ماهان شبکه ایرانیان

کارشناس سیاسی تاجیک:

عضویت ایران در شانگهای فضایی آرام و مطمئن در اطراف افغانستان ایجاد می‌کند

کارشناس سیاسی تاجیک گفت: حضور ایران در پروسه‌های آسیای مرکزی، عضویت کامل این کشور در سازمان همکاری شانگهای را تسهیل می‌کند و حضور ایران در شانگهای، فضای آرام و صلح‌جویانه را در اطراف افغانستان ایجاد می‌کند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، عبدالغنی محمدعظیم اف کارشناس سیاسی تاجیک در نشست «توسعه علوم سیاسی در ازبکستان در قرن بیست و یکم» گفت: بیش از 2150 سال قبل وقتی که «چانگ چیان» فرستاده امپراتوری چین به نقطه پایانی سفر خود در باختر شمالی (تاجیکستان کنونی) رسید، با تعجب دید که در بازار محلی بامبو و دیگر کالاهای چینی از طریق هند به این منطقه آورده شدند.

محمدعظیم اف افزود: این کشف سیاح مشهور چین دال بر این است که در قدیم هند نه تنها با چین جنوبی بلکه با باختر، بزرگ ترین استان ماوراءالنهر (ورارود) بازرگانی داشته است.

وی اظهار داشت: در حال حاضر وقتی‌که همه ابرقدرت‌های جهان طرح‌های بزرگی را برای احیای جاده ابریشم بزرگ از جمله طرح کلان چینی «یک کمربند، یک جاده» (که شامل 2 بخش «کمربند اقتصادی جاده ابریشم» و «جاده ابریشم دریایی قرن بیست و یکم») و طرح آمریکایی «جاده ابریشم جدید» را اجرا می‌کنند هند نیز بازی خود را برای تجارت در آسیای مرکزی آغاز کرده اما به دلیل رقابت شدید با پاکستان در مسیر مستقیم به آسیای مرکزی از طریق افغانستان نمی‌تواند وارد منطقه شود.

این کارشناس سیاسی تاجیک تصریح کرد: هند به دنبال ارتباط مستقیم دریایی بین بندر «بمبئی» و «چابهار» ایران است که از آنجا با راه آهن کالاهای خود را به افغانستان و آسیایی مرکزی و سپس روسیه و اروپا ارسال کند.

محمدعظیم اف خاطرنشان کرد: جای خوشحالی است که آسیای مرکزی نیز برای این خیز هند به منطقه از طریق ایران آمادگی دارد.

وی تصریح کرد: ساخت 2 خط ریلی و برنامه ریزی خط ریلی سوم به سوی بنادر ایران در اقیانوس هند از جمله خط «تجن» ترکمنستان و «سرخس» ایران (نخستین اتصال ریلی آسیای مرکزی با دنیای خارجی پس از کسب استقلال با 5 جمهوری در 1996 میلادی)، خط ریلی ساحلی دریای خزر در کشورهای قزاقستان- ترکمنستان- ایران به عنوان خط ریلی اصلی «شمال- جنوب» (سال 2014) (فراهم کننده ورود به روسیه و اروپا)، طرح ساخت شبکه ریلی «ترمذ- مزار شریف- هرات- مشهد» (امکان دهنده اتصال افغانستان و قسمت جنوب شرقی آسیای مرکزی به شبکه‌های ریلی ایران) از این جمله می‌باشند.

این کارشناس سیاسی تاجیک تاکید کرد: خیز هند به آسیای مرکزی نه تنها اهداف اقتصادی و بازرگانی را در نظر دارد بلکه ابعاد انسانی (صلح آمیز) را نیز دربردارد.

وی افزود: دیدار وزرای امور خارجه هند و 5 کشور آسیای مرکزی با دعوت وزیر امور خارجه افغانستان به پایتخت آسیای مرکزی یعنی به شهر «سمرقند» 12 ژانویه سال 2019 میلادی برگزار و در آن مسائل راه ترانزیتی ترانس افغان و حل و فصل اوضاع افغانستان نیز بررسی شد که موجب ایجاد قالب‌های مختلف برای حل و فصل این اختلافات کهنه در منطقه شد.

عظیم اف ادامه داد: همه می‌دانند که تلاش‌های شوروی و تلاش‌های ناتو برای آرام کردن افغانستان تا کنون هیچ نتیجه‌ای نداشته و این کشور رنج دیده همچنان بی‌ثبات باقی مانده که موجب نگرانی همسایه‌های آن است اما جای خوشحالی است که هند و ازبکستان در آغاز سال جاری میلادی تلاش‌های خود را برای حل و فصل اوضاع افغانستان کردند.

وی افزود: به عقیده ما، دیدار «سوشما سواراج» وزیر امور خارجه هند در سمرقند با همتایان آسیای مرکزی یک کاتالیزور تقویت گفت‌وگوها در «دوحه» و «مسکو» شد.

عظیم اف ادامه داد: 2 عامل از جمله خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در آینده نزدیک منجر به تثبیت جایگاه هند می‌شود و دهلی که با افغانستان روابط خوبی دارد امکان بیشتری برای تقویت نقش خود در پروسه صلح آمیز دارا می‌باشد.

این کارشناس سیاسی تاجیک تاکید کرد: تلاش‌های مشترک هند و آسیای مرکزی برای دسترسی به صلح و توافق عمومی در افغانستان، با تکیه بر اصل عدم دخالت در امور داخلی کشورها، در حال حاضر نه تنها جوابگویی آرمان‌ها و امیدهای مردم افغانستان بلکه روحیه بشردوستی و دلسوزی نیز می‌باشد.

محمدعظیم اف گفت: هند با ورود به آسیای مرکزی از طریق ایران می‌تواند این کشور را به روابط اقتصادی و بازرگانی منطقه و تمام آسیای مرکزی جذب کند.

وی افزود: حضور ایران در پروسه‌های آسیای مرکزی، عضویت کامل این کشور در سازمان همکاری شانگهای را تسهیل می‌کند و حضور ایران در شانگهای، فضای آرام و صلح‌آمیزی را در اطراف افغانستان ایجاد می‌کند.

محمدعظیم اف اظهار داشت: حل و فصل بحران داخلی افغانستان همچنین به کاهش فعالیت تروریسم بین المللی و افراط‌گرایی در منطقه کمک می‌کند چون اجماع بین تمام نیروهای نظامی و سیاسی افغانستان در مورد صلح و ثبات عمومی حرکت آنها را محدود می‌کند، محدودیت سنگین منابع مالی و تسلیحاتی این گروه‌ها به مرور زمان منجر به شکست و خروج آنان از منطقه می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: ورود هند به آسیای مرکزی پساشوروی همچنین موجب کاهش رقابت سنگین در بین روسیه، چین و آمریکا می‌شود.

محمدعظیم اف تاکید کرد: منطقه آسیای مرکزی که راه مستقیم به دریا ندارد، در نتیجه تلاش‌های ایران و هند از امکانات مناسبی برای استفاده از بنادر جهانی برخوردار می‌شود.

وی در پایان گفت: هند بازی خود را آغاز می‌کند و وضعیت در آسیای مرکزی را به طور کلی تغییر می‌دهد.

/

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی