اگر می خواهید درباره سرطان لوزالمعده، دلایل ابتلا به سرطان پانکراس، علائم سرطان لوزالمعده و نشانه های سرطان پانکراس، مراجل درمان سرطان لوزالمعده و به طور کلی احتمال زنده ماندن با سرطان پانکراس و سرطان لوزالمعده بدانید این مطلب را بخوانید.
مطابق با آمار انجمن سرطان آمریکا سرطان لوزالمعده سه درصد از مبتلایان به سرطان در آمریکا و 7 درصد از مرگ و میر به وسیله سرطان را شامل می شود در سال 2019 این انجمن پیشبینی کرده است که حدود 56 هزار و 770 نفر شامل 29 هزار و 940 متر و 26 هزار و 813 به این سرطان مبتلا خواهند شد علاوه بر این حدود 45 هزار و 750 نفر شامل 23800 مرد و 21 هزار و 950 زن در اثر این سرطان جان خود را از دست خواهند داد.
یک نفر از شصت و سه نفر به طور تقریبی با ریسک ابتلا به سرطان لوزالمعده در طول زندگی اش روبه رو خواهد بود این ریسک در مورد زنان 1 به 65 است با این حال شانس ابتلا به سرطان لوزالمعده در هر فردی بستگی به فاکتورهای خطرآفرین متنوعی دارد.
مانندهمه سرطانهای دیگر هرچه زودتر این سرطان لوزالمعده شناسایی شود احتمال درمان موفقیتآمیز آن بیشتر می شود به همین دلیل لازم است که اطلاعات کافی در مورد سرطان لوزالمعده داشته باشیم.
لوزالمعده چیست؟
لوزالمعده غده ای در در شکم است که 6 اینچ طول و شکلی مانند گلابی دارد. طرف پهن آن سرلوزالمعده نام دارد قسمت میانی آن بدنه قسمت نازک آن دم نام دارد. این غده بین معده و ستون فقرات قرار گرفته است و توسط معده روده کوچک کبد طحال و کیسه صفرا احاطه شده است.
وظایف لوزالمعده
دو وظیفه اصلی لوزالمعده کمک به هضم غذا و تنظیم قند خون است.
غده لوزالمعده مایعاتی تولید میکند که متلاشی کردن غذا را تسهیل می کند و همچنین با تولید هورمون هایی مانند انسولین و گلوکاگون به بالانس قند خون کمک میکند.
مایعاتی که به هضم غذا کمک می کنند از سلول های برون ریز لوزالمعده ایجاد میشوند. هورمون ها توسط سلول های درون ریز لوزالمعده تولید میشوند. حدود 95 درصد سرطان های لوزالمعده از سلول های برون ریز شروع می شوند.
این تومورها معمولا از مجاری لوزالمعده شروع می شوند و از سلول هایی که آنزیم های لوزالمعده را منتشر می کنند گسترش پیدا می کنند همچنین سرطان های لوزالمعده نوع انواع دیگری دارد که درصد ابتلا به آنها کمتر است و نسبت پایین تری دارند.
مراحل سرطان لوزالمعده
همانند سرطان های دیگری که وجود دارد ابتلا به سرطان لوزالمعده مراحل مختلفی دارد که هر کدام از این مراحل به زیر مجموعه های مختلفی تقسیم می شوند با این حال به طور کلی این مراحل به شرح زیر است:
مرحله صفر: در این مرحله سرطان لایه های بالایی مجاری لوزالمعده را درگیر کرده است اما هنوز به لایههای عمیقتر نرسیده است همچنین به بیرون از لوزالمعده سرایت نکرده است.
مرحله 1: سرطان در این مرحله لوزالمعده رادرگیر کرده است اما بزرگتر از 2 تا 4 سانتیمتر نشده و همچنین گسترش پیدا نکرده است. مطابق با اعلام انجمن سرطان آمریکا برای کسانی که به سرطان لوزالمعده سلولهای برونریز مبتلا هستند بین 12 تا 14 درصد احتمال دارد که تا 5 سال عمر کنند
مرحله 2: در این مرحله سرطان هنوز از بیشتر از سه غده لنفاوی گسترش پیدا نکرده است در این مرحله زنده ماندن برای 5 سال احتمالی بین 5 تا 7 درصد دارد.
مرحله 3: در این مرحله سرطان لوزالمعده به 4 یا بیشتر غده ی لنفاوی سرایت کرده است و یا در رگ های خونی وارد شده است اما هنوز به اندام های دورتر سرایت نکرده است در این مرحله زنده ماندن تا 5 سال احتمالی معادل 3 درصد دارد.
مرحله 4:سرطان در این مرحله به اندام های مختلف مانند کبد ریه ها استخوان ها و مخاط های شکمی سرایت کرده است. احتمال زنده ماندن برای 5 سال در کسانی که در مرحله 5 سرطان لوزالمعده قرار دارند تنها یک درصد است.
جراحی سرطان لوزالمعده
در مورد کسانی که به سرطان لوزالمعده مبتلا هستند و با جراحی میتوانند مورد درمان قرار بگیرند این موارد قابل شرح است:
برای کسانی که در مرحله 1 هستند مطابق با اعلام انجمن سرطان آمریکا نرخ زنده ماندن ساله به 61 درصد افزایش پیدا می کند در کسانی که در مرحله دو سرطان هستند احتمال زنده ماندن برای 5 سال با جراحی تا 52 درصد افزایش پیدا میکند این درصد در مورد کسانی که در مرحله سوم هستند حدود 41 درصد است و در مورد کسانی که به سرطان لوزالمعده مرحله آخر مبتلا هستند نرخ احتمال زنده ماندن 5 ساله به 16 درصد افزایش پیدا میکند.
عوامل خطرآفرین سرطان لوزالمعده
هر چیزی که موجب شود احتمال ابتلای شما به بیماری افزایش پیدا کند فاکتور خطرآفرین نام دارد. البته داشتن این فاکتورهای خطر بدین معنی نیست که همیشه و الزاماً آن بیماری را خواهید گرفت و همچنین نداشتن آن فاکتورهای خطر آمیز نیست به معنی مبتلا نشدن به آن بیماری نیست.
به طور کلی در مورد فاکتورهای خطر آفرین سرطان لوزالمعده این موارد را نام می برند:
سیگار کشیدن
اضافه وزن زیاد
داشتن سابقه دیابت و پانکراتیت مزمن
داشتن سابقه خانوادگی سرطان لوزالمعده و یا پانکراتیت
داشتن شرایط ژنتیک خاص مانند سندروم سرطان تخمدان و سینه ارثی که ناشی از جهش در برخی ژن هاست
داشتن پانکراتیت در خانواده
سندروم لی لینچ و برخی سندروم های دیگر می توانند به عنوان عوامل خطرآفرین ابتلا به سرطان لوزالمعده باشند.
نشانه های سرطان لوزالمعده چیست؟
آنچه ابتلا به سرطان لوزالمعده را بسیار خطرناک می کند این است که نشانه های آن در مراحل یک و حتی دو مخفی است نشانه هایی که در مراحل 3 و مرحله نهایی سرطان لوزالمعده به وقوع می پیوندند ممکن است در اثر چیزهای دیگری به وجود بیایند که تشخیص آن را بسیار سخت می کند. با این حال توصیه میکنند که در صورت دیدن این نشانه ها سریع به دکتر مراجعه کنید تا شما را نسبت به تست سرطان لوزالمعده راهنمایی کند:
زردی: زرد شدن پوست و یا قسمت های سفید چشم ها
روشن شدن رنگ مدفوع
ادرار تیره
درد در نواحی بالا و میانی شکم و نیز پشت
کاهش وزن بدون هیچ دلیلی
احساس خستگی شدید
از دست دادن اشتها
آزمایش های سرطان لوزالمعده
برای اینکه دکتر شما بفهمد آیا شما مبتلا به سرطان لوزالمعده هستید و یا نه معمولا چندین تست برای یافتن ابتلا تشخیص و نیز تشخیص مراحل سرطان وجود دارد. برای این که درمان موثر و به موقع انجام شود یافتن اینکه شما در چه مرحلهای از سرطان لوزالمعده هستید ضروری است و اینکه آیا می توان با جراحی با این سرطان مقابله کرد یا خیر.
این تست ممکن است شامل این موارد باشد:
تست فیزیکی برای چک کردن علائم کلی سلامت و نیز مرور سابقه سلامت شما مانند بیماری های قبلی و یا عادت های غذایی مربوط به سلامت
تست هایی برای اندازه گیری میزان هورمون ها و مواد شیمیایی مشخص در بدن شما بیلی روبین یکی از مواردی است که در این تست ها مورد آزمایش قرار میگیرد. همچنین ممکن است قسمتی از خون اوریون و یا بافت های شما برای تشخیص اینکه به چه سرطانی مبتلا هستیم آزمایش شود. در این آزمایش نشانگر های تومور های مختلف از هم تمایز داده میشوند
سونوگرافی ام آر آی سی تی اسکن و توموگرافی گسیل پوزیترون از جمله اسکن هایی است که ممکن است بر روی شما انجام شود این اسکن ها تصویر های جزئی و دقیق از لوزالمعده و اندام های اطراف آن به دکتر ارائه می کند.
لاپراسکوپی عمل دیگری است که برای چک کردن اندام ها و آزمایش علائم بیماری انجام میشود در این آزمایش ممکن است قسمتی از بافت شما برای آزمایش در آزمایشگاه برداشته شود
پیش بینی در مورد سرطان لوزالمعده
پس از اینکه نتایج آزمایشهای شما بررسی شد پزشکان میدانند که شما به چه نوعی از سرطان مبتلا هستید چه درمانی برای شما باید در نظر گرفته شود و چه میزان احتمال دارد تا از این مریضی جان سالم به در ببرید پیش بینی در این زمینه به چند فاکتور بستگی دارد:
آیا تومور میتواند با جراحی برداشته شود؟
تومور بزرگ است یا کوچک؟
وضعیت کلی سلامتی شما چگونه است؟
آیا سرطان شما سرطانی جدید است و یا سرطان قبلی شما بازتولید شده است؟
این که سرطان به بافت های نزدیک گسترش پیدا کرده باشد و یا به اندام ها و غدد لنفاوی دیگر گسترش پیدا کرده باشد که متاستاز نام دارد
درمان سرطان لوزالمعده
با کمال تاسف سرطان لوزالمعده تنها در اولین مراحل خود قابل درمان موفق است پیش از آنکه گسترش پیدا کند در این مرحله سرطان لوزالمعده با جراحی قابل درمان است اگر این سرطان گسترش پیدا کند درمان های تسکین دهنده تنها میتوانند کیفیت زندگی را کمی بهتر کنند و نیز نشانه ها و پیچیدگی های درمان این بیماری را مخفی نگاه دارند