به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شهروند، از طرفی جامعه پزشکان هم میگویند کمتر از ٥درصد پزشکان ایران پردرآمد هستند. صدری یکی از پزشکان بیمارستان پیامبران که معتقد است دانشجویان پزشکی بیشتر جذب رشتههای به اصطلاح لوکس میشوند میگوید: «یک پزشک عمومی در تهران بهطور متوسط ٥ و در ایدهآلترین شرایط که ٢٠روز در یک بیمارستان خصوصی شیفت باشد، به ١٠میلیون تومان میرسد.» به گفته او، درحال حاضر چیزی حدود ٧هزار پزشک خانواده روستایی درکشور وجود دارد که بین ٦ تا ١٢میلیون تومان درآمد در ماه کسب میکنند. همین مسأله موجب شده که بسیاری از پزشکان بعد از فارغالتحصیلی یا به دنبال شغل دیگری باشند و برخی هم در تلاش برای مهاجرت. همین چندوقت پیش بود که رئیس جامعه پزشکان عمومی نسبت به مهاجرت پزشکهای عمومی از کشور هشدار داد و اعلام کرد که نسبت پزشکان عمومی از مرز یک به هزارنفر جمعیت عبور کرده درحالی که سیاستهای کشور برای جذب حتی نیمی از این پزشکان برنامه ندارد.
پزشکهای عمومی به سراغ عملهای زیبایی رفتند
آنگونه که آمارها نشان میدهد، چیزی حدود ١٣٠هزار پزشک برای جمعیت ٨٠میلیونی ایران وجود دارد که در مقایسه با کشورهای همسایه رقم بالایی است. براساس اعلام انجمن متخصصان داخلی ایران حدود ٦٠هزار تای آنها پزشک عمومی هستند. دهقان پزشک عمومی یکی از بیمارستانهای دولتی در اینباره میگوید: «بازار پزشکهای عمومی در کشور اشباع شده است و به همین دلیل خیلی از پزشکهای عمومی به همان درآمدی که بابت یک شیفت کاری از بیمارستانها دریافت میکنند، بسنده میکنند.» او که به گفته خودش بابت ویزیت و معاینه بیمارها از ساعت ٨ تا ١٣ حدود ٤,٥میلیون تومان حقوق میگیرد، ادامه داد: «درحال حاضر پزشکهای عمومی در تهران به دلیل کمبود درآمد بیشتر سراغ کارهای زیبایی همچون تزریق ژل و بوتاکس میروند.»
بازار کار پزشکی اشباع شده است؟!
برخلاف آنچه که جامعه پزشکان ادعا میکنند، بازار کار پزشکی در ایران خیلی هم اشباع نشده است. درحال حاضر درکشور شاخص تعداد پزشک عمومی، متخصص و دندانپزشک 6/1 به ازای هر هزارنفر جمعیت است. این درحالی است که کف مورد نیازمان در این زمینه 5/2نفر به ازای هر هزارنفر بوده و حتی بسیاری از کشورهای دنیا در این زمینه شاخصی بین 5/3 تا ٥نفر به ازای هر هزارنفر جمعیت دارند. البته شاید ناعادلانهبودن توزیع پزشکان موجب شده که شاهد تراکم حضور پزشک در برخی نقاط شهرهای بزرگ و پایتخت باشیم و در عوض نقاط کمتر برخوردار و محروم با مضیقه شدید پزشک مواجه باشند، بهگونهای که 40درصد از خدمات سلامت در تهران متمرکز شده است.
رشتههای پرطرفدار پزشکی کدامند
اما برخلاف پزشکهای عمومی، پزشکهای متخصص شرایط بهمراتب بهتری دارند. بررسیها نشان میدهد که پزشکهای رشتههای رادیولوژی، چشم، قلب، پوست و ارتوپدی جزو رشتههای پردرآمد و البته پولساز پزشکی هستند که درآمدهای میلیونی را به جیب میزنند. جالب است بدانید که در برخی تخصصها تا 40درصد پزشکان در تهران مستقر هستند.
11هزار دکتر و مهندس به جمعیت بیکاران اضافه شدند
آنگونه که آمارها نشان میدهد سال 97 در مقایسه با 96، بیش از 473هزار نفر به جمعیت فعال فارغ التحصیلان اضافه شده است. همچنین حدود 462هزار نفر به جامعه شاغلان و بیش از 11هزار نفر به جامعه بیکاران افزوده شده است. نرخ بیکاری جمعیت فارغالتحصیل یا درحال تحصیل دورههای عالی در سال ٩٧ برای گروه «مردان و زنان» در کل کشور ١٨,٣ درصد، برای گروه مردان ١٣.١درصد و برای گروه زنان ٢٨.٧درصد بوده است.
فارغالتحصیلان کدام رشتهها بیکارترند؟
البته شانس پیداکردن شغل برای تمامی فارغالتحصیلان دانشگاهی یکسان نیست و برخی رشتهها وضع نگرانکنندهتری دارند. آنگونه که آمارها نشان میدهد فارغالتحصیلان گروه «معماری و ساختمان» با سهم حدود ٢٦,١درصدی بیشترین و گروه خدمات امنیتی با سهم ٤.٤درصدی کمترین سهم را از بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی به خود اختصاص دادهاند. گروه هنر با سهم ٢٤.٥درصدی، علومزیستی و رشتههای مرتبط با سهم ٢٤.١درصدی رتبه دوم و سوم را در این ردهبندی به خود اختصاص دادهاند. جالب است بدانید سهم رشتههای فرآوری و ساخت از بیکاری فارغالتحصیلان ٢٣.٥درصد و فناوری اطلاعات و ارتباطات ٢٢.٨درصد است.
دیپلم مدرک پرطرفدار بازار کار
دادههای تفصیلی مرکز آمار از بازار کار در سال 97 نشان میدهد نرخ بیکاری برای دارندگان مدرک «دکترای تخصصی» و مدارک زیر دیپلم، کمتر از 10درصد است و نسبت به باقی مدارک تحصیلی، در وضع بهتری قرار دارند. اگر از مدارک زیر دیپلم فاکتور بگیریم، دارندگان مدرک تحصیلی دیپلم نیز وضع بهتری نسبت به دارندگان لیسانس، فوقلیسانس و دکترای حرفهای دارند. نرخ بیکاری افراد دارای مدرک دیپلم 3/ 12درصد اعلام شده است. این عدد با توجه به جمعیت فعال قابل ملاحظه دیپلمهها که در حدود 3/ 6میلیون نفر بوده، میتواند نشان دهد دیپلم، مدرک پرطرفداری در بازار کار بوده است. نکته عجیب اینکه اگر فردی با مدرک فوقلیسانس در سال97 در جستوجوی شغل بوده، به احتمال 3/ 15درصد بیکار مانده است، اما اگر فردی با مدرک زیر دیپلم به دنبال کار میرفت، احتمال بیکاریاش در حدود 7/8درصد بود. در بین تمام مدارک تحصیلی، بالاترین نرخ بیکاری را لیسانسهها داشتهاند. تقریبا یکپنجم از افراد لیسانسه در سال گذشته، از جستوجوی شغل به نتیجهای نرسیدند. این دادهها میتواند از نزول کیفیت بازار کار ایران حکایت کند.
افراد زیر دیپلم و افراد دارای دکترای تخصصی، بیشترین شانس را برای کاریابی دارند. دادههای مرکز آمار تایید میکند که نرخ بیکاری تنها برای این دو گروه، زیر 10درصد است و دارندگان مدارک دیپلم، کاردانی، لیسانس و فوقلیسانس نرخ بیکاری بیشتری دارند. جالب اینکه در بین مدارک دیپلم، کاردانی و لیسانس، بیشترین نرخ بیکاری مربوط به گزینه سوم یعنی لیسانس است. جالبتر اینکه جویندگان کار با مدرک فوقلیسانس شانس کاریابی کمتری نسبت به افراد دارای مدرک دیپلم دارند. هر چند در بین تحصیلکردهها، افراد دارای مدرک دکترای تخصصی از بخت خوبی برای یافتن شغل برخوردارند.
براساس همین نتایج، بالاترین نرخ بیکـاری جمعیـت فـارغالتحصـیل یـا درحالتحصـیل دورههای عـالی بـه ترتیـب بـه استانهای کرمانشاه (٣٤,٩ درصد)، کردستان (٢٩.٤ درصد) و چهارمحالوبختیاری (٢٨.٧ درصد) اختصاص دارد، همچنین کمترین نرخ بیکاری مربوط به استان مرکزی (١٢.٥درصد) است.