ماهان شبکه ایرانیان

تهدیدی در انتظار تبدیل به فرصت؛

بی‌توجهی چهار ساله وزارت نفت به پالایشگاه سیراف/ سودی که از دست می‌رود

میعانات گازی محصول جانبی استخراج گاز است تا پیش از تحریم‌ها بخش بیشتر آن صادر می‌شد. تأسیس پالایشگاه با خوراک میعانات گازی می‌تواند نقش مهمی در تبدیل این تهدید به فرصت ایفا کند.

سرویس اقتصاد مشرق - میعانات گازی به جریان هیدروکربنی مایعی گفته می‌شود که دارای مقدار گوگرد پایینی است و تقریباً 60 درصد از آن را نفتا (محصولی میانی با ارزش جهت تولید بنزین و خوراک واحدهای پایه و مادر صنعت پتروشیمی) و 30 درصد را نفتِ گاز تشکیل می‌دهد. میعانات گازی، یکی از محصولات ارزشمند استخراج‌شده از مخازن گازی بوده و قیمت آن کمی بالاتر از قیمت نفت خام در بازارهای جهانی است.

بیشتر بخوانید

افتخار زنگنه به پالایشگاههایی که نساخت!

ذخیره در مخازن راه حل موقتی تحریم میعانات گازی

ظرفیت تولید میعانات گازی در ایران تقریباً به میزان روزانه 550 هزار بشکه است که تا قبل از تحریم‌ها بخش بیشتری از آن مستقیماً صادر می‌شد. این میزان در سال 96 حدود 430 هزار بشکه بود که نصف بیشتر آن به کره جنوبی صادر می‌شد. اما پس از اعمال تحریم‌ها ایران روزانه با حجمی معادل 200 هزار بشکه میعانات گازی مواجه است که نه امکان صادرات آن را دارد و نه ظرفیت پالایش آن موجود است.

درنتیجه تنها راه‌حل موقت موجود ذخیره میعانات گازی در نفت‌کش‌ها و بر روی آب است که این امر با توجه به هزینه‌بر بودن و خطر اشتعال، نمی‌تواند چندان قابل‌اتکا باشد. در پایان دوره قبلی تحریم‌ها نیز حدود 75 تا 80 میلیون بشکه میعانات روی آب داشتیم.

با توجه به اینکه میعانات گازی محصول خروجی همراه با گاز است و حضور پررنگ گاز در سبد انرژی مصرفی، استخراج میعانات گازی امری اجتناب‌ناپذیر است که حال، با عدم امکان صادرات آن باید راهی برای پالایش و مصرف داخلی آن اندیشید.

تنها راهکار؛ ساخت پالایشگاه میعانات

با توجه به اینکه میعانات گازی به لحاظ کیفیت و مزایا ویژگی‌های قابل‌توجهی در مقایسه با نفت خام دارد لذا استفاده از آن به‌عنوان خوراک پالایشگاه هم به لحاظ اقتصادی و فنی و هم به لحاظ مصالح ملی از منفعت بالایی برخوردار است از طرفی گسترش مصرف و تقاضای جهانی برای محصولات پالایشی میعانات گازی دلیل دیگری برای تسریع روند تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس و تأسیس هرچه سریع‌تر پالایشگاه سیراف با خوراک میعانات گازی است.

از طرفی ارزیابی اقتصادی ساخت پالایشگاه با خوراک میعانات گازی انجام‌شده توسط پژوهشگران و متخصصان این حوزه با در نظرگیری زمان ساخت 4ساله و دوره بهره‌برداری 30 ساله با ظرفیت 300 هزار بشکه در روز نشان از سوددهی قابل‌توجه این پروژه دارد؛ نرخ بازده داخلی طرح 13 درصد به‌دست‌آمده که از مقایسه این نرخ با نرخ هزینه فرصت سرمایه‌گذاری در پروژه (که برابر 2/ 7 درصد بود)، نشان می‌دهد انتظارات سرمایه‌گذار به‌خوبی در اجرای این پروژه برآورده خواهد شد.

در حال حاضر پالایشگاه خلیج‌فارس با ظرفیت 360 هزار بشکه‌ای مشغول به کار است که البته این میزان پاسخگوی کل ظرفیت میعانات گازی تولیدی روزانه نیست و همان‌طور که اشاره شد توقف تولید نیز غیرممکن است.

پیگیری و به سرانجام رساندن طرح احداث «فراگیر پالایشی سیراف» که در سال 93 طی اقدامی مثبت از سوی وزارت نفت معرفی شد می‌تواند علاوه بر صرفه‌جویی در هزینه‌های لازم برای ذخیره‌سازی میعانات منجر به سودآوری اقتصادی و صنعتی شود.

این طرح در قالب هشت پالایشگاه میعانات گازی مستقل هر یک به ظرفیت 60 هزار بشکه در روز به همراه تأسیسات یوتیلیتی، پشتیبان و واحدهای فرآیندی مشترک در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی (سایت پارس 2) خواهد بود.

متأسفانه باگذشت 4 سال این طرح همچنان در مرحله تأمین مالی متوقف مانده که نیازمند توجه ویژه وزارت نفت برای تأمین و پیگیری سایر مراحل تأسیس و بهره‌برداری است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان