نقش ابرو در صورت خانم ها آنقدر مهم و برجسته است که آنها خودشان را به هر دری می زنند تا بتوانند ابروهایی پرپشت و طبیعی داشته باشند. معمولا بیشتر خانم ها در دوران نوجوانی و جوانی ابروهای خوب و نسبتا پرپشتی دارند اما با افزایش سن و پاگذاشتن به دوران میانسالی، ابروهای آنها کم پشت و تنک می شود…
خیلی ها این مشکل را به اختلالات هورمونی و خیلی های دیگر هم آن را به برداشتن نادرست یا رنگ کردن مداوم نسبت می دهند. برای اینکه بدانیم دلیل واقعی ریزش ابروها یا کم پشت شدن آنها با افزایش سن چیست پای صحبت های دکتر طباطبایی، متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نشستیم.
علت اصلی ریزش ابروها با افزایش سن چیست؟
علت اصلی ریزش یا کم پشت شدن ابروها همراه با افزایش سن در عامه خانم هایی که از بیماری یا ناراحتی خاصی رنج نمی برند، برداشتن و مرتب کردن نادرست ابروهاست. به طوری که معمولا دخترخانم های نوجوان و جوان ابروهای خوب و پرپشتی دارند اما به مرور زمان حجم ابروهای آنها کم می شود تا جایی که خیلی از خانم ها پس از رسیدن به سن سالمندی دیگر ابروی چندانی برایشان باقی نمی ماند.
آیا منظورتان از برداشتن نادرست ابروها استفاده از موچین برای این کار است؟
دقیقا همین طور است! معمولا خانم ها برای برداشتن و تمیز کردن ابروهای خود از موچین استفاده می کنند و کار نازک کردن و مدل دادن به ابروهایشان را هم توسط موچین انجام می دهند. گاهی با استفاده از موچین، تنها ساقه مو خارج نمی شود بلکه در ریشه یا فولیکول مو هم یک خونریزی میکروسکوپی اتفاق می افتد و همین خونریزی می تواند باعث فیبروز شدن یا مردن ریشه مو شود. در این صورت ریشه موهای ابرو از کار می افتند و دیگر به صورت ساقه از پوست قسمت ابروها بیرون نمی آیند. به همین دلیل بعد از چندین سال برداشتن ابروها با موچین، خانم ها احساس می کنند که ابروهای آنها کم پشت و تنک می شود.
به نظر شما چاره چیست؟
حذف موچین از لوازم اصلاح ابرو و استفاده از تیغ و قیچی برای مرتب کردن و حالت دادن به ابروها. اگر خانمی تا آخر عمرش هم ابروهای خود را با استفاده از تیغ و قیچی مرتب کند باید مطمئن باشد که هیچ ریزشی در موهای ابرویش حس نخواهد کرد و حتی در دوران سالمندی هم ابروهای پرپشت و زیبایی خواهد داشت. با این حساب می توان گفت که تراشیدن، بهترین راه برداشتن ابروهاست اما برای برداشتن موهای زائد سایر قسمت های صورت مانند چانه، گونه ها یا پشت لب می توان از روش هایی مانند اصلاح سنتی با بند یا موچین استفاده کرد تا موهای این قسمت های صورت به مرور زمان کمتر شوند و دیرتر رشد کنند.
برخی از افراد ادعا می کنند که استفاده از مداد یا سایه ابرو باعث ریزش ابروها می شود. آیا این ادعا درست است؟
نه، مداد کشیدن یا استفاده از سایه ابرو در افراد سالمی که هیچ مشکل یا حساسیت پوستی نداشته باشند باعث ریزش ابروهایشان نمی شود. یعنی اگر خانم ها با استفاده از مداد و سایه ابرو دچار التهاب، سوزش یا خارش نمی شوند، می توانند بدون دغدغه از این لوازم آرایش (البته در صورت استاندارد بودن) استفاده کنند. اما اگر فردی به مواد موجود در مداد یا سایه حساسیت داشته باشد و با استفاده از آنها دچار خارش و سوزش در ناحیه پوست ابروها شود، ممکن است موهای ابرویش به دلیل این حساسیت، کمی صدمه ببینند. البته باید تاکید کرد که این صدمه دیدن با یکی دوبار خارش و التهاب هم اتفاق نخواهد افتاد.
گاهی با استفاده از موچین، تنها ساقه مو خارج نمیشود بلکه ریشه موهای ابرو از کار میافتند
آیا از نظر علمی رنگ کردن مداوم ابروها می تواند باعث ریزش آنها شود؟
نه، رنگ کردن ابروها می تواند باعث خشکی و شکنندگی موهای ابرو شود اما این کار به هیچ عنوان باعث از بین رفتن ریشه ابروها نمی شود. ضمن اینکه وقتی خانم ها ابروهای خود را روشن می کنند به طور طبیعی ممکن است این روشن شدن موها باعث کم پشت تر به نظر رسیدن آنها بشود. در هر صورت با از بین رفتن رنگ و رشد مجدد ابروها، آنها دوباره به حالت قبلی خود برمی گردند.
شما استفاده از برخی گیاهان دارویی یا روغن بادام تلخ را برای تقویت ابروها توصیه می کنید؟
نه، اگر شما ابروهای خود را در تمام روغن بادام های دنیا هم بخوابانید، هیچ تغییری در پرپشت شدن آنها به جز تلقین حس نخواهید کرد. به طور کلی وقتی که فولیکول و ریشه مویی مانند ابرو از بین برود، هیچ ماده ای نمی تواند باعث رشد مجدد آن شود. این کار تنها با یک روش امکان پذیر است.
چه روشی؟
پیوند مو که البته این روش هم چندان قابل توصیه نیست. چون برای پیوند مو به ابروها باید کار جراحی انجام شود که آن هم چندان ساده نیست. ضمن اینکه از موی سر برای پیوند استفاده می شود و از آنجایی که رشد موهای سر بیشتر از ابروهاست، افرادی که تحت پیوند قرار می گیرند، باید مدام با یک قیچی در حال مرتب کردن ابروهای خود باشند.
اختلال های هورمونی هم می توانند باعث ریزش ابروها شوند؟
بله. بسیاری از بیماری ها می توانند برخی از افراد را دچار مشکلات مربوط به مو از جمله موی ابروها کنند. بعضی از ناراحتی های هورمونی مانند بیماری تیرویید می توانند باعث خشکی و شکنندگی موها شوند. بیماری آلوپسی هم که یک بیماری خودایمنی است، می تواند باعث التهاب ابروها و ریزش تکه ای (مانند سکه) و غیریکنواخت آنها شود. به علاوه ممکن است برخی از ناراحتی های روانی هم روی ریزش ابروها تاثیر بگذارند. مثلا برخی از افراد عادت دارند هنگام استرس و اضطراب با موهای خود بازی کنند و موی سر، مژه، سبیل یا ابروی خود را بکنند. این بیماران سایکوسوماتیک هستند؛ یعنی آنها فقط با کندن برخی از موهای خود در اثر استرس و فشارهای روانی احساس آرامش می کنند و باید برای درمان به روان پزشک ارجاع داده شوند. نام این بیماری هم تریکوتیلومانیا یعنی اجبار به کندن مو است.
آیا عادت های تغذیه ای هم می توانند بر ریزش یا تقویت موهای ابرو تاثیرگذار باشند؟
به طورکلی تغذیه می تواند در رشد یا ریزش موهای سر نقش بسیار پررنگی داشته باشد اما تاثیر تغذیه بر رشد و ریزش ابروها مانند موی سر نیست.
به عنوان آخرین سوال هم اینکه چرا ابروهای آقایان تا میانسالی و حتی سالمندی هم از ابروهای خانم ها پرپشت تر است؟
به دلیل اینکه مردها در طول زندگی خود از موچین و سایر وسایلی که باعث کندن و مرتب کردن ابروها می شوند، استفاده نمی کنند. شما شک نکنید که اگر خانم ها هم مانند آقایان به ابروهای خود دست نزنند به طور حتم در دوران سالمندی هم از ابروهایی پرپشت برخوردار خواهند بود!
منبع خبر: قطره
بیشتر بخوانید: