از قسمت پایینی کمر، دردش شروع میشود و تا پشت ران و ساق پا کشیده میشود. کسانی که در طول روز ساعتها رانندگی میکنند، این درد را خوب میشناسند و اغلب افراد درگیر با آن، بهجای درمان کردنش، با آن میسازند.
به گزارش به نقل از هفته نامه آتیه نو، سیاتیک به درد کمر ناشی از مشکل عصب سیاتیک اشاره دارد؛ عصب بزرگی که از قسمت پایین کمر تا پایتان کشیده میشود. اگر شما به دردی شبیه به آنچه گفتیم دچار هستید و از دلایل ایجادشدن و شیوه درمانش چیزی نمیدانید، بهتر است فورا به یک متخصص ستونفقرات مراجعه کرده و از طریق معاینه، امآرآی یا سیتیاسکن، از ابتلا به این مشکل اطمینان پیدا کرده و برای درمان آن اقدام کنید.
باید جراحی کنید؟
علائم سیاتیک معمولا ناگهانی ظاهر میشوند و ممکن است روزها یا حتی هفتهها طول بکشد. 90درصد کسانی که از مشکلات مربوط به عصب سیاتیک رنج میبرند، بدون نیاز به جراحی بهبود پیدا میکنند. متخصصان اصلاح سبک زندگی، انجام تمرینات ورزشی خاص، کمپرس آب گرم و پرهیز از بلندکردن اجسام سنگین یا انجام فعالیتهایی که به این ناحیه از کمر فشار وارد میکنند را توصیه میکنند.
چه نشانههایی دارد؟
شایعترین نشانه سیاتیک، درد کمر است؛ دردی که میتوان بهسادگی آن را از انواع دیگر کمردرد تمیز داد، چراکه تا ران و ساق و پشت پا کشیده میشود و تنها به کمر محدود نمیشود. این درد معمولا وقت نشستن، سرفه یا عطسهکردن و رانندگی تشدید میشود و گاهی ممکن است در پای مبتلایانش، احساس بیحسی را ایجاد کند.
چه کسانی مبتلا میشوند؟
85 درصد از آمریکاییها در طول زندگی خود نوعی از درد پشت را تجربه میکنند و در کشور ما هم گرچه آمار دقیقی از مبتلایان به این درد وجود ندارد، اما حتی در اطراف خود، همیشه کسانی را میبینیم که از این نوع کمردرد شکایت دارند. اغلب مبتلایان این درد، بین 30 تا 50 ساله هستند و زنان، بیشتر گرفتار آن میشوند. فشار رحم در حال رشد در دوران بارداری، میتواند سیاتیک را تحتتاثیر قرار دهد و درد آن را در میان زنان باردار بیشتر کند. گذشته از این، کسانی که دچار فتق دیسک، آرتریت و دیگر مشکلات مربوط به ستونفقرات هستند هم بیشتر احتمال دارد درد سیاتیک را تجربه کنند.
فتق دیسک بینمهرهای
شایعترین علت سیاتیک، فتق دیسک بینمهرهای است. دیسکها مانند یک بالشتک برای مهرههای ستونفقرات شما عمل میکنند. با بالاتر رفتن سن، معمولا دیسکهای مهرهای هم ضعیف و آسیبپذیر میشوند و گاه زمینه را برای فشار واردشدن به عصب سیاتیک فراهم میکنند. از هر پنجاه نفر، یک نفر به فتق دیسک بینمهرهای دچار میشود و یکچهارم مبتلایان این مشکل، بیشتر از شش هفته این درد را تحمل میکنند.
تنگی کانال نخاعی
تنگشدن کانال نخاعی که عنوانی است برای تغییر شکل و ساختار اجزای ستونفقرات، یکی دیگر از دلایل احساسکردن درد سیاتیک است. تنگشدن کانال نخاعی ممکن است بر ریشههای عصب سیاتیک فشار وارد کند. تنگی نخاعی در بزرگسالان بالای 60 سال رایج است و گفته شده شیوع آن در میان زنان و مردان، تقریبا یکسان است.
تومورهای نخاعی
در موارد نادر، درد سیاتیک ممکن است به دلیل رشد تومورهایی در داخل یا کنار نخاع یا عصب سیاتیک احساس شود. این تومورها گاه به نخاع فشار میآورند و گاه مستقیما عصب سیاتیک را تحت فشار قرار میدهند. گرچه شیوع این مشکل، نسبت به دیگر مشکلات تحریککننده عصب سیاتیک بالا نیست، اما متخصصان بر لزوم بررسی احتمال آن تاکید میکنند.
سندرم پریفورمیس
پریفورمیس یکی از عضلات لگن است که در صورت اسپاسم آن، مشکلات مربوط به عصب سیاتیک، فرد را گرفتار خود میکند. اما در این شرایط منبع درد، ستونفقرات نیست، بلکه عضله کوچکی است که در زیر باسن قرار دارد و عصب سیاتیک از زیر آن عبور میکند. این عضله به چرخش باسن کمک میکند و ممکن است بر اثر ضربه، کشیدگی یا استهلاک، دچار گرفتگی شود و متخصصان معتقدند که زنان بیشتر به درد سیاتیک ناشی از اسپاسم پریفورمیس دچار میشوند. مردانی که کیف پولشان را در جیب پشت قرار میدهند و زنان چاق، بیشتر به این مشکل دچار میشوند.
ساکروایلئیت
ساکروایلئیت به التهاب مفاصل ساکروایلیاک گفته میشود؛ دو مفصلی که در محل اتصال استخوانهای لگن به عضلات پایینی قرار دارند. این التهاب ممکن است درد در ناحیه باسن، کمر یا حتی پشت یک یا دو پا را ایجاد کند. آرتریت، بارداری، ابتلا به برخی از عفونتها و البته ایستادن طولانی یا زیاد بالارفتن از پلهها، میتواند این مشکل را ایجاد کند.
آسیب یا عفونت
التهاب عضلانی، عفونت یا آسیبهایی مانند شکستگی نیز میتوانند زمینه را برای ابتلا به این درد فراهم کنند. بهطور کلی هر شرایطی که عصب سیاتیک را تحریک و فشرده کند، زمینهساز درد میشود و گاهی هم پزشکان، با وجود شکایت بیمار از درد، نمیتوانند علت دقیقی را برای ابتلا به این مشکل پیدا کنند.