهم کرد. تا زمانی که در جایگاه وزیر دادگستری و دادستان کل ایالات متحده قرار دارم، اجازه نمیدهم فشارهای سیاسی بر عملکرد این نهاد تأثیر بگذارد». اگر دونالد ترامپ رئیسجمهور نبود، اعترافات مایکل کوهن علیه او بهتنهایی میتوانست به پیگرد قضائی او بینجامد، اما پیگرد قضائی ترامپ در زمان ریاستجمهوریاش عملی نیست و تنها راه برکناری او از این مقام، استیضاح است.