شناسه : ۱۲۸۹۶۱۲ - شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۲۳
یک کارشناس بازارسرمایه مطرح کرد؛
بازی برد- برد خریدار و فروشنده در بورسکالا/ توسعه بورس در گرو ابزارهای مالی است
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایبنا، علیرضا کدیور، بورس کالای ایران را بهترین گزینه و بستر برای کشف بهینه قیمت کالاها دانست و عنوان کرد: کالاهایی که در بورس کالا معامله میشوند، ویژگیهای مشخصی دارند؛ به این ترتیب که کالاها همگن هستند، نسبت به تقاضا، تولید قابل توجهی در سطح کشور وجود دارد و همچنین استانداردهای مشخصی در خصوص کیفیت کالاها رعایت میشود. در این شرایط هم فروشنده موظف است محصول نهایی خود را با ویژگیهای تعیین شده عرضه کند و هم خریدار اطمینان دارد کالایی را دریافت میکند که از استاندارهای مورد نظر بورس کالا برخوردار است.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه افزود: بورس کالا به کشف بهینه قیمتها کمک میکند، به این ترتیب که در زمان معامله هم خریدار و هم فروشنده اطمینان دارند کالا با بهترین و واقعیترین قیمت دادوستد شده است.
وی با تأکید بر اینکه بورس کالا بازاری با شرایط «برد-برد» برای دو طرف خریدار و فروشنده است، اظهار کرد: البته به طور طبیعی قیمتها دائماً به دلیل تغییر شرایط عرضه و تقاضا، قیمتهای جهانی و سایر متغیرهای تأثیرگذار در حال نوسان است، اما بورس کالا شرایطی را ایجاد میکند که عدهای به واسطه داشتن اطلاعات نهانی و یا رانت نتوانند از قیمتها سوءاستفاده کنند.
این کارشناس بازار سرمایه به دورههای پرتلاطم اقتصادی مانند ماههای اخیر اشاره کرد و گفت: موضوع مهم در خصوص مدیریت و تنظیم بازارها، توجه به مکانیسم بازار است به طوریکه هر زمان با هدف کنترل تورم و جلوگیری از افزایش هزینههای تمام شده شرکتهای تولیدکننده، محدودیتهایی در قیمتگذاری کالاها اعمال شد، روند کشف واقعی قیمتها مخدوش شد و شرایط در مسیر بهبود قرار نگرفت.
به گفته کدیور، کشف قیمت آزادانه، عادلانه، واقعی و در شرایط رقابتی نکته مهمی است که باید به طور کامل در بورس کالا اجرایی شود و اعمال محدودیتهای بیرونی نمیتواند در مسیر بهبود شرایط کارساز باشد.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه در پایان توسعه ابزارهای مالی به خصوص ابزارهای مشتقه مبتنی بر کالا را عامل توسعه و افزایش عمق معاملات کالاها عنوان کرد و گفت: امروز فضای اقتصادی برای توسعه ابزارهای مشتقه بورس کالا فراهم است به طوریکه تاکنون برخی محصولات به این حوزه وارد شدهاند و در صورت گسترش بکارگیری این ابزارها در بازارهای مختلف، شاهد افزایش نقش بورس کالا در مدیریت ریسک فعالان بازارهای کالایی خواهیم بود. همچنین افزایش شمار کالاها در بازارهای مشتقه، ابزار مفیدی برای صندوق های مبتنی بر کالا خواهد بود که به نظر می رسد بورس کالا همین مسیر را برای رشد و توسعه انتخاب کرده است.