به گزارش ایسنا، انقلاب اسلامی در چهلمین سالگرد پیروزی خود شاهد رشد و پیشرفت در بخشهای مختلف است و میتوان رهاورد و دست آوردهای چهلساله نظام جمهوری اسلامی را در عرصههای مختلف مشاهده کرد.
آری قطار انقلاب اسلامی ایران روبهجلو در مسیر رشد و توسعه در بخشهای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی حرکت میکند و اینک در ایستگاه چهلم فرصتی پیشآمده تا به بازخوانی دستآوردهای آن در حوزه کتاب خانههای عمومی استان قزوین بپردازیم.
در این گزارش به بررسی دست آوردهای چهلساله انقلاب اسلامی در حوزه کتاب خانههای عمومی استان قزوین پرداختهشده است تا از این منظر آنچه بودیم و آنچه شدیم را موردبررسی قرار دهیم.
در بررسیهای صورت گرفته در حوزه آمار شاخصهای کتاب خانههای استان قزوین شاهد رشد 17 برابری تعداد کتاب خانههای عمومی نسبت به قبل از انقلاب هستیم بهگونهای که در پیش از انقلاب تنها چهار کتابخانه در استان وجود داشت که در حال حاضر این رقم به 67 کتابخانه ارتقاءیافته است.
آمار کتاب خانههای عمومی به تفکیک شهرستانی نیز چنین است؛
آمار تعداد کتاب خانههای عمومی
تعداد اعضای کتاب خانههای عمومی استان نیز از 3000 نفر در پیش از انقلاب به 80 هزار و 405 نفر ارتقاءیافته که رشد 27 برابری را نشان میدهد.
پیش از انقلاب اسلامی 22 هزار نسخه کتاب در کتاب خانههای عمومی موجود بود که در حال حاضر به 926 هزار و 714 نسخه افزایشیافته که 42 برابر شدن آن نویدبخش اهمیت به قلم و نگارش و حضور نویسندهها در این حوزه است. از این تعداد 268 هزار و 290 نسخه اهدایی و 658 هزار و 424 نسخه خرید بوده است.
آمار مجموع نسخه کتاب
آمار زیربنای کتاب خانهها
در خصوص میزان زیربنای کتاب خانههای عمومی نیز شاهد 9 برابر شدن آن نسبت بهپیش از انقلاب اسلامی هستیم بهگونهای که از 3650 مترمربع به 32 هزار و 198 مترمربع گسترده شده است.
تعداد کارکنان کتاب خانههای عمومی نسبت بهپیش از انقلاب اسلامی هشت برابر شده است و از 16 نفر به 120 نفر رسیده است.
آمار بخش کودک کتاب خانههای عمومی استان نیز رشد 36 برابری داشته و از یک بخش کودک به 36 بخش کودک در کتاب خانههای عمومی استان افزایشیافته است.
در تجهیز بخش کودک کتاب خانهها نیز موارد ذیل مورد توجه قرار گرفته است:
الف- تهیه اسباببازیهای فکری و خلاقانه برای بخشهای کودک تمامی کتاب خانهها
ب- تهیه کمد اسباببازی برای تمامی کتاب خانهها
ج- افزایش منابع بخش کودک
د- تهیه ساعت دیواری یکشکل برای تمامی کتاب خانهها
و- زیباسازی و رنگآمیزی بخش کودک کتاب خانهها
همچنین در بخش کودک و نوجوان کتاب خانههای عمومی، برنامههای متعدد و جذاب فرهنگی به مناسبتهای مختلف و یا بهطور مستمر با همکاری و مشارکت اعضای کودک و نوجوان کتاب خانهها، با محوریت کتاب، برگزار شده به گونهای که تاکنون بیش از 4000 برنامه متعدد در جهت افزایش انس با کتاب در کودکان و نوجوانان و ارتقا سطح آگاهی مراجعین بخش کودک و نوجوان کتاب خانهها صورت گرفته است.
فعالیتهای صورت گرفته در حوزه توسعه کتاب خانهها
در سالهای قبل کتاب خانهها فقط دارای بخش مخزن بوده و در حال حاضر بخشهای نوجوان، کودک، کمکدرسی، نو سوادان، استان شناسی، دیداری- شنیداری، مرجع و پژوهش، نمازخانه، نشریات، سالن مطالعه، نابینایان و نسخ خطی به کتاب خانهها اضافه شده است.
همچنین یکی از مهمترین اقدامات صورت گرفته در حوزه کتاب خانههای عمومی توجه به زیباسازی و شادابسازی کتاب خانهها است که در قالب مواردی چون رنگآمیزی فضاهای داخلی کتاب خانهها، تهیه گلدان و گل برای کتاب خانهها، نصب قفسه فلزی در تمامی کتاب خانهها، نصب کارت ساعت در تمامی کتاب خانهها، تهیه ساعت دیواری یکشکل برای تمامی کتاب خانهها و بهسازی و زیباسازی نمای بیرونی کتاب خانهها انجامشده است.
عضویت رایگان در کتاب خانهها
در طی سال و به مناسبتهای مختلف عضویت رایگان در کتاب خانهها انجام میشود که در مقایسه با سالهای قبل تعداد روزهای عضویت رایگان بسیار زیاد شده است.
1 روز کتابخانهای – 2 روز شهرستانی – 3 روز استانی در طی سال
1 روز به مناسبت 24 آبان (هفته کتاب) – 1 روز به مناسبت 17 اسفند (سالروز تأسیس نهاد) در طی سال
انجام عضویت رایگان خردسالان (گروه سنی پیشدبستانی)، معلولان، افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، مراکز خیریه، جانبازان، ایثارگران و خانوادههای آنها، همسر و فرزندان شهدا، اعضای فعال بسیج، کلیه بازنشستگان دولت و سایر موارد تفاهمنامهای
افزایش خدمات کتاب خانهها
الف- افزایش ساعات کاری کتاب خانهها
ب- افزایش روزهای خدماترسانی برخی از کتاب خانهها در روزهای تعطیل رسمی
ج- اختصاص کتابخانهای به بانوان و تهیه امکانات مناسب به جهت رفاه حال مراجعین و اعضای کتابخانه
د- ایجاد وای فای رایگان در کتاب خانهها
ه- اتصال کلیه کتاب خانهها به شبکه اینترنت و کافینت
فعالیتهای عمرانی صورت گرفته در کتاب خانهها را میتوان در قالب کتابخانههایی که افتتاحشده و کتابخانههایی که کلنگ ساخت آن بر زمین زدهشده است مورد بررسی قرار داد.
افتتاح برخی کتابخانهها
1. کتابخانه امام علی خاکعلی سال 1396
2. کتابخانه باقرالعلوم عصمت آباد سال 1395
3. کتابخانه شهدای امدادگر قزوین سال 1395
4. کتابخانه شهید رجایی قزوین سال 1394
5. کتابخانه کامیاب آقایی آلتینکش سال 1394
6. کتابخانه حکمت خوزنین سال 1394
7. بخش نابینایان کتابخانه شهدا سال 1394
8. کتابخانه دانش نصرتآباد سال 1393
9. بخش نسخ خطی کتابخانه علامه رفیعی سال 1393
10. کتابخانه دارالعباس شریفیه سال 1393
11. کتابخانه شهدای کمال آباد سال 1393
12. کتابخانه امام رضا آبیک سال 1389
13. کتابخانه یادگار امام محمدیه سال 1388
14. کتابخانه دکتر دبیرسیاقی سال 1377
همچنین نخستین کتابخانه ویژه بانوان نیز در 11 خرداد 96 در کتابخانه هلالاحمر شهر قزوین به بهرهبرداری رسیده است.
کلنگزنی کتابخانهها
1. کتابخانه مرکزی شهر بوئینزهرا با 50 درصد پیشرفت فیزیکی
2. کتابخانه عمومی شهر نرجه با 25 درصد پیشرفت فیزیکی
3. کتابخانه عمومی شهر سگزآباد با 10 درصد پیشرفت فیزیکی
4. کتابخانه عمومی شهر بیدستان
5. کتابخانه عمومی شهر شریفیه
به گزارش ایسنا، میزان مطالعه و کتابخوانی ملاک پیشرفت و کتاب مقبولترین و نزدیکترین تبلور فرهنگی به طبع آدمیان است لذا ملتی راه توسعه و پیشرفت را طی میکند که مردمش اهل مطالعه کتاب باشند. حال با نگاهی به کتاب و کتابخوانی و نقش ارزنده آن در زمینه ارتقا دانش، بینش، بصیرت و آگاهی مردم میتوان به این نتیجه رسید که پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در عرصه فرهنگ کتابخوانی توجه و عنایت ویژهای شده است.
گزارش از رقیه ملاحسنی خبرنگار ایسنا منطقه قزوین