وبسایت نینی بان: تا کنون هیچ پیامد ناخوشایندی به دلیل انجام مانیکور یا پدیکور در دوران بارداری گزارش نشده است. اما طبق گزارش اخیر، پژوهش ها نشان می دهند مواد شیمیایی موجود در لاک ناخن، لاک پاک کن و مانند آن، یعنی متیل متاکریلات و استونیتریل (ماده شیمیایی که بعد از بلع به سیانید تجزیه می شود)، خطرناک هستند و می توانند باعث مشکلات متعدد سلامتی از جمله سوزش پوست، درماتیت تماسی، بثورات جلدی، مسمومیت و حتی مرگ شوند.
استفاده از لاک ناخن در بارداری
آگاهی از این حقایق باعث نگرانی و ترس از مانیکور در دوران بارداری می شود. خوب است بدانید اگر چه استفاده از این محصولات آرایشی می تواند مادر را معرض یک یا چند ماده شیمیایی قرار دهد، اما بعید است که استفاده گاه و بیگاه از لاک ناخن خطر جدی برای باروری مادر یا سلامت جنین به همراه داشته باشد.
هیچ پژوهشی در خصوص اثر لاک ناخن بر توانایی تولید مثل بانوانی که با این ماده کار می کنند، در دست نیست، اما به هنگام کار با این محصولات احتمال استنشاق و مواجهه با اجزای قابل تبخیر (فرّار) آن وجود دارد و نیز ممکن است لاک ناخن خشک شده موقع آماده سازی یا صرف غذا با دست، بلعیده شود.
میزان مواجه افراد با محصولات ناخن و مواد شیمیایی موجود در آن متفاوت است و به عواملی چون تهویه محیط، دقتی که هنگام مصرف صورت می گیرد و نیز عادت های رفتاری فرد مثل جویدن ناخن بستگی دارد.
لاک ناخن و سایر موادی که برای مراقبت از ناخن ها مورد استفاده قرار می گیرد، حاوی رنگدانه ها (معمولا به صورت خمیری)، لایه ساز اولیه (لاک با رزین های اصلاحی)، سورفاکتانت، فلوکولانت (لخته ساز) و تینر هستند. علاوه بر این، "سنگ بنای" همه اینها را یک ماده چسبی (کلوئید) محافظ غیر محلول در آب و یک پلاستی سایزر (ماده نرم کننده پلاستیک) برای خمیری کردن رنگدانه ها تشکیل می دهند.
بسیاری از این ترکیبات حلال های آلی مانند تولوئن، ایزوپروپیل الکل یا اتیلن گلیکول مونومتیل اتر، رزین ها مانند رزین فرمالدئید و استرهای فتلات، که به عنوان نرم کننده پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرند و نیز حلال های پاک کننده جمله استون هستند.
در خصوص تاثیر محصولات آرایشی و بهداشتی، تنها یک پژوهش در خارج از کشور انجام شد. در این پژوهش که با استفاده از پرسشنامه صورت گرفت، متخصصان تائید شده در حوزۀ آرایش و زیبایی اذعان داشتند که خطر ابتلا به سقط جنین در مادرانی که خدمات ناخن در سالن زیبایی انجام می دهند تا 60% بیش از سایر کارکنان سالن است. اگرچه خدمات مراقبت از ناخن در این پژوهش به طور مستقیم مد نظر نبود، اما یافته های آن با ارتباط بین مواد شیمیایی مو و خطر سقط جنین که در همان مطالعه مورد بررسی قرار گرفت، همخوانی دارد.
اگر می خواهید در بارداری از لاک ناخن استفاده کنید، این نکات را به خاطر بسپارید:
- لاک را در محیطی که تهویه مناسب دارد یا در مجاورت پنجره و درب باز مورد استفاده قرار دهید. به این ترتیب کمتر بوی آن را استشمام کرده و در معرض آن خواهید بود.
- بهتر است فقط با یکبار لاک زدن کل ناخن را پوشش دهید و از کشیدن چندین بار لاک روی ناخن خودداری کنید.
- بعد از لاک زدن، دستها را با فاصله از بدن بگیرید تا در فضای باز خشک شود، از فوت کردن و استنشاق بخارات آن پرهیز کنید.
هنگام استفاده از لاک پاک کن نیز این موارد را در نظر داشته باشید:
- پس از پاک کردن لاک، دستها را به خوبی با آب و صابون بشوئید، تا مواد باقیمانده روی پوست پاک شود.
استفاده از ژلیش ناخن در بارداری
لاک هایی که به نام ژلیش معروف هستند، در واقع همان لاک کلاسیک اند که با ژل اکریلیک مخلوط شده و ساختار بسیار مقاومی را ایجاد کرده اند. این نوع لاک ها برخلاف لاک های معمولی بعد از گذاشته شدن بر روی ناخن ها باید دستانتان را در زیر یک دستگاه UV قرار دهید تا به این ترتیب لاک در عرض یک دقیقه خشک شده و مدت طولانی باقی خواهد ماند. این لاک ها بسیار براق بوده و حداقل به مدت 18 روز کاملا سالم بر روی ناخن های شما باقی خواهند ماند. به طور کلی مراحل ژلیش کردن ناخن ها 25 تا 30 دقیقه طول خواهد کشید.
لاک های ژلیش معمولا حاوی MMA یا مونومر متیل متاکریلات است که می تواند برای مادران باردار خطرناک باشد. این لاک ها به راحتی پاک نمی شوند. اقدام به پاک کردن آنها توسط مواد تیز و برنده همچون سوهان ناخن، می تواند به بستر ناخن ها آسیب جدی وارد کرده و مادر را در معرض ابتلا به انواع عفونت ها و قارچ های ناخن قرار دهد.
اشعه UV که در حین انجام ژلیش ناخن استفاده می شود دارای امواجی با طول موج بالا و قدرت کم است. بعید به نظر می رسد که این امواج بتواند از پوست و لایه های شکم عبور کرده و به جنین رسیده و او را تحت تاثیر قرار دهد. اما برخی مطالعات نشان می دهد که استفاده طولانی مدت از این اشعه می تواند احتمال ابتلای فرد را به سرطان پوست افزایش دهد. گرچه مطالعات انجام شده در این زمینه بسیار ناکافی است اما با توجه به حساس شدن پوست بدن در دوران بارداری به انواع عوامل محیطی توصیه می شود که بانوان باردار تا حد امکان از انجام این گونه کارها پرهیز کرده و آنها را به بعد از زایمان موکول کنند. درصورتی که قصد انجام این کار را در دوران بارداری دارید، لازم است که نزد یک ناخن کار ماهر رفته و حتماً در تمامی مراحل کار، در یک محل با تهویه هوای مناسب باشید.
استفاده از لاک پاک کن در بارداری
آیا استفاده از لاک پاک کن در دوران بارداری بی خطر است؟ پاسخ این پرسش در یک کلمه مثبت است و هیچ مانع یا خطر ثابت شده ای برای استفاده از لاک ناخن یا لاک پاک کن در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال، متخصصان بهداشت توصیه می کنند مادران باردار به طور دائم در معرض مواد شیمیایی مانند استون و تولوئن که به ترتیب در لاک پاک کن و لاک ناخن استفاده می شوند، قرار نگیرند. بنابراین اگر در یک سالن آرایش کار می کنید و هر روز مبتلا به سردردهای شدید هستید، احتمال تماس مزمن با سموم وجود دارد. لازم به ذکر است ورود سموم به جریان خون می تواند منجر به سقط جنین گردد.
کلام آخر اینکه، مانیکور خانگی و یا مراجعه گهگاه به سالن آرایش مشکلی ندارد اما محیط حتما باید از تهویه خوب برخوردار باشد. شاید استشنشاق بخار مواد شیمیایی شما را مسموم نکند اما با توجه به اینکه در بارداری نسبت به بوها حساس تر هستید، احتمالا تهوع آور خواهد بود. حالت تهوع ناشی از استشنشاق گاز خطر بزرگی است. گفته می شود مادران باردار همیشه باید مراقب مواد شیمیایی و سمی از جمله حلالهای پاک کننده، سرب، جیوه، آفت کش ها و رنگ ها باشند. شاید اینها دلیل 70 درصد نواقص مادرزادی هستند که ما از علت آن بی خبریم.
اگر باردار بوده و در سِمت یک ناخن کار در یک سالن آرایشگاه مشغول به کار هستید، برای کاهش خطرات احتمالی ناشی از استنشاق بخارات سمی حاصل از موادی نظیر استون و تولوئن توصیه می شود که در دوران بارداری و یا حداقل در سه ماهه اول که جنین در حال تشکیل و تکامل است و نسبت به عوامل محیطی بسیار حساس می باشد، انجام این کار را کنار بگذارید. درصورتی که کناره گیری از کار برای شما مقدور نیست، حتما در حین انجام کار از ماسک فیلتر دار مناسب و استاندارد استفاده کرده و میز کار خود را در یک محیط دارای تهویه هوای مناسب قرار دهید.