ماهان شبکه ایرانیان

سخنگوی وزارت خارجه: اینستکس صوری ما را راضی نمی‌کند

خبرگزاری تسنیم: «سید عباس موسوی» امروز دوشنبه در نشست خبری با اشاره به پیش رو بودن هفته حقوق بشر آمریکایی گفت: این هفته با ترور رهبر معظم انقلاب در 6 تیر ماه آغاز می‌شود، حادثه هفتم تیر و حمله شیمیایی را داشتیم و در دوازدهم تیر ماه هم هوایپمایی ایران با موشک آمریکایی سرنگون شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: به رغم فشار‌ها و لفاظی‌ها دیپلماسی ادامه دارد و ابتکارات دیپلماتیک چه از سوی ایران و چه از سوی برخی کشور‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای برای کاهش تنش در منطقه در جریان است.

موسوی با تاکید بر اینکه ما به دنبال افزایش تنش نیستیم و از کاهش تنش در منطقه استقبال می‌کنیم، تصریح کرد: همه کسانی که به دنبال تنش زدایی هستند، به ریشه و علت وقوع تنش‌ها ارجاع می‌دهیم که بدعهدی و تروریسم اقتصادی است.

به گزارش ایرنا، این دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه درباره پیگیری‌های وزارت امور خارجه پس از تجاوز هوایپمای آمریکایی به ایران تصریح کرد: علاوه بر اقدامات سیاسی و دیپلماتیک، اعتراض و محکوم کردن و احضار سفیر سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران و احضار کاردار امارات به عنوان کشوری که این پهپاد متجاوز از خاک آن‌ها بلند شده بود، اقدامات حقوقی و دیپلماتیک برای اعتراض و شکایت این اقدام متجاوزکارانه انجام دادیم که مهمترین آن ارسال نامه اعتراض به شورای امنیت بود که در آنجا ثبت شد. امیدواریم طی آن نامه متجاوزین متوجه اشتباه خود بشوند.

موسوی در پاسخ به این سوال که «آیا برجام با روسیه و چین ادامه می‌یابد؟» خاطرنشان کرد: ایران به برجام متعهد است و اقدامات ایران هم در قالب این توافق است و می‌خواهیم از حقوقی که در این توافق برای ایران در نظر گرفته شده، استفاده کنیم.

حیات برجام به اجرای تعهدات همه طرف‌های آن بستگی دارد

موسوی گفت: حیات برجام بستگی به اجرای تعهدات توسط همه طرف‌های برجامی است. با خروج غیرقانونی آمریکا، کشور‌های باقی مانده متعهد شدند نگذارند این دستاورد بین‌المللی از بین برود، ولی با اندک تقلا‌های دوستان، دیگران اراده‌ای برای حفظ برجام نشان ندادند و ایران علیرغم میل خود مجبور به عکس‌العمل و کاهش تعهداتش شد.

وی در پاسخ به سوالی درباره اظهار نظر یکی از مقامات روسیه مبنی بر اینکه اگر اروپا خواسته ایران را عملی نکند، روسیه این کار را انجام می‌دهد، هم ابراز داشت: این مسئله هم در قالب تعهدات طرف مقابل است. ما منتظر اروپا نبوده و نخواهیم بود و با کشور‌های دوست به صورت دوجانبه در حال رایزنی هستیم و برخی راهکار‌های تجاری، مالی و بانکی را تنظیم کرده‌ایم که برخی اعلام شده و برخی در حال انجام است.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر معاون وزیر امور خارجه انگلیس به تهران و ادعای وی درباره نقش ایران در حملات به نفتکش‌ها بیان کرد: ما این شیوه انگلیسی‌ها را غیرسازنده می‌دانیم. موریسون به عنوان معاون جدید برای آشنایی با دیدگاه‌های ایران به تهران سفر کردند. در دیدار با آقای عراقچی که بسیار صریح هم بود، طرفین دیدگاه‌های خود را مطرح کردند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه با صراحت تمامی پرونده‌هایی که ایران با آن درگیر بوده، مطرح و به ایشان ابلاغ کرد.

علیرغم اختلافات آماده گفتگو با کشور‌های منطقه هستیم

موسوی ادامه دهد: اظهارات ایشان را سازنده نمی‌دانیم و نمی‌پسندیم، ولی شاید بتوان گفت انگلیس به خاطر گرفتاری‌های داخلی و مواجه بودن با بحران بی‌دولتی و برگزیت و عدم پشتیبانی اتحادیه اروپا ترجیح می‌دهد با آمریکا بیشتر همراه باشد که سازنده نیست و هرگونه همراهی با این سیاست‌ها غیرقابل قبول است.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای وزیر امور خارجه امارات مبنی بر آمادگی کشورش برای مذاکره با ایران یادآور شد: اگر منظورشان مذاکره با کشور‌های حاشیه خلیج فارس است، ایران از مدت‌ها قبل آمادگی خود را برای مذاکره اعلام کرده و آن را به سود همه کشور‌ها می‌داند و پیشنهاداتی نظیر مجمع گفتگو‌های منطقه‌ای و پیمان عدم تجاوز را مطرح کرده و آن‌ها هستند که باید تصمیم‌گیری کنند؛ ایران با آغوش باز و علیرغم برخی اختلافات آماده گفتگو با آن‌ها است.

ما به هیچ کشوری از جمله اروپایی‌ها بدهکار نیستیم

خبرنگاری از کندی رسیدگی به پرونده اسدالله اسدی پرسید و این سوال را مطرح کرد که چرا ایران در این زمینه اقدام متقابل انجام نمی‌دهد؟ و آیا ایران به اروپا بدهکار است؟ که رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه پاسخ داد: ما به هیچ کشوری از جمله اروپایی‌ها بدهکار نیستیم. پرونده آقای اسدی (دیپمات ایرانی) به صورت جدی هم توسط وزارت امور خارجه و هم در سایر دستگاه‌ها در حال پیگیری است. پرونده وی با پیچیدگی‌های فنی و حقوقی روبه‌رو است. اقدامات متقابل هم انجام شده است. این پرونده سیری خواهد داشت که امیدواریم بی‌گناهی ایشان برای اروپا هم ثابت شود.

جنجال برای انجام امور عادی سفارت ایران در لندن را نمی‌پذیریم

موسوی درباره اعتراض همسر نازنین زاغری و تحصن وی در مقابل سفارت ایران در انگلیس گفت: تصمیم‌گیری درباره مجرمان امنیتی با قوه قضائیه و دستگاه‌های ذیربط است. این فرد دوتابعیتی است و ایران دوتابعیتی بودن را قبول نمی‌کند و تابعیت مورد ملاک ما ایرانی بودن است. ما خانم زاغری را ایرانی دانسته و جرم‌شان هم امنیتی است. اقدامات شانتاژگونه به پرونده کمک نمی‌کند و هرگونه جنجال برای انجام امور عادی سفارت‌مان در لندن را نمی‌پذیریم و خلاف کنوانسیون‌های بین‌المللی است.

وی افزود: توصیه ما این است که اگر حرفی است از طریق مجاری قانونی پیگیری شود و سفارت ایران کار خود را ادامه دهد.

اعتراف آمریکا در زمینه حمله سایبری می‌تواند مبنای کار حقوقی ما باشد

موسوی در پاسخ به سوالی دیگر درباره ادعای حمله سایبری به سیستم دفاعی ایران توسط آمریکا، اظهار داشت: من خبر دقیقی ندارم. برخی از رسانه‌های آمریکایی ادعا‌هایی در این باره داشتند. توانمندی دفاعی ما بالاست و بعید به نظر می‌رسد که آن‌ها توان کار خاصی را داشته باشند. صرف این ادعا، اگر مسائل مطرح شده، رسمی باشد آن‌ها دچار خبط بزرگی شده‌اند که اقدام خلاف حقوق بین‌المللی و قابل پیگیری است. این اعتراف می‌تواند مبنای کار حقوقی ما باشد.

اروپایی‌ها برجام را دوباره بخوانند

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مقامات اروپایی در سفر به تهران چه مسائلی را مطرح می‌کنند؟ آیا در این سفر‌ها تهدیداتی را در زمینه کاهش تعهدات ایران مطرح شده است؟ تصریح کرد: آنچه اروپایی‌ها مطرح می‌کنند با توجه به عملکرد و پیشینه آن‌ها قابل شنیدن نیست و اگر حرفی بزنند همانجا پاسخ قاطع خود را خواهند گرفت.

وی اضافه کرد: اینکه می‌گویند اگر به کاهش تعهداتتان ادامه بدهید چنین و چنان می‌شود، قابل توجه نیست و براساس برجام هم نیست. من به اروپایی‌ها توصیه می‌کنم برجام را دوباره بخوانند. برجام به طرفین اجازه می‌دهد اگر طرفی نقض عهد کند و به تعهداتش پایبند نباشد، طرفین می‌توانند اقداماتی را انجام دهند. برای ایران اگر تعهدی از طرف مقابل ضایع شده، کاهش تعهد یا خروج از برجام پیش‌بینی شده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه آن‌ها نمی‌توانند ادعای نقض عهد ایران را داشته باشند، خاطرنشان کرد: 15 گزارش آژانس نشان می‌دهد علیرغم بدعهدی طرف مقابل، ایران به تعهداتش در برجام پایبند بوده است؛ اگر ایران ابتدا این کار را انجام می‌داد، این ادعا قابل توجه بود، ولی اقدام ایران عکس‌العملی به عدم اجرای تعهدات طرف مقابل بوده است لذا این ادعا‌ها بی‌هیچ وجه قابل قبول نیست.

اروپا اقدام نکند، گام دوم را محکم‌تر بر می‌داریم

موسوی ادامه دهد: تا زمانی که گام عملی و ملموس برداشته نشود و خواسته‌های ایران که بحق و قانونی در چارچوب برجام است، اقدامات کاهش تعهدی خود را ادامه می‌دهیم. تا چند روز دیگر هم اگر آن‌ها اقدامی انجام ندهند، گام دوم را محکم‌تر بر می‌داریم.

کنفرانسی که باعث تشتت در جهان اسلام شود و قدس را بفروشد، شرم‌آور است

سخنگوی وزارت امور خارجه برگزاری نشست منامه درباره معامله قرن را شرم‌آور دانست و افزود: برگزاری کنفرانسی که باعث تشتت در جهان اسلام و فراموشی آرمان فلسطین شود و حقوق مردم فلسطین و قدس را بفروشد، شرم‌آور است. یقین داریم این کنفرانس که صلح در مقابل پول را مطرح می‌کند به جایی نمی‌رسد و محکوم به شکست است.

اینستکس صوری ما را راضی نمی‌کند؛ باید بین حقوق و تکالیف ما تعادل ایجاد شود

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که اگر اروپا در روز‌های آینده اولین تراکنش‌های مالی را در قالب اینستکس انجام دهد، ایران گام دوم را اجرایی می‌کند؟ بیان کرد: ما صراحتاً حق و حقوق خود را اعلام کرده‌ایم. باید بین حقوق و تکالیف ما تعادل ایجاد شود.

وی تاید کرد: اگر تراکنش‌ها و اینستکس صوری باشد، قطعاً ایران را راضی نخواهد کرد. ایران باید به درآمد‌های نفتی خود قبل از خروج آمریکا از برجام برگردد که این بستگی دارد به اینکه مبلغی که برای اجرای تهعدشان و معامله در نظر گرفته‌اند، در چه اندازه است و تا چه اندازه خواسته‌های ایران را تأمین می‌کند.

از وزارت امور خارجه نباید توقع کار اجرایی و اقتصادی داشت

موسوی درباره اقدامات انجام شده توسط معاونت دیپلماسی اقتصادی یادآور شد: وزارت امور خارجه متولی کار‌های اقتصادی نیست؛ معاونت دیپلماسی اقتصادی کارش تسهیل‌کنندگی و هماهنگ‌کنندگی دستگاه‌های اقتصادی است که در خارج از کشور هستند.

وی افزود: وزارت امور خارجه در حال کمک به دستگاه‌های اجرایی و شرکت‌های دولتی یا خصوصی است که کارشان با خارج از کشور تسهیل شود. این کار با هماهنگی از طریق سفارتخانه‌ها و سایر دستگاه‌ها انجام می‌شود پس از وزارت امور خارجه نباید توقع کار اجرایی و اقتصادی را داشت.

ائتلاف‌سازی علیه ایران تاکنون شکست خورده است

موسوی درباره ادعای «برایان هوک» رئیس گروه ویژه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا مبنی بر ائتلاف‌سازی علیه ایران از یکسو و آمادگی برای مذاکره با ایران از سوی دیگر، عنوان کرد: اقدام برای ائتلاف‌سازی علیه ایران کار جدیدی نیست؛ این ائتلاف‌ها هم تاکنون شکست خورده است. ایران 15 کشور همسایه دارد و کشور قدرتمندی است؛ بنابراین ائتلاف‌سازی علیه ایران کار بسیار سختی است و هر روز هم که به منطقه بیایند، موفق نخواهند شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه اظهارات ضد و نقیض آن‌ها درباره ایران نشان از بی‌سیاستی و تشتت در تیم فعلی آمریکا است، گفت: گاهی شرط می‌گذارند و گاهی شرط برمی‌دارند؛ بنابراین به لفاظی‌ها نه اعتنا می‌کنیم و نه حساب باز می‌کنیم. آنچه برای ما مهم است اقدامات عملی است.

تحت فشار مذاکره نمی‌کنیم

موسوی درباره ادعای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران هم اظهار داشت: آیا تحریم دیگری مانده است که آمریکا علیه ایران عملی نکرده باشد؟ این تحریم‌ها چه دستاورد‌هایی داشته است؟ تلاش آن‌ها برای اثرگذاری بر افکار عمومی داخلی و خارجی است. ما این تحریم‌ها را خصمانه و در جریان تروریسم اقتصادی تلقی می‌کنیم.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه درباره اثرگذاری این تحریم‌ها سوالات جدی وجود دارد، تصریح کرد: آن‌ها از یک طرف از آمادگی بی‌شرط و با شرط و میانجیگری سخن می‌گویند و از طرف دیگر، فشار حداکثری علیه ملت ایران را دنبال می‌کنند. خودشان هم می‌دانند اگر فشار و تحریم پاسخگو بود زودتر نتیجه می‌گرفتند. قطعاً ایران به خاطر فشار نه مذاکره می‌کند و نه تسلیم می‌شود.

از خبر سفر ماکرون به تهران اطلاعی ندارم

موسوی در پاسخ به سوالی دیگر درباره انتشار برخی از اخبار مبنی بر سفر رئیس‌جمهور فرانسه به تهران هم خاطرنشان کرد: سفر ماکرون به ایران را نشنیدم.

از فرصت کار دسته جمعی برای رونق اقتصادی استفاده می‌کنیم

وی اظهار داشت: در خصوص دیدار آینده سران ایران، روسیه و ترکیه و امکان استفاده ایران از این سازوکار برای رونق اقتصادی و مبارزه با تحریم‌ها ابراز داشت: ایران در بسیاری از سازوکار‌های منطقه‌ای، فرامنطقه و دو، سه، چهار و پنج جانبه عضو است.

موسوی بیان کرد: ما به کار دسته‌جمعی معتقد هستیم و این فرصت متقابلی برای همه کشور‌ها است و ایران هم از این فرصت برای رونق اقتصادی استفاده خواهد کرد و پیشنهاد می‌کنیم کشور‌های دیگر هم از این فرصت استفاده کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با ایجاد خط اضطراری بین ناو‌های آمریکایی و سپاه پاسداران بیان کرد: سیگنال‌های رادیویی بین همه کشتی‌ها و هواپیما‌ها وجود دارد، اما مشخصاً در خصوص این مسئله اطلاعی ندارم.

نخست وزیر ژاپن حامل پیام کتبی ویژه‌ای نبود

موسوی درخصوص روایت‌های متفاوت از سفر نخست‌وزیر ژاپن به ایران گفت: سفر آقای آبه را یک سفر تاریخی و مهم در روابط دوجانبه ایران و ژاپن ارزیابی می‌کنیم؛ بعد از 40 سال یک مقام عالی‌رتبه ژاپنی به تهران آمدند و ما آن را نقطه عطفی در روابط دو کشور می‌دانیم. حواشی هم درباره این سفر ایجاد شود و آن، این بود که آقای آبه که در صداقت و حسن نیت ایشان شکی نداریم، برای میانجیگری به تهران می‌آیند.

وی با بیان اینکه آقای آبه پیام کتبی نداشتند، ولی پیام شفاهی داشتند، اظهار داشت: ما قبل از این سفر استقبال کرده و گفته بودیم که شنونده حرف‌هایشان خواهیم بود؛ هم رهبر معظم انقلاب، هم رئیس‌جمهوری و هم وزیر امور خارجه صحبت‌های مقامات ژاپنی را شنیدند. آن‌ها به دنبال کاهش تنش در منطقه بوده و خیلی تمایلی نداشتند در منطقه‌ای که اقتصاد دنیا به آن وابسته است، تنش‌ها روز به روز افزایش یابد.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه اضافه کرد: آن‌ها این سخن را مطرح کردند که خواستار افزایش تنش نیستند. پیام ویژه‌ای نداشتند و همان حرف‌های قبلی که رسانه‌ای شده بود، مطرح شد. پاسخ‌های ما هم رسانه‌ای شد. پیشنهاداتی برای مراودات دوجانبه و خرید نفت هم مطرح شد که در حال بررسی است.

مقام فرانسوی برای رایزنی مسائل منطقه‌ای و برجام به تهران آمده بود

موسوی درباره سفر مشاور امور دیپلماتیک رئیس جمهوری فرانسه فرانسه به تهران هم تصریح کرد: این سفر انجام شده و ایشان در تهران دیدار‌هایی هم داشتند. دیدار‌های خوبی بود. حرف‌هایی که زده شد، بعضاً متفاوت بود. مسائل منطقه‌ای و برجام محور رایزنی‌ها بود و طرف ایرانی هم پاسخ‌های لازم را به ایشان دادند.

همکاری دوجانبه با کشور‌ها نافی تعهدات برجامی اروپا نیست

وی در پاسخ به این سوال که آیا درخواست روسیه مبنی بر اینکه می‌تواند خواسته‌های ایران را برآورده کند، می‌تواند منجر به این شود که ایران گام دوم خود در کاهش تعهدات برجامی‌اش را به تعویق اندازد؟ خاطرنشان کرد: خیر. ما با کشور‌های مختلف در حال انجام کار‌های دوجانبه هستیم و این نافی تعهدات طرف مقابل به ویژه اروپا نیست و جایگزین آن‌ها نخواهد شد.

سوئیس فقط حفاظت از منافع ایران در کانادا را برعهده گرفته است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه به سوئیس و انتخاب این کشور به عنوان حافظ منافع ایران در کانادا هم ابراز داشت: معمولاً کشور‌ها حفاظت از منافع خود را به کشوری می‌سپارند و بعد از مدتی به دلایل مختلف این حفاظت را عوض می‌کنند؛ سوئیس حافظ منافع ایران هم در قبال آمریکا و عربستان بوده است و مسئولیت کانادا را هم برعهده گرفت.

تحول خاصی در روابط ایران و کانادا رخ نداده است

موسوی درباره اینکه چرا سوئیس از پذیرش امور کنسولی در حفاظت از منافع ایران در کانادا خودداری کرده است، بیان کرد: به خاطر گرفتاری‌های سوئیس، بالا بودن هزینه‌ها و تعداد زیاد ایرانیان ساکن در کانادا، آن‌ها نتوانستند مسئولیت امور کنسولی را برعهده بگیرند و برخی دیگر از نمایندگی‌های ایران در آمریکای شمالی این کار را انجام می‌دهند.

وی افزود: ما پیشنهاداتی را به کانادا داده بودیم، ولی آن‌ها به دلایلی که مربوط به خودشان هستند، هنوز تصمیم‌گیری نکرده‌اند. ایرانیان زیادی در کانادا هستند و باید تحولی در این باره انجام شود. با این حال، تحول خاصی در روابط دو کشور رخ نداده است.

به تجاوز پهپاد آمریکایی‌ها پاسخ قاطع دادیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص ادعای ترامپ در رابطه با توقف حمله به ایران یادآور شد: آن چیزی که اعلام کردند دستور توقف است، اما مهم برای ما تجاوز پهپاد آن‌ها و پاسخ قاطع ما بود و آمادگی خود را همیشه حفظ می‌کنیم. رهبری فرمودند جنگ نمی‌شود و مذاکره نخواهیم کرد که البته به معنای این نیست که ما پاسخ تجاوز‌ها به کشور را ندهیم.

میانجی‌گری‌ها بین ایران و کشور‌های منطقه را رد نکرده‌ایم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره اعلام آمادگی برخی از کشور‌های منطقه از جمله عراق برای انجام میانجی‌گری بین ایران و برخی از کشور‌های حوزه خلیج فارس از جمله عربستان اظهار کرد: ما هیچ گونه میانجی‌گری را رد نکرده‌ایم. کشور‌های زیادی از جمله برخی از کشور‌های منطقه، کشور‌هایی در شرق دور و حتی کشور‌های اروپایی بودند که از ما خواستند در این زمینه میانجی‌گری کنند.

موسوی با تاکید بر اینکه ایران همواره خواستار تعامل و گفتگو با همسایگان خود است، تصریح کرد: ما حتی آمادگی داریم با همسایگانی که متفاوت می‌اندیشند، گفتگو کنیم و این میانجی‌گری‌ها در این زمینه را رد نکردیم.

وی افزود: البته اطلاعی نداریم که کشور‌هایی که برای میانجی گری آمده بودند وقتی با طرف مقابل روبه رو شده‌اند و این موضوع را مطرح کرده‌اند، چه پاسخی دریافت کردند و چگونه رفتار کردند، اما همان طور که پیش از این نیز اعلام کرده‌ایم، با قدرت و صلابت آماده گفتگو هستیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان