احتمالا بارها بین سبزیجات نام گشنیز را شنیدهاید گشنیز گیاهی است که به عنوان چاشنی یا ادویه برای غذا مورد استفاده قرار میگیرد. گشنیز ارزش غذایی بسیار بالایی دارد؛ طوری که بسیاری از افراد در سراسر دنیا گشنیز را همیشه در وعدههای غذایی ناهار یا شامشان استفاده میکنند. این سبزی از 11 ماده روغنی تشکیل شده است که تمامی آنها فواید زیادی برای بدن دارند.
خواص درمانی گشنیز
این گیاه خوش عطر و بو علاوه بر زیبایی که برای تزئینات غذا به همراه میآورد؛ خواص درمانی بیشماری هم دارد که در این مقاله به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.
تنظیم فشار خون
بسیاری از افراد از فشار خون بال رنج میبرند. همانطور که میدانید فشار خون بالا بیماریهای زیادی را به دنبال دارد که از جمله آنها میتوان به بیماریهای قلبی و عروقی اشاره کرد. بنابراین این گیاه یکی از گیاهان مناسب برای کسانی که فشار خون بالا دارند محسوب میشود.
این سبزی با تحت تاثیر قرار دادن یون کلسیم و استیل کولین موجود در سیستم عصبی بدن؛ فشار داخل رگهای خونی را کاهش میدهد و از بروز بیماریهایی که ناشی از فشار خون بالا هستند جلوگیری میکند.
کاهش التهاب و درمان بیماریهای پوستی
گشنیز دارای روغن اساسی سینئول و اسیدی به نام اسید لینوئیک است (اسید لینوئیک روغنی بیرنگ است که خود بدن نمیتواند آن را تولید کند و از طریق مصرف غذاهای مختلف بدست میآید). این دو ماده باعث میشوند تا هر گونه التهاب، قرمز شدن پوست و تورم کاهش پیدا کند. چرا که گشنیز با داشتن این دو ماده خونرسانی در قسمتهای ملتهب شده را کاهش میدهد.
درمان آفت دهان
زخمهای دهان که بیشتر با نام آفت دهان شناخته میشوند؛ ناشی از مشکلاتی از جمله تجمع باکتریها در دهان، بیماریهای لثه و کمبود ویتامین B12 ایجاد میشوند و اختللات زیادی را هنگام صحبت کردن و غذا خوردن برای افراد ایجاد میکند و معمول دردهای شدیدی را به دنبال دارند.
گشنیز حاوی سیترنلول یکی دیگر از روغنهای اسانسی است که خاصیت ضدعفونی کننده دارد و زخمهای موجود در دهان را به مرور زمان میبندد. همچنین این ماده غذایی از ایجاد بوی بد دهان ممانعت میکند و عملکرد معده را بهبود میبخشد.
مبارزه با کم خونی
گشنیز با داشتن آهن و اسید فولیک، کم خونی که یکی از رایجترین مشکلات افراد به ویژه خانمها به شمار میآید را درمان میکند و از بروز تپش قلب، خستگی، تعریق که همگی از علائم کم خونی محسوب میشوند؛ جلوگیری میکند.
درمان آلرژی
آلرژی به واکنش بدن در برابر مواد آلرژیزا گفته میشود. آلرژی مشکلی است که بسیاری از افراد حداقل یکبار در زندگی با آن مواجه شدهاند در زمانی که به آلرژی دچار شدهاید؛
گشنیز مانند آنتیهیستامین در بدن شما عمل میکند و با استفاده از آن میتوانید آلرژیهای غذایی، فصلی و کهیر را درمان کنید همچنین خوردن گشنیز از بروز آلرژی جلوگیری میکند. بنابراین مصرف روزانه گشنیز میتواند روش درمانی خیلی خوبی برای کسانی که به آلرژی مبتلا هستند باشد.
بهبود بیماریهای چشم
چشم اعضایی در بدن است که به وسیله آن میتوان محیط اطراف را دید و تجزیه تحلیل کرد. بیماری و عفونت چشم به دلیل آلودگی هوا، استفاده بیش از حد از ابزارهای دیجیتال مانند موبایل و افزایش سن از مشکلات رایجی شناخته میشود که افراد زیادی به آن مبتلا میشوند.
گشنیز حاوی ویتامین آ، آنتی اکسیدان، ویتامین سی است که تمام مواد مورد نیاز چشمها برای از بین بردن عفونت و درمان بیماریهایی مانند خشکی چشم است.