خبرگزاری مهر: به نقل از روزنامه سبق عربستان، عبدالله بن زائد وزیر خارجه امارات در ادامه مواضع خصمانه ابوظبی علیه ایران مدعی شد: نشانه دخالت ایران در حمله به چهار نفت کش در 12 ماه مه گذشته آشکار است.
وی افزود: تکنیکی که برای حمله به چهار نفت کش در سواحل امارات از آن استفاده شده است، نزد گروههای خارج از قانون وجود ندارد؛ بلکه این عملیات منظمی است که از سوی یک کشور رخ داده است. تحقیقات به عمل آمده درباره حمله به چهار نفت کش، گواه این است که این عملیات خارج از کشتی ها در زیر آب رخ داده است.
وزیر خارجه امارات گفت: ما خواستار آن هستیم که نفت از منطقه ای امن و به شکل طبیعی به منظور ثبات اقتصاد جهانی جریان داشته باشد و جامعه جهانی باید به منظور تامین دریانوردی بین المللی و تامین رسیدن انرژی همکاری کند. ما همگی باید برای دور کردن منطقه از تنش حرکت کنیم و به ندای حکمت فرصت بدهیم.
حذف اتهام زنیهای وزیر خارجه امارات از توئیتر
یک توئیت منتسب به وزیر خارجه امارات که از ایران به عنوان متهم حادثه بندر فجیره نام برده بود، از توئیتر حذف شد.
رویترز گزارش داد که یک توئیت شبکه العربیه که به نقل از وزیر خارجه امارات عربی متحده و در خصوص ایران منتشر شده بود، روز شنبه از شبکه توئیتر محو شد.
تلویزیون عربی در خصوص حذف شدن این توئیت توضیحی نداده است.
توئیت مزبور به نقل از «شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان» مدعی شده بود که رد پای ایران در حمله به چهار کشتی در بندر فجیره که روز 12 ماه مه انجام شد، مشخص است.
بیانیه وزارت خارجه امارات که پس از این توئیت منتشر شده بود، از یک کشور نام برده بود و اشاره مستقیمی به ایران نداشت.
سایت نزدیک به قطر: بازنده اول و آخر تنشهای منطقه عربها هستند
وبگاه خبری الخلیج اونلاین نوشت، کشورهای عربی، بخصوص عربستان و امارات بر سر ثبات و آینده خود قمار میکنند و بازنده اول و آخر تنشهای جاری اعضای شورای همکاری خلیج (فارس) هستند.
وبگاه خبری «الخلیج اونلاین» نزدیک به قطر، تنشهای کنونی منطقه را به رغم خطر بزرگش، از جانب همه طرفها، کاملا حساب شده توصیف کرد و نوشت، هدف از آن، کشاندن ایران به پای میز مذاکره با آمریکا و انصراف تهران از بسیاری از امتیازهای ژئوسیاسی و هستهای است.
«انور القاسم» تحلیلگر سیاسی، با بیان مطلب بالا در گفتوگو با الخلیج اونلاین افزود: همه آنچه هم اکنون رخ میدهد کاملا مشابه چیزی است که در مذاکره آمریکا با چین در ضمن جنگ اقتصادی اتفاق افتاد و واشنگتن در پس مذاکره اهداف خود را دنبال میکند.
وی با بیان اینکه تهران و واشنگتن از سی سال پیش تاکنون در وضعیت نه جنگ، نه صلح، به سر میبرند، گفت: آمریکا به دنبال تغییر این وضعیت است.
نویسنده با بیان اینکه «حمله حوثیهای یمن به کشتیهای سعودی در دریا و حمله آنها به خاک عربستان تازگی ندارد»، گفت: چیزی که جدید است ،گسترش پایگاه هدفگیری مکانهای حیاتی عربستان است تا ائتلاف سعودی را وادار کند به خواسته حوثیها تن دهد. علاوه بر اینکه پیامهایی از ایران به کشورهای ائتلاف محسوب میشود، مبنی بر اینکه منافع حیاتی آنها هرگز در سایه ادامه تشدید تنش با تهران در امان نیست.
القاسم بروز درگیری نظامی مستقیم در منطقه را بعید خواند و گفت: هر جنگی میتواند منطقهای و چه بسا بین المللی شود و دنیا توان تحمل هزینههای آن را ندارد. تنش آمریکا با چین و روسیه که متحدان ایران شمرده میشوند میتواند از عوامل بازدارنده جنگ باشد.
نویسنده درباره اتفاقات دریای عمان و حمله به نفتکشها هم گفت: تحقیقات تاکنون نشان نداده که ایران دست به چنین اقدامات بی سابقهای در منطقه خلیج فارس زده باشد با اینکه تهران از بیست سال پیش تهدید به بستن تنگه هرمز کرده، اما غیر تهدید کاری نکرده است.
وی اتهامهای وارده بر ایران را بدون ارزش قانونی خواند و گفت: ایران هم موساد و طرفهایی از میان کشورهای عربی خلیج (فارس) را که سوابقی در بحران سازی برای منطقه دارند، متهم میکند.
القاسم بر این باور است لشکرکشی آمریکا به منطقه خلیج فارس هم بیشتر از اینکه با هدف ورود به جنگی گسترده باشد برای ارعاب و کشاندن ایران به پای میز مذاکره است. اروپا و کشورهای دنیا هم نگاه متفاوتی به مناقشه میان ایران و آمریکا دارند و نگاه آمریکا به توافق هستهای را قبول ندارند.
وی تاکید کرد: مرحله کنونی مرحله تهدید به جنگ برای دستیابی به خواستههاست. اگر جنگ و رویارویی بزرگی رخ دهد بازنده اول و آخر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هستند و مردم و آینده این کشورها هم اینک در بوته آزمایش است.
نویسنده با بیان اینکه نادیده گرفتن فاکتور جغرافیایی و منافع مشترک میان ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) غیرممکن است، افزود: کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) و بخصوص عربستان و امارات باید بدانند که فقط بر سر ثبات خود قمار نمیکنند بلکه بر سر ثبات منطقه و کشورها و ملتهای منطقه هم قمار میکنند.
القاسم گفت: انتظار میرود تنش کنونی موجب تهدید بازار نفت و قیمت های آن و تهدید دریانوردی در این منطقه حیاتی و بالا رفتن هزینه شرکتهای تامین امنیت این منطقه شود.
به عقیده نویسنده آنچه رخ میدهد همه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را به تشدید بی سابقه تدابیر امنیتی خود وادار خواهد کرد و بیش از همه کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) متضرر خواهند شد، علاوه بر اینکه زندگی شهروندان در این منطقه را با بیم و بیثباتی مواجه میکند و سیاستهای اقتصادی برای رشد و توسعه را ناکام میگذارد
تایمز: غرب برای حمایت از نفتکشها در تنگه هرمز در فکر ایجاد نیروی دریایی مشترک است
روزنامه تایمز انگلیس نوشت، به دنبال حوادث اخیر و هدف قرار گرفتن دو نفتکش در خلیج عمان، کشورهای غربی برای ایجاد نیروی دریایی مشترک جهت حفاظت از کشتیهای تجاری و نفتکش در منطقه برنامه ریزی میکنند.
به گزارش ایسنا، این روزنامه به نقل از دو مسؤول غربی نوشت: صحبتها درباره نشان دادن واکنش سریع به این حادثه اخیر خیلی کم مطرح میشوند و بیشتر اعلام میکنند که تکمیل تحقیقات در خصوص آن ضرورت دارد.
این مسؤولان بر ضرورت اتخاذ اقدامات برای حفاظت از نفتکشها و کشتیهای تجاری دیگر در تنگه هرمز تاکید داشته و گفتهاند: در حال حاضر چالش بر سر دستیابی به توافق نظر درباره چگونگی تحقق این برنامه میان انگلیس، شرکای دیگر اروپایی، آمریکا، شرکای موجود در حوزه خلیج فارس، ژاپن و نروژ و هر طرف دیگر ذیربط است.
این روزنامه افزود: نروژ، ژاپن، عربستان و امارات در پی دو حادثه اخیر خسارت دیدند و چین، هند و کره جنوبی از بزرگترین واردکنندگان نفت خام از حوزه خلیج فارس هستند و بسیاری از این کشورها که از حوادث اخیر متاثر شدند، حضور دریایی نظامی دائمی در منطقه خلیج فارس و نیز تعدادی پایگاه دریایی در شبه جزیره عرب دارند اما مشکل در انتخاب یک بخش بیطرف است که هم پیمانان بتوانند زیر نظر آن عملیات حفاظت مشترک را اجرایی کنند.
تایمز در ادامه نوشت: سازمان دریایی بینالمللی وابسته به سازمان ملل ممکن است این نقش را برعهده بگیرد اما احتمالاً نفوذ سیاسی خود را از دست میدهد.
سیاست فاقد استراتژی واشنگتن در قبال تهران/ محاسبات غلط ترامپ درباره ایران
یک روزنامه اتریشی در مطلبی با اشاره به اینکه ویدئوی آمریکا برای متهم کردن ایران در دست داشتن در انفجار نفتکشها در دریای عمان گنگ و مبهم است سیاست ترامپ در قبال ایران را فاقد استراتژی دانست.
روزنامه اتریشی "استاندارد" در مطلبی با دید انتقادی به سیاست ترامپ در قبال ایران پرداخته و نوشت: بعد از انفجار دو نفتکش در دریای عمان آمریکا، ایران را به عنوان متهم ارزیابی کرده و این ایده او از طرف انگلیس هم مورد حمایت قرار گرفته است.
نویسنده در ادامه با اشاره به ویدئوئی که آمریکا برای متهم کردن ایران در دست داشتن انفجار نفتکش ها در دریای عمان منتشر کرده است آن را ویدئویی با تصاویر مبهم و نامشخص ارزیابی کرد.
پیش از ظهر پنجشنبه دو کشتی نفتکش شامل نفتکش «Front Altair» که با پرچم جزایر مارشال متعلق به نروژ از قطر «اتانول» بارگیری کرده بود و نفتکش «Kokuka Courageous» که با پرچم پاناما از «الجبیل» عربستان به مقصد سنگاپور، محموله «متانول» حمل می کرد، دچار حادثه شدند که بنا بر ادعای رسانههای غربی هدف حمله قرار گرفته اند.
آمریکا با انتشار ویدئویی که ظاهراً قایقی را در حال جدا کردن یک مین دریایی (بهزعم آمریکاییها) از یکی از نفتکشهای حادثهدیده نشان میدهد، مدعی شده است که این قایق ایرانی بوده و بهمنظور پاک کردن رد پای ایران در این حادثه به محل اعزام شده است.
روزنامه استاندارد در ادامه این پرسش را مطرح می کند که آیا این ها تصاویری تبلیغاتی و یا سند و مدرک هستند؟ به گفته وزیر امور خارجه آمریکا در این ویدئو گناهکار مشخص است و بر اساس ارزیابی آمریکا، ایران برای حمله به این نفتکش ها مسئول است.
نویسنده در ادامه به حمایت انگلیس از این ایده آمریکا بدون ارائه هیچ گونه دلیل و مدرکی اشاره کرده و نوشت: آنچه که تا کنون دیده شده یک رویکرد زیگ زاگی از طرف قدرت اجرایی آمریکا است.
در اوایل ماه می آمریکا ناو هواپیمابر آبراهام لینکن خود را در خلیج فارس مستقر کرد. جان بولتون، در مسئولیت مشاور امنیت ملی آمریکا این تصمیم ایالات متحده را اعلام کرد و این روندی غیر متداول بود و حدس و گمان هایی را ایجاد کرد مبنی بر اینکه بولتون سیاست آمریکا در قبال تهران را تعیین می کند. اما کمی بعد ترامپ لحنی آشتی و صلح آمیز را از خود نشان داده که نه تنها او را از رویکرد مشاور امنیتی اش جدا نشان می داد بلکه مسخره اینجاست که از آمادگی خود برای مذاکرات خبر داد.
ترامپ در اواخر ماه می در دیداری در توکیو اعلام کرد که خواهان تغییر نظام در ایران نبوده و آنچه که وی برای آن تلاش می کند انصراف ایران از دستیابی به تسلیحات اتمی است.
نویسنده در ادامه سیاست ترامپ در قبال ایران را فاقد استراتژی دانسته و نوشت: در عوض ما شاهدی بیچارگی مردی هستیم که مسئله دخالت نظامی را در دوردست ها و با دیده شک و تردید می نگرد چرا که به دلیل وعده بازگشت از مناطق بحرانی انتخاب شده و در برخورد با ایران بر این مسئله تاکید دارد که فشار حداکثری بالاخره زمانی تاثیر خود را می گذارد.
در ادامه این مطلب آمده است اگر ترامپ با خروج خود از توافق هستهای و روی آوردن به تحریمها میخواسته راه برای یک توافق گسترده تر را هموار کند کور خوانده است و محاسباتش غلط بوده است.
ویلیام برنز، سرپرست تیم مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 و دیپلمات کهنه کار آمریکایی درباره عواقب قابل پیش بینی یک استراتژی که تنها بر مبنای فشار تحریم ها و نه دیپلماسی ساخته شده، هشدار داده است.