اقتصادآنلاین - سپیده قاسمی؛ یکی از مهترین مواد اولیه تولید رب گوجه فرنگی است. قیمت گوجه فرنگی در مدت کمتر از یک ماه با افزایش 3 برابری از هر کیلو گرم 2000 تومان به بیش از 6000 تومان افزایش یافت و این اتفاق بهانه ای شد برای کارخانه های تولید رب که قیمت محصول خود را به طور متوسط از 5500 تومان تا بیش از 22 هزار تومان افزایش دهند.
برخی اصلی ترین دلیل افزایش قیمت رب را صادرات بی قاعده گوجه فرنگی عنوان می کنند، چراکه آمارهای وزارت جهاد کشاورزی نشان می هد امسال نسبت به سال گذشته نه تنها کاهش میزان تولید گوجه فرنگی اتفاق نیفتاده است بلکه با رشد حدود 900 هزار تن به حدود 5 میلیون و 300 هزار تن افزایش داشته است، در عوض بیش از 354 هزار تن گوجهفرنگی به ارزشی بالغ بر 180 میلیون دلار طی پنج ماهه نخست امسال به صورت رسمی و مقدار دیگر به صورت غیر رسمی از کشور خارج شده است.
وزارت صنعت برای کنترل بازار دستور بر ممنوعیت صادرات گوجه داد تا در پی آن قیمت رب نیز کاهش یابد اما، برخلاف انتظار قیمت این محصول کاهش چشمگیری در بازار نداشت.
گزارش میدانی
اقتصادآنلاین نشان می دهند کارخانه های تولید رب بر اساس فاصله تا کانون تولید گوجه فرنگی این محصول را با قیمت های متغییری خریداری می کنند، مدیر بخش تولید یک کارخانه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادآنلاین قیمت خرید امروز هر کیلوگرم گوجه فرنگی را 1700 تومان و کارخانه دیگر 2200 تومان عنوان کردند، قیمت هایی که از نظر آن ها همچنان بالا است و نباید انتظار کاهش قیمت رب داشت.
فعالان این صنعت همچنین افزایش قیمت در سایر مواد اولیه مانند قوطی و سر قوطی را نیز از دلایل دیگر افزایش قیمت رب می دانند. به گفته آن ها در 2 تا 3 ماه گذشته قیمت قوطی نیز تا ٣برابر افزایش داشته است.
قیمت گوجه برای کارخانه ها همچنان گران است
در همین زمینه، محمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران، به خبرنگار اقتصادآنلاین گفت: از ابتدای فصل هر روز میزان و قیمت گوجه ای که در اختیار کارخانه ها قرار می گرفت کمتر و گران تر می شد به همین دلیل در مدت کوتاهی شاهد جهش قیمت بوده ایم.
وی ادامه داد: هر کیلوگرم گوجه سال گذشته 400 تا 500 تومان به دست کارخانه ها می رسد اما، قیمت آن امسال با رشد 5 برابری به بیش از 2000 تا 2200 تومان رسید.
میررضوی همچنین افزایش قیمت بسته بندی و شیرینگ رب را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: دولت با اصرار بر پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز برای ترخیص ورق فلز مورد نیاز تهیه قوطی، قیمت این ماده اولیه را نیز تا 3 برابر افزایش داده است.
به گفته وی، در این میان تولیدکنندگان داخلی مانند فولاد مبارکه نیز محصولات خود را تنها به تعداد محدودی واگذار می کنند که بازار را در دست خود گرفته و قیمت ها را بالا نگه داشته اند.
میررضوی برای شفافیت در بازار این محصول از دولت خواست تا اسامی افراد یا شرکت های دریافت کننده ورق را در اختیار سندیکا قرار دهند تا از سوء استفاده جلوگیری شود.
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران در پایان از ارسال درخواست فعالان این حوزه برای واردات رب به دولت با هدف تنظیم بازار خبر داد.
تخلف در بازار و هجوم مردم دلیل افزایش کاذب قیمت
علاوه بر موضوعات مطرح شده کارشناساس و فعال حوزه صنایع غذایی دلایل دیگری را نیز در افزایش قیمت کالاها در بازار از جمله رب موثر می دانند.
علی مرادی ، یکی از این کارشناسان است که در گفت و گو با اقتصادآنلاین تخلفات در بازار و رفتار مردم را در افزایش کاذب قیمت ها موثر می داند.
وی گفت: برخی خرده فروشان به دنبال سودجویی بیشتر اقدام به پاک کردن قیمت قبلی و درج قیمت جدید می کنند که بسیار بالاتر از قیمت کارخانه است.
این کارشناسان هجوم مردم با توان مالی بالا برای خرید رب را نیز از دیگر دلایل افزایش غیر منطقی کالاهای مصرفی از جمله رب در روزهای اخیر و خارج شدن آن ها از دسترس طبقات پایین جامعه برشمرد.
مرادی در پایان تاکید کرد: مردم از انبار کردن محصولات غذایی خودداری کنند چراکه با این کار تقاضای کاذب در بازار ایجاد و زمینه افزایش قیمت را فراهم می شود.