سرفه شاید در طول روز خیلی ما را اذیت نکند اما وقتی شب در هنگام خواب آرامش را از ما میگیرد و کلافهمان میکند. اما چطور میتوان با وجود سرفه هم راحت خوابید؟
سرفه آزار دهنده ترین چیز هنگام خواب است. اگر بتوانیم سرفهمان را از بین ببریم و از شر آن خلاص شویم دیگر مشکلی نداریم. با این حال اگر همه روشها را امتحان کرده اید و سرفهتان سرسختتر از این حرفها است که از بین برود، کارهایی هست که میتوانید انجام دهید تا با وجود سرفه هم به خواب بروید. کارهایی مانند مرطوب نگه داشتن مسیر تنفس، بالابردن سر و فراهم کردن مکانی راحت برای خواب. این کارها کمک میکنند از پس سرفه برآیید و برای چند ساعت هم که شده خوابی راحت داشته باشید.
مرطوب نگه داشتن مسیر تنفس
1- در طول روز آب کافی بنوشید تا بدنتان در شب کم آبی نداشته باشد. اگر مسیر تنفستان خشک باشد راحتتر ملتهب و حساس میشود و در نتیجه سرفههایی بدتر یا به فواصل کمتر خواهید داشت. نوشیدن آب در روز باعث میشود بدنتان آب کافی در اختیار داشته باشد و مجاری تنفسیتان هم مرطوب بمانند. سعی کنید آب ولرم بنوشید تا موکوسهای گرفته بدن نرم شود و سرفه کاهش یابد. روزانه 8 تا 10 لیوان آب بنوشید.
2- آخر شب و قبل از خواب دوش یا حمامی پر از بخار بگیرید تا استرستان تخلیه شود. بخار به آرام کردن بافتهای ملتهب کمک میکند و مسیر تنفستان را باز و مرطوب میکند. به این ترتیب راحتتر تنفس میکنید و بهتر به خواب میروید، همچنین سرفهتان هم کمتر میشود.
3- قبل از خواب یک فنجان چای گرم با عسل بنوشید. مانند بخاری که از یک حمام گرم بلند میشود، بخار و گرمای چای هم میتواند مجاری تنفسیتان را باز و مرطوب کند. از چای گیاهی یا بدون کافئین استفاده کنید چون کافئین باعث اختلا در خوابتان میشود.
4- یک دستگاه مرطوب کننده هوا در اتاقتان بگذارید. دستگاه بخار ساز هوای اتاق را مرطوب میکند و باعث نرم شدن مجاری تنفسی میشود. حتی وقتی سرفه نمیکنید، دستگاه مرطوب کننده هوا خوابیدن را برایتان راحتتر میکند.
مکانی ایده آل برای خوابیدن مهیا کنید
1- سرتان را با استفاده از چند بالشت بالاتر نگه دارید تا موکوسها راحتتر خارج شوند. زمانی که دراز میکشید موکوس در ته گلوتان جمع میشود به همین دلیل بدن سرفه میکند تا آن را از گلو خارج کند. اگر با استفاده از چند بالشت سرتان را بالاتر از معمول نگه دارید، بیشتر این موکوسها از گلوتان به طرف معده سرازیر میشوند و گرفتگی و سرفهتان کمتر میشود.
2- مطمئن شوید اتاقتان برای خوابیدن مناسب است. هر چه اتاقتان برای خوابیدن مناسبتر باشد سریعتر به خواب میروید و بیشتر میخوابید، حتی اگه سرفه میکنید. با استفاده از پرده ای ضخیم اتاق را تاریک نگه دارید، دمای اتاق را کمی خنک نگه دارید (نه سرد و اذیت کننده)، از بالشت و تشکی راحت و با کیفیت خوب استفاده کنید و از ورود سر و صداها جلوگیری کنید.
3- زمانی که به سرفه مبتلا هستید، روتینی برای خوابتان مشخص کنید و آن را رعایت کنید. اگر هر شب یک برنامه یکسان را برای خوابیدن اجرا کنید، بعد از چند شب بدنتان عادت میکند و با شروع این روتین شبانه مغز سیگنال خواب میدهد. به این ترتیب حتی با وجود سرفه هم راحتتر میخوابید. سعی کنید هر شب سر ساعت مشخصی به خواب بروید و هر روز صبح سر ساعت یکسانی از خواب برخیزید و روتین خوابتان را هم هر شب اجرا کنید. برای مثال: حمام آب گرم، نوشیدن چای گرم، کمی مطالعه، مدیتیشن و خواب.
4- در تخت دراز بکشید و سعی کنید با استفاده از تکنیکهای ریلکس شدن خود را به خواب ببرید. در حالتی راحت دراز بکشید، چشمهاتان را ببندید و آرام و عمیق نفس بکشید. به نفسهاتان توجه کنید. اگر کمک بیشتری میخواهید مکانی که در آن آرامش دارید را تصور کنید، مکانی آرام و ساکت. به خودتان 15 تا 30 دقیقه وقت دهید تا با این تکنیک به خواب بروید.
5- بلند شوید، کاری آرامش بخش انجام دهید و دوباره به خواب بروید. اگر سرفه امانتان را برید و نگذاشت بخوابید، بهتر است برای مدتی کوتاه بلند شوید، کاری انجام دهید و دوباره تکنیک آرام سازی و خواب را شروع کنید. بلند شوید و برای 15 تا 30 دقیقه کاری ریلکس کننده، مثلا گوش دادن به موزیکی آرام و نوشیدن چایی گرم، انجام دهید. سپس دوباره به تخت برگردید و ببینید این بار میتوانید بخوابید یا نه.
سرفهتان را درمان کنید
1- قبل از خواب یک قاشق پر عسل بخورید. شواهد این طور نشان میدهند که عسل درست به اندازه داروهای ضد سرفه تاثیر گذار است. سعی کنید قبل از رفتن به رختخواب 2 قاشق غذاخوری عسل بخورید، حتی اگر در چای شبتان هم عسل ریخته بودید. عسل هم التهابات مسیر تنفسیتان را کاهش میدهد و هم آنتی باکتریال است.
2- داروی سرفه بخورید، البته داروهایی که برای علائم شما مناسب هستند. مثلا اگر فقط سرفه دارید و به سرماخوردگی مبتلا نشده اید، دارویی را استفاده کنید که برای درمان سرفه است نه سرفه و سرماخوردگی. داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک را که در داروخانهها موجود هستند تهیه کنید. اگر غیر از سرفه علائم دیگری مانند التهاب، تب، آبریزش و غیره دارید، از داروهای مناسب برای همه علائمتان استفاده کنید. از مصرف داروهایی که نیازمند نسخه پزشک هستند بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
3- اگر همیشه در هنگام خواب دچار سرفه میشوید و اختلال خواب دارید، نزد پزشک بروید. اگر علائم سرفه بعد از 1 تا 2 هفته برطرف نشد، منطقیتر آن است که نزد یک دکتر بروید. اگر سرفهتان شب هنگام بدتر میشود و نمیگذارد بخوابید شاید بد نباشد که تست آپنه بدهید ( آپنه به معنی قطع موقت تنفس به هر علت میباشد).
4- اگر سرفهتان باعث شده از خوابین بترسید، این را با دکترتان در جریان بگذارید. به خصوص اگر سرفهتان همیشگی شده، موکوستان سفت شده و سرفههای خلطی دارید و ناگهان وسط خواب میپرید و احساس میکنید دارید خفه می شوید، اینها در نهایت میتوانند به ترس از خوابیدن منجر شوند. برخی از افراد به همین علت تا پاسی از شب بیدار میمانند. پس اگر سرفه شبانهتان چنین تاثیری رویتان گذاشته سریعا با دکترتان صحبت کنید.