اصغر زارعی کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره اهمیت حضور ایران در بازسازی سوریه، تهدیدات و فرصت های این مساله برای ایران با توجه به نگرانی های دشمنان در خصوص نقش ایران در سوریه، اظهارداشت: بخش اعظم خاک سوریه امروز از لوث وجود تروریست ها پاکسازی شده و تنها در قسمت کوچکی از منطقه ادلب حضور دارند و البته ارتش سوریه به دنبال آزادسازی این منطقه و پاکسازی آن است و این یعنی وارد مرحله دیگری از شرایط در سوریه می شویم که در آن احیای زیرساخت های اساسی و حیاتی یکی از مهم ترین دستورکارهای مورد توجه مسئولان خواهد بود.
وی گفت: کشورهای زیادی امروز به بهانه حضور در بازسازی سوریه اعلام آمادگی کردند و این در حالی است که بیشترین حضور و نقش آفرینی را در دوران بحران سوریه، جمهوری اسلامی ایران در کنار ملت و دولت آن کشور داشته، بنابراین یکی از اولویت های ایران که طرف مقابل هم به آن تمایل دارد، ایفای نقشی پر رنگ و مشارکتی فعال در بازسازی است.
زارعی افزود: به همین دلیل اخیراً شاهد تبادل هیات های بلند پایه ای از دو طرف هستیم که نتیجه آن هم عقد تفاهم نامه های مختلفی در جهت مشارکت ایران در بازسازی سوریه است. این مساله به عنوان تهدیدی برای دشمنان سوریه به حساب می آید بنابراین آنها هم تلاش می کنند که ادامه حضور ایرانی ها در سوریه و همکاری های دو طرف در دوران بازسازی فراهم نشود.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: مقامات مختلف سوری از جمله شخص آقای بشار اسد به عنوان رئیس جمهور آن کشور بر لزوم مشارکت ایران در دوران بازسازی سوریه تاکید کردند و این نشان از اراده و عزم دو طرف بر تداوم همکاری ها با یکدیگر دارد.
وی بیان کرد: تجربه های جمهوری اسلامی ایران در بازسازی پس از دوران دفاع مقدس، جنگ 33 روزه لبنان و امثال این دوران که پشت سرگذاشته باعث شده که امروز ایران به عنوان کشوری با تجارب ارزشمند در امر بازسازی به حساب آید که قطعا می تواند از این تجربه در راستای کمک به متحد خود سوریه هم استفاده کند.
زارعی ادامه داد: مردم سوریه در طول دوران حضور تروریست ها در خاک آن کشور این مساله را احساس کردند که این ایرانی ها بودند که در کنارشان ایستادند و در مبارزه با تروریست ها آنها را یاری دادند و ثبات و امنیت را به کشورشان بازگرداندند، بنابراین زمینه تداوم همکاری های دو طرفه برای ایران بیشتر از هر کشور دیگری مهیا است.
این کارشناس مسائل منطقه اظهارداشت: در کنار همه مواردی که گفته شد و شرایطی که برای حضور ایران در امر مشارکت در بازسازی سوریه فراهم شده است، نباید از این موضوع غافل شویم که رقبایی هم در این میان وجود دارند که می توانند عرصه را بر ما تنگ کنند. کشورهای ترکیه و عربستان در منطقه و برخی کشورهای اروپایی که هزینه های بسیاری را برای ویرانی در سوریه و کشتار وسیع مردم آن کشور پرداخت کرده اند، امروز برای حضور در دوران بازسازی سوریه هم آماده پرداخت هزینه های مالی آن هستند، لذا باید نسبت به این مهم توجه لازم را داشت و برنامه ریزی مناسب به عمل آورد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری از این کشورها حاضرند برای کمرنگ کردن حضور ایران در سوریه مبالغ بسیاری را هزینه کنند، اما با توجه به ضریب نفوذ و حضوری که ایران در جریانات مقاومت سوریه، عراق، یمن و دیگر کشورها دارد به نظر من این توطئه هم کارگر نمی افتاد و دشمنان نمی توانند خللی در روابط عمیق میان دو کشور دوست، همسایه و متحد ایران و سوریه وارد کنند.