ماهان شبکه ایرانیان

ناکامان پاستور؛ سیاست‌مدارانی که رئیس‌جمهور نشدند

برخی با یک بار نامزدی در انتخابات و شکست، قید رئیس‌شدن را زدند و برخی چند بار شانس خود را امتحان کردند و شاید هنوز هم امید داشته باشند. در این گزارش به همه این افراد پرداخته‌ایم؛ آنان که اسمشان روی برگه‌های انتخاباتی نوشته شد، اما جایی برایشان در پاستور نبود.

روزنامه شرق: بنا به سنت چهارساله در دوازدهم مرداد سالی که انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار می‌شود مراسم تنفیذ حکم رئیس دولت منتخب برگزار می‌شود و پس از سوگند به پاستور رفته یک روز بعد رئیس دولت در بهارستان حاضر شده و بر صندلی پر مسئولیت اداره کشور می‌نشیند. از زمان استعفای دولت موقت در سال 1358 تاکنون، 12 دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران برگزار شده و هفت نفر بر صندلی ریاست دولت نشستند که هر کدام سرنوشت خاص خود را داشتند.

ابوالحسن بنی‌صدر عزل شد و محمدعلی رجایی کمتر از یک ماه رئیس‌جمهور ماند و در محل کارش به شهادت رسید. باقی رؤسای دولت، هر دو دوره خود را با فرازونشیب‌هایی طی کردند و حسن روحانی، رئیس‌جمهور فعلی در سال ششم دولت خود قرار دارد. از میان رؤسای جمهور، آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در دی‌ماه 1395 درگذشت، اما این گزارش درباره کسانی نیست که طعم ریاست را چشیده‌اند. این گزارش درباره آنانی است که تا یک‌قدمی صندلی ریاست‌جمهوری رفته‌اند، اما به دلایلی ناکام مانده‌اند. برخی با یک بار نامزدی در انتخابات و شکست، قید رئیس‌شدن را زدند و برخی چند بار شانس خود را امتحان کردند و شاید هنوز هم امید داشته باشند. در این گزارش به همه این افراد پرداخته‌ایم؛ آنان که اسمشان روی برگه‌های انتخاباتی نوشته شد، اما جایی برایشان در پاستور نبود.

اولین دوره: 1358/11/5

اولین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، حدود یک سال بعد از پیروزی انقلاب در 5 بهمن سال 58 برگزار شد. این در حالی بود که دولت موقت مهدی بازرگان استعفا داده بود و شورای انقلاب امور کشور را بر عهده داشت. در اولین دوره انتخابات، 124 نفر نامزد ریاست‌جمهوری شدند که در نهایت با استعفا و انصراف برخی از آنان در روز انتخابات 96 نفر به رقابت پرداختند. ابوالحسن بنی‌صدر با کسب 10 میلیون و 753 هزار و 752 رأی از مجموع 14 میلیون و 152 هزار و 887 نفر رأی مأخوذه به‌عنوان نخستین رئیس‌جمهور ایران انتخاب شد. حدود یک‌سال و نیم بعد در اول تیر 60 طرح عدم کفایت سیاسی او در مجلس شورای اسلامی مطرح و برکنار شد. امام خمینی (ره) نیز در حکمی بنی‌صدر را از ریاست‌جمهوری عزل کرد. به‌علت تعداد زیاد نامزد‌های شکست‌خورده در این انتخابات فقط به چهار نفر از آنان که بیشترین رأی را آورده بودند، می‌پردازیم.

ناکامان پاستور

احمد مدنی متولد 1308 در کرمان بود. او پس از پیروزی انقلاب در کابینه مهندس بازرگان وزیر دفاع و فرماندهی نیروی دریایی بود، اما پس از دو ماه از وزارت دفاع استعفا داد. مدنی مدتی نیز استاندار خوزستان شد. او با حمایت جبهه ملی ایران در اولین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کرد و توانست با کسب 15 درصد آراء دوم شود. مدنی در انتخابات مجلس اول نیز از حوزه کرمان برای نمایندگی مجلس انتخاب شد، اما اعتبارنامه او تصویب نشد. او در سال 1359 به آمریکا مهاجرت کرد و سال‌ها رهبری جبهه ملی ایران را در خارج از کشور بر عهده داشت. مدنی، بهمن‌ماه 1384 در آمریکا درگذشت.

ناکامان پاستور

حسن‌ابراهیم حبیبی متولد 1315 و دارای مدرک دکترای جامعه‌شناسی و حقوق از دانشگاه سوربن بود. او از جمله حقوق‌دانانی بود که پس از پیروزی انقلاب، پیش‌نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی را با استفاده از قوانین اساسی سایر کشور‌ها تهیه کرد. حسن حبیبی در نخستین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران نامزد مورد حمایت حزب جمهوری اسلامی بود که با 676 هزار رأی معادل چهار درصد آراء سوم شد. حبیبی در دولت بازرگان وزیر ارشاد بود و همچنین وزیر علوم و آموزش عالی بود. در دولت میرحسین موسوی نیز وزیر دادگستری بود. او در دوره‌های دوم و سوم و چهارم شورای نگهبان از اعضای حقوقی آن بود و در اولین دوره مجلس شورای اسلامی نیز نماینده مردم تهران بود. حبیبی همچنین اولین معاون اول رئیس جمهوری در تاریخ ایران است. او در هر دو دولت مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و همچنین دولت اولِ حجت‌الاسلام محمد خاتمی، معاون اول شد. پس از آن نیز رئیس بنیاد ایران‌شناسی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. حسن حبیبی بهمن‌ماه سال 1391 درگذشت.

ناکامان پاستور

داریوش فروهر وکیل و سیاستمدار متولد 1307 بود. او از رهبران جبهه ملی ایران از سال 1356 تا 1358 بود، اما از آن‌ها جدا شد. فروهر در دولت مهدی بازرگان مدتی وزیر کار و بعد وزیر مشاور نخست‌وزیر شد. او در اولین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد شد و با 133 هزار رأی در رتبه چهارم قرار گرفت. داریوش فروهر به همراه همسرش اول آذر 1377 به دست عوامل خودسر به قتل رسیدند.

ناکامان پاستور

صادق طباطبایی متولد 1322 در قم، فرزند آیت‌الله محمدباقر سلطانی، خواهرزاده امام موسی‌صدر و برادر همسر احمد خمینی بود. او پس از پیروزی انقلاب، معاونت سیاسی نخست‌وزیر و سخنگویی دولت موقت مهدی بازرگان را بر عهده داشت. طباطبایی همچنین به‌عنوان معاون وزیر کشور مجری برگزاری همه‌پرسی نظام جمهوری اسلامی در ایران نیز بود. بعد از استعفای مهدی بازرگان با حکم امام خمینی، سمت سرپرستی نخست‌وزیری و نهاد‌های وابسته را بر عهده گرفت. او در اولین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری کمتر از یک درصد آرا را به دست آورد. طباطبایی در سال 93 در آلمان درگذشت.

ناکامان پاستور


دومین دوره 1360/5/2

دومین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران 2 مرداد 1360 در حالی برگزار شد که یک سال از شروع جنگ ایران و عراق می‌گذشت. این اولین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری بود که بر اساس تصویب مجلس شورای اسلامی، تأیید صلاحیت داوطلبان ریاست‌جمهوری به عهده شورای نگهبان گذاشته شد. 71 نفر برای ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند که شورای نگهبان صلاحیت چهار نفر از آنان را تأیید کرد. میزان مشارکت در این دوره 64.2 درصد بود. در نهایت محمدعلی رجایی که مورد حمایت جامعه روحانیت مبارز، حزب جمهوری اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی بود، 12 میلیون و 770 هزار و 50 رأی از مجموع 14 میلیون و 573 هزار و 803 رأی مأخوذه را کسب کرد و با 90درصد آرا به‌عنوان دومین رئیس‌جمهوری ایران برگزیده شد. شهید رجایی فقط یک ماه رئیس‌جمهور ایران بود. در هشتم شهریور 1360 او به همراه محمدجواد باهنر که نخست‌وزیر بود، بر اثر انفجار بمبی در ساختمان نخست‌وزیری به شهادت رسید.

ناکامان پاستور

علی‌اکبر پرورش از فعالان سیاسی - مذهبی متولد 1321 در اصفهان بود. او در دولت شهید محمدجواد باهنر، مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی و همچنین دولت میرحسین موسوی، وزیر آموزش و پرورش بود. پرورش در این انتخابات حدود 340 هزار رأی آورد و سوم شد. او که عضو شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی بود، از سال 72 عضو شورای مرکزی جمعیت مؤتلفه اسلامی شد و تا سال 80 قائم‌مقام دبیر کل مؤتلفه بود. او در سومین دوره نیز نامزد ریاست‌جمهوری شد.

ناکامان پاستور

عباس شیبانی، پزشک و متولد 1310 در تهران است. او از اعضای مؤسس نهضت آزادی ایران نیز هست. شیبانی پیش از انقلاب با 9 بار محکومیت 13 سال را در زندان گذراند. او پس از انقلاب، عضو شورای انقلاب اسلامی بود و در هیات دولت موقت شورای انقلاب، وزیر کشاورزی شد. شیبانی در سال 1361 به مدت دو سال ریاست دانشگاه تهران را بر عهده داشت. او در این انتخابات 659 هزار رأی به دست آورد و دوم شد. شیبانی در پنجمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز نامزد شد.

ناکامان پاستور

حبیب‌الله عسگراولادی مسلمان در سال 1311 به دنیا آمد. او از مؤسسین و اعضای حزب مؤتلفه اسلامی بود و در ترور حسنعلی منصور نقش داشت و پس از محاکمه به حبس ابد محکوم شد. عسگراولادی در اولین دوره مجلس شورای اسلامی نماینده مردم تهران بود. او در این انتخابات با 250 هزار رأی چهارم و آخر شد. در دولت مرحوم مهدوی کنی و دولت اول میرحسین موسوی، وزیر بازرگانی بود. او در چهارمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز دوباره کاندیدا شد.

ناکامان پاستور


سومین دوره: 1360/10/7

سه ماه پس از شهادت محمدعلی رجایی، در 10 مهر 1360 سومین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شد. در این انتخابات 46 نفر برای ریاست‌جمهوری ثبت نام کردند که شورای نگهبان صلاحیت چهار نفر را تأیید کرد. در این انتخابات بیش از 22 میلیون و چهارصد هزار نفر واجد شرایط بودند که از این تعداد 16 میلیون و هشتصدهزار نفر (74.26درصد) شرکت کردند. در نهایت آیت‌الله خامنه‌ای که دبیر کلی حزب جمهوری اسلامی، عضویت در شورای انقلاب، نمایندگی امام خمینی در شورای عالی دفاع، امامت جمعه تهران و نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشت، با کسب 15 میلیون و 905 هزار و 987 رأی (95درصد) از مجموع 16 میلیون و 847 هزار و 717 رأی مأخوذه رئیس‌جمهور ایران شد. او در حالی رئیس‌جمهور ایران شد که حدود سه ماه قبل در مسجد ابوذر تهران مورد سوءقصد قرار گرفته بود.

ناکامان پاستور

علی‌اکبر پرورش از سوی حزب جمهوری اسلامی در کنار دیگر نامزد این حزب، آیت‌الله خامنه‌ای به رقابت پرداخت و رأی نیاورد. پرورش در این انتخابات 349 هزار رأی کسب کرد و باز دوم شد. او یک بار نیز از سوی آیت‌الله خامنه‌ای به‌عنوان نخست‌وزیر به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد شد، اما رأی اعتماد نگرفت. او در سابقه خود عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی، عضویت در شورای عالی دفاع و دو دوره نایب‌رئیسی مجلس در دوره اول و چهارم را در کارنامه دارد. پرورش دی‌ماه 1392 در اصفهان درگذشت.

ناکامان پاستور

سیدرضا زواره‌ای متولد 1317 در ورامین بود و در سال 1359 به مدت دو هفته شهردار تهران شد. او که حقوق خوانده بود، اولین دادستان انقلاب تهران نیز شد. زواره‌ای یک دوره نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بود و در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی معاون وزیر کشور و همچنین رئیس شورای امنیت کشور هم بود. او در این انتخابات با 78 هزار رأی سوم شد. زواره‌ای در انتخابات ریاست‌جمهوری دوره هفتم نیز شرکت کرد.

ناکامان پاستور

حسن غفوری فرد متولد 1322 در تهران و عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی است. پس از پیروزی انقلاب و بعد از استعفای دولت موقت مهدی بازرگان به سمَت استاندار خراسان منصوب شد. او پس از شهادت دو نفر از نمایندگان استان خراسان در انفجار 7 تیر1360، به‌عنوان نماینده این استان در انتخابات مجلس شرکت کرد و به آن راه یافت. یک ماه بعد، اما به سمَت وزیر نیرو در دولت اول میرحسین موسوی منصوب شد. او در انتخابات ریاست‌جمهوری با 62هزار رأی چهارم شد. در انتخابات دوره هشتم ریاست‌جمهوری نیز نامزد شد.

ناکامان پاستور


چهارمین دوره: 1364/5/25

این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری در تاریخ 25 مرداد سال 64 برگزار شد. 50 نفر برای نامزدی در انتخابات ثبت نام کردند که شورای نگهبان صلاحیت سه نفر را تأیید کرد. مهدی بازرگان، نخست‌وزیر دولت موقت بعد از پیروزی انقلاب، مشهورترین فردی بود که صلاحیت او رد شد. در این انتخابات 25 میلیون و 133 هزار و 802 نفر واجد شرایط بودند که از این تعداد 14میلیون و 238هزار و 587 نفر (54. 78درصد) شرکت کردند. آیت‌الله خامنه‌ای با 12میلیون و 205هزار رأی (85درصد آرا) برای بار دوم به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد.

ناکامان پاستور

سیدمحمود مصطفوی‌کاشانی متولد 1321 در تهران است. او حقوقدان و فرزند آیت‌الله سید ابوالقاسم کاشانی است. او عضو مؤسس شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی از سال 1357 تا 1359 بوده است. کاشانی در این دوره به‌صورت مستقل در انتخابات شرکت کرد و با کسب یک میلیون و 397 هزار رأی، دوم شد. او در هشتمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز نامزد شد.

ناکامان پاستور

مرحوم عسگراولادی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مسئولیت‌هایی همچون نمایندگی، ولی فقیه در کمیته امداد امام خمینی و ریاست شورای مرکزی کمیته امداد را برعهده داشت. او که پیش‌تر در دومین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کرده و آخر شده بود، باز هم در این دوره از حزب مؤتلفه اسلامی کاندیدا شد و با 278 هزار رأی سوم شد. عسگراولادی که عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بود، در آبان 1392 در 81 سالگی درگذشت.

ناکامان پاستور


پنجمین دوره: 1368/5/6

این اولین انتخابات ریاست‌جمهوری پس از فوت امام‌خمینی بود. آیت‌الله خامنه‌ای تا 17 مهر آن سال می‌توانست رئیس‌جمهور باشد، اما با انتخاب ایشان به عنوان رهبر انقلاب، انتخابات ریاست‌جمهوری کمی زودتر برگزار شد. در این دوره، 79 نفر داوطلب شدند، اما فقط دو نفر تأیید صلاحیت شدند. 30میلیون و 139هزار و 598 نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این تعداد 16میلیون و 452هزار و677 نفر (54. 59درصد) شرکت کردند و در نهایت مرحوم هاشمی رفسنجانی با 15میلیون و550هزار و 528 رأی (94 درصد) رئیس‌جمهور شد.

ناکامان پاستور

عباس شیبانی تنها نامزد و رقیب مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بود که با 635 هزار رأی شکست خورد. او در پنج دوره اول مجلس شورای اسلامی به مدت 19 سال نماینده مردم تهران بود. شیبانی همچنین در سه دوره و به مدت 14 سال عضو شورای شهر تهران بود. شیبانی اکنون 87ساله است و دبیر کلی جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی، عضویت در ائتلاف آبادگران ایران اسلامی و سابقه عضویت در حزب جمهوری اسلامی و جبهه ملی ایران را نیز دارد.

ناکامان پاستور


ششمین دوره: 1372/3/21

در این انتخابات شورای نگهبان از میان 128 نفری که ثبت نام کرده بودند، صلاحیت چهار نفر را تأیید کرد. جامعه روحانیت، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و مؤتلفه اسلامی در این دوره از انتخابات از آیت‌الله هاشمی رفسنجانی حمایت کردند. در این انتخابات 33میلیون و 156هزار و 55 نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این تعداد 16میلیون و796 هزارو787 نفر (50.66 درصد) شرکت کردند. در نهایت مرحوم هاشمی رفسنجانی برای بار دوم به‌عنوان رئیس‌جمهوری انتخاب شد. میزان مشارکت در این دوره 50 درصد بود.

ناکامان پاستور

احمد توکلی متولد 1330 در بهشهر است و دکترای اقتصاد از دانشگاه ناتینگهام انگلستان دارد. او ریاست شهربانی، کمیته انقلاب اسلامی، دادیار و دادستان انقلاب بهشهر و همچنین سخنگویی دولت شهید رجایی را در کارنامه خود دارد. توکلی همچنین سخنگو و وزیر کار و امور اجتماعی در دولت اول میرحسین موسوی بود که استعفا داد. او در دوره اول مجلس شورای اسلامی نماینده بهشهر و در دوره‌های هفتم تا نهم نماینده مردم تهران بوده است. توکلی بنیان‌گذار روزنامه رسالت است. او به‌عنوان منتقد مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی وارد انتخابات شد، اما با چهار میلیون رأی و 23 درصد آرا دوم شد.

ناکامان پاستور

عبدالله جاسبی متولد 1323 در تهران است. او که دکترای مدیریت تولید و فناوری از دانشگاه آستون بیرمنگام انگلستان را دارد، ارائه‌دهنده پیشنهاد تشکیل دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس این دانشگاه از ابتدای تأسیس آن در سال 1361 تا دی 1390 بود. جاسبی همچنین دو دوره به عضویت شورای اجرایی انجمن بین‌المللی دانشگاه‌ها برگزیده شد. او در این دوره از انتخابات به رقابت با مرحوم هاشمی رفسنجانی پرداخت، اما در نهایت با یک میلیون و 500 هزار رأی سوم شد.

ناکامان پاستور

مرحوم رجبعلی طاهری متولد 1315 در کازرون بود. با پیروزی انقلاب مسئولیت تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و کمیته‌های انقلاب در استان فارس را به طاهری سپردند. او همچنین به عضویت شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی درآمد و در اولین دوره انتخابات مجلس از سوی مردم کازرون به مجلس راه یافت. طاهری اولین کسی بود که طرح عدم کفایت سیاسی بنی‌صدر را در مجلس مطرح کرد. او در این انتخابات به‌عنوان یکی از منتقدان سیاست‌های اقتصادی دولت هاشمی نامزد شد، اما 387هزار رأی به دست آورد و در سال 1392 درگذشت.

ناکامان پاستور


هفتمین دوره 1376/3/2

انتخابات هفتمین دوره ریاست‌جمهوری در دوم خرداد 1376 برگزار شد. در این انتخابات 238 نفر داوطلب شدند که از این تعداد چهار نفر توسط شورای نگهبان تأیید صلاحیت شدند. در این دوره 36 میلیون و 466هزار و 487 نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این تعداد 29 میلیون و 145هزار و 745 نفر (79. 92درصد) در انتخابات شرکت کردند. در نهایت سیدمحمد خاتمی، وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی با 20میلیون و 138هزار و 784 رأی (69درصد) به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد.

ناکامان پاستور

علی‌اکبر ناطق نوری متولد 1323 در شهرستان نور است. او در دوره‌های اول، سوم، چهارم و پنجم نماینده مجلس بود و همچنین در دوره‌های چهارم و پنجم ریاست آن را بر عهده داشت. ناطق‌نوری سرپرستی کمیته‌های انقلاب، وزارت کشور دولت اول میرحسین موسوی را در کارنامه خود دارد. او در این انتخابات نامزد جامعه روحانیت مبارز بود، اما با به‌دست‌آوردن حدود هفت میلیون رأی و 24 درصد کل آرا شکست خورد. او فردای انتخابات در پیامی به خاتمی انتخاب او را تبریک گفت. او دیگر نامزد هیچ انتخاباتی نشد. او رئیس بازرسی دفتر مقام معظم رهبری نیز بود که در اردیبهشت سال 1396 استعفا داد.

ناکامان پاستور

مرحوم زواره‌ای از سال 1368 تا 1384 عضو حقوقدان و قائم‌مقام دبیر شورای نگهبان بود. او همچنین به‌مدت 10 سال ریاست سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را بر عهده داشت. زواره‌ای در این انتخابات با 772 هزار رأی سوم شد. او همچنین برای نهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد شد که صلاحیت او توسط شورای نگهبان که خود سال‌ها عضو و دبیر آن بود، رد شد. زواره‌ای در واکنش به این موضوع در نامه‌ای به آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان از این رفتار گله کرد. او در شهریور 84 بر اثر سکته قلبی درگذشت.

ناکامان پاستور

محمد محمدی‌نیک معروف به محمد محمدی ری‌شهری متولد 1325 است. او حاکم شرع دادگاه‌های انقلاب اسلامی، دادگاه انقلاب ارتش، وزیر اطلاعات بین سال‌های 1363 تا 1368، دادستان کل کشور و دادستان دادگاه ویژه روحانیت بوده است. حجت‌الاسلام ری‌شهری سرپرستی حجاج را نیز بر عهده داشت که در سال 1388 از آن استعفا داد. او در این دوره انتخابات با کسب 744 هزار رأی چهارم شد. ری‌شهری هم‌اکنون نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری و نایب تولیت حرم شاه‌عبدالعظیم حسنی در شهر ری است.

ناکامان پاستور


هشتمین دوره: 1380/3/18

هشتمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران 18 خرداد 1380 برگزار شد. در این انتخابات 814 نفر ثبت نام کردند، اما 10 نامزد توسط شورای نگهبان تأیید صلاحیت شدند. واجدین شرایط بیش از 42 میلیون نفر بودند که حدود 28 میلیون نفر آن‌ها در انتخابات شرکت کردند. سیدمحمد خاتمی با کسب 21 میلیون و 659 هزار و 53 رأی از مجموع 28 میلیون و 81 هزار و 930 رأی مأخوذه حدود 76 درصد آرای شرکت‌کنندگان برای دومین بار به ریاست‌جمهوری انتخاب شد.

ناکامان پاستور

احمد توکلی از ابتدای دوره هفتم تا اوایل دوره نهم، ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشت. او در انتخابات مجلس دهم نیز در لیست ائتلافی اصولگرایان تهران بود، اما نتوانست وارد مجلس شود. توکلی در این انتخابات همچون انتخابات دور ششم که منتقد اقتصادی دولت سازندگی بود، به سیاست‌های اقتصادی دولت خاتمی نیز معترض بود، اما در نهایت توانست چهار میلیون و636 هزار رأی کسب کند. او در انتخابات نهم ریاست‌جمهوری نیز از کاندیدا‌های اولیه اصولگرایان بود، اما به نفع محمدباقر قالیباف کنار رفت.

ناکامان پاستور

علی شمخانی متولد 1334 در اهواز و دانش‌آموخته کارشناسی ارشد مدیریت از دانشگاه جندی‌شاپور است. در دوران جنگ ایران و عراق فرماندهی سپاه خوزستان را بر عهده داشت. شمخانی از 1368 تا 1376 فرماندهی نیروی دریایی ارتش و از سال 1369 با حفظ سمت، فرماندهی نیروی دریایی سپاه پاسداران را نیز عهده‌دار بود. او در دو دولت محمد خاتمی وزیر دفاع بود. در این انتخابات به رقابت با رئیس دولت پرداخت، اما با 738 هزار رأی سوم شد. او از شهریور 1392 دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران است.

ناکامان پاستور

عبدالله جاسبی که چند دوره عضو شورای اجرایی اتحادیه دانشگاه‌های جهان بوده و دو دوره متوالی ریاست شورای اجرایی اتحادیه دانشگاه‌های جهان اسلام را عهده‌دار شده است تا سال 92 نیز تنها رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بود که در نهایت با رأی شش نفر از هیات امنای دانشگاه آزاد از این سمَت رفت. دوران مدیریت طولانی‌مدت حضور او در دانشگاه آزاد باعث اعتراضات فراوانی شده بود. جاسبی در این انتخابات 260 هزار رأی به دست آورد.

ناکامان پاستور

محمود کاشانی در سال‌های 1359 تا 1363 داور ارشد جمهوری اسلامی در دیوان داوری ایران و ایالات متحده آمریکا، برای حل‌وفصل دعاوی میان دو دولت و اتباع دولت آمریکا علیه ایران در لاهه - هلند بوده است. او در این انتخابات با کسب حدود 250 هزار رأی در رتبه پنجم قرار گرفت. کاشانی در چهار دوره، عضویت در هیات‌مدیره کانون وکلای دادگستری مرکزی از سال‌های 1378 تا 1382 و از سال 1386 تا 1390 را بر عهده داشته است.

ناکامان پاستور

محمدحسن غفوری‌فرد از سال 1368 در دولت اول مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی رئیس سازمان تربیت‌بدنی بود. او در انتخابات مجلس پنجم در سال 1374 شرکت کرد و به‌عنوان نماینده تهران به مجلس شورای اسلامی رفت. او در این دوره از انتخابات 129هزار رأی به دست آورد. غفوری‌فرد از سال 1385 به مدت سه سال رئیس دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین بود. او در انتخابات دوره هشتم مجلس نیز شرکت کرد و به مجلس راه یافت، اما در انتخابات مجلس نهم و دهم نتوانست به مجلس راه یابد.

ناکامان پاستور

سیدمنصور رضوی متولد 1331 است. او در دولت میرحسین موسوی، معاون نخست‌وزیر و در دولت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، معاون رئیس‌جمهور بود. رضوی همچنین مدتی دبیری شورای عالی اداری کشور و ریاست شورای حقوق و دستمزد کارمندان دولت را بر عهده داشت. او که عضو اولین دوره شورای شهر تهران نیز بود، در این انتخابات توانست 114 هزار رأی به دست آورد.

ناکامان پاستور

سید شهاب‌الدین صدر پزشک و متولد 1340 در تهران است. او سابقه ریاست سازمان نظام پزشکی، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هشتم و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و نمایندگی مردم تهران در دوره‌های چهارم، پنجم، هفتم و هشتم مجلس شورای اسلامی و معاونت وزیر بهداشت را نیز دارد. شهاب‌الدین صدر در این انتخابات توانست 59 هزار رأی به دست آورد. او برای شرکت در نهمین دوره انتخابات مجلس کاندیدا شده بود که صلاحیتش مورد تأیید قرار نگرفت.

ناکامان پاستور

علی فلاحیان متولد 1328 است. او فرمانده کل کمیته‌های انقلاب، نمایندگی استان خوزستان در دوره سوم و چهارم مجلس خبرگان رهبری، قائم مقامی وزارت اطلاعات، ریاست سازمان بازرسی کل کشور و حاکم شرع در شهر‌های آبادان، مشهد و کرمانشاه را در کارنامه دارد. فلاحیان در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی وزیر اطلاعات بود. او در این انتخابات 55 هزار رأی به دست آورد.

ناکامان پاستور

سیدمصطفی هاشمی‌طبا متولد 1325 در اصفهان است. او کارشناسی ارشد نساجی از دانشگاه امیرکبیر تهران دارد. هاشمی‌طبا در دولت شهید محمدجواد باهنر و همچنین میرحسین موسوی وزیر صنایع بود. او همچنین از 1365 تا 1367 و از 1375 تا 1383 رئیس کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران بود. او در این دوره انتخابات با 28 هزار رأی آخر شد.

ناکامان پاستور


نهمین دوره: 1384/3/27

نهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در سال 1384 در دو مرحله در تاریخ 27 خرداد و 3 تیر همان سال برگزار شد. شورای نگهبان از 1014 نفری که برای انتخابات ریاست‌جمهوری ایران ثبت نام کرده بودند، صلاحیت شش نفر را تأیید کرد، اما بعد از حکم مقام معظم رهبری، صلاحیت مصطفی معین و محسن مهرعلیزاده که نامزد‌های جبهه اصلاحات محسوب می‌شدند تأیید شد و تعداد کاندیدا‌ها به هشت نفر رسید. در دور اول انتخابات، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با شش میلیون و 190 هزار و 122 رأی رتبه اول را کسب کرد، محمود احمدی‌نژاد پنج میلیون و 718 هزار و 129 رأی را کسب کرد، اما هیچ‌کدام نتوانستند اکثریت مطلق آرا را کسب کنند. در دور دوم محمود احمدی‌نژاد از مجموع 27 میلیون و 959 هزار و 253 رأی، 17،248،782 رأی به دست آورد رئیس‌جمهور شد.

ناکامان پاستور

اکبر هاشمی بهرمانی سال 1313 در رفسنجان به دنیا آمد. او که از مبارزین پیش از انقلاب بود، پس از پیروزی انقلاب به‌عنوان یکی از اعضای شورای انقلاب اسلامی انتخاب شد. در جنگ ایران و عراق نماینده امام خمینی در شورای عالی دفاع بود و عملا فرماندهی نیرو‌های مسلح را بر عهده داشت. مرحوم هاشمی رفسنجانی اولین رئیس مجلس شورای اسلامی است و تا سال 1368 در این مقام ماند. بعد از آن به مدت هشت سال رئیس‌جمهور شد و از سال 1384 تا پایان عمر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. او در همه ادوار مجلس خبرگان رهبری نماینده مردم تهران بود و از سال 1386 تا 1390 ریاست آن را بر عهده داشت. مرحوم هاشمی در دور اول انتخابات شش میلیون و 211 هزار رأی آورد و با احمدی‌نژاد به مرحله دوم رفت، اما در این مرحله با 10 میلیون رأی و کسب 35درصد آرا در انتخابات شکست خورد. هاشمی در سال 92 نیز نامزد ریاست‌جمهوری شد، اما صلاحیت او توسط شورای نگهبان تأیید نشد. او دی‌ماه 1395 درگذشت.

ناکامان پاستور

مهدی کروبی سال 1316 در الیگودرز به دنیا آمد. او در اولین دوره مجلس شورای اسلامی نماینده الیگودرز در مجلس بود و با فرمان امام خمینی بنیاد شهید انقلاب اسلامی را تأسیس کرد. کروبی در دور دوم و سوم مجلس شورای اسلامی به‌عنوان نماینده تهران به مجلس شورای اسلامی راه یافت و در مجلس ششم رئیس مجلس شد. کروبی در این انتخابات یکی از نامزد‌های اصلاح‌طلبان بود که پنج میلیون رأی به دست آورد و به نتیجه انتخابات اعتراض کرد. کروبی حزب اعتماد ملی را تأسیس کرد.

ناکامان پاستور

محمدباقر قالیباف متولد 1340 است و فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی را بر عهده داشت. او در این انتخابات چهار میلیون رأی به دست آورد و چهارم شد. پس از انتخابات و رفتن محمود احمدی‌نژاد به پاستور، شورای شهر تهران قالیباف را به‌عنوان شهردار تهران انتخاب کرد که تا سال 1396 در این سمت ماند.

ناکامان پاستور

مصطفی معین نجف‌آبادی پزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1330 به دنیا آمد. او نمایندگی مردم شیراز در دور اول مجلس و نماینده مردم تهران در دوره سوم و نمایندگی مردم اصفهان در دوره پنجم را در کارنامه خود دارد. معین در دولت اول آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و همچنین در دولت اول محمد خاتمی، وزارت علوم را برعهده داشت. او در این انتخابات نامزد اصلاح‌طلبان بود و با چهار میلیون رأی پنجم شد. مصطفی معین پس از انتخابات در بیانیه‌ای به نتایج آن اعتراض کرد. او در دهمین دوره انتخابات مجلس از حوزه انتخابیه شیراز ثبت نام کرد، اما شورای نگهبان صلاحیت او را تأیید نکرد.

ناکامان پاستور

علی اردشیر لاریجانی در سال 1336 در شهر نجف متولد شد. او فرزند آیت‌الله میرزا هاشم آملی است. او در سال 1375 به مدت یک سال وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت هاشمی رفسنجانی بود و بعد از آن به مدت 10 سال ریاست سازمان صداوسیما را برعهده گرفت. او در این انتخابات یک میلیون و 700 هزار رأی آورد و ششم شد. بعد از آن به مدت دو سال دبیر شورای امنیت ملی شد، اما در سال 1386 استعفا داد. لاریجانی سپس در انتخابات مجلس شرکت کرد و اکنون به‌مدت 11 سال است که ریاست آن را برعهده دارد.

ناکامان پاستور

محسن مهرعلیزاده سال 1335 در مراغه به دنیا آمد. او از سال 1376 تا 1380 استاندار خراسان بود و در دولت دوم خاتمی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان تربیت‌بدنی شد. مهرعلیزاده که ابتدا در این دوره انتخابات احراز صلاحیت نشده بود، در نهایت با یک میلیون و 288 هزار رأی آخر شد. او آبان 1396 به‌عنوان استاندار اصفهان انتخاب شد، اما یک سال بعد به علت قانون منع به‌کارگیری بازنشستگان کنار رفت.

ناکامان پاستور


دهمین دوره: 1388/3/22

این دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در 22 خرداد 1388 برگزار شد. 475 نفر برای ریاست‌جمهوری ثبت نام کردند که شورای نگهبان صلاحیت چهار نفر را تأیید کرد. در این دوره 46 میلیون و 200 هزار نفر واجد شرایط رأی‌دادن بودند که 85 درصد آنان در رأی‌گیری شرکت کردند. بر اساس اعلام رسمی وزارت کشور، محمود احمدی‌نژاد بیش از 24 میلیون رأی به دست آورد. میرحسین موسوی و مهدی کروبی از نامزد‌های انتخابات ریاست‌جمهوری به نحوه رأی‌گیری و نتایج اعلام‌شده اعتراض کردند.

ناکامان پاستور

میرحسین موسوی خامنه سال 1320 در خامنه به دنیا آمد. او پیش از انقلاب در کنار شهید بهشتی در مبارزات شرکت می‌کرد و در نخستین روز‌های بعد از پیروزی انقلاب در 1357 به حزب جمهوری اسلامی پیوست و دبیر سیاسی آن و سردبیر روزنامه جمهوری اسلامی شد. موسوی سال 60 در کابینه‌های شهید رجایی، شهید باهنر و مرحوم مهدوی‌کنی به‌عنوان وزیر خارجه معرفی شد. با انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای به‌عنوان رئیس‌جمهوری، ایشان میرحسین موسوی را به‌عنوان نخست‌وزیر معرفی کردند. او تا سال 1368 نخست‌وزیر بود و بعد از آن به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام درآمد. موسوی تا سال 1375 عضو شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نیز بود و در سال 1377 و با حکم سیدمحمد خاتمی، رئیس فرهنگستان هنر شد. او در این دوره از انتخابات شرکت کرد. موسوی مورد حمایت اصلاح‌طلبان بود. تعداد آرای موسوی 13میلیون و 338هزار رأی اعلام و دوم شد.

ناکامان پاستور

محسن رضایی میرقائد در سال 1333 در مسجدسلیمان به دنیا آمد. او از پایه‌گذاران گروه منصورون، در اوایل دهه 1350 بود و پس از انقلاب نیز از افراد پایه‌گذار سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی به‌شمار می‌آمد. محسن رضایی از سال 1360 تا 1376 به مدت 16 سال، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. از او به‌عنوان مؤسس نیروی زمینی، هوایی و دریایی سپاه نام برده می‌شود. محسن رضایی پس از استعفا و کناره‌گیری از فعالیت‌های نظامی در سپاه، عضو و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام شد. او در سال 1384 نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شده بود که پیش از انتخابات انصراف داد. رضایی در این انتخابات به صورت مستقل وارد انتخابات شد و تعداد آرای او 681 هزار رأی اعلام شد. او به نتایج اعلام‌شده اعتراض کرد، اما بعدا از اعتراض خود منصرف شد.

ناکامان پاستور

مهدی کروبی بعد از تأسیس حزب اعتماد ملی، اولین اصلاح‌طلبی بود که حضورش در این انتخابات را اعلام کرد. تعداد رأی‌های مهدی کروبی در این دوره 333 هزار رأی اعلام شد که از تعداد آرای باطله نیز کمتر بود. او به نتیجه انتخابات اعتراض کرد.

ناکامان پاستور


یازدهمین دوره: 1392/3/24

یازدهمین دورۀ انتخابات ریاست‌جمهوری ایران 24 خرداد 1392 برگزار شد. 686 نفر در این انتخابات ثبت نام کردند که شورای نگهبان صلاحیت هشت نفر را تأیید کرد. از نکات مهم این انتخابات تأیید صلاحیت نشدن آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی بود. شورای نگهبان صلاحیت او را که در آن زمان 79 سال داشت، به دلیل عدم توانایی جسمی تأیید نکرد. پیش از برگزاری انتخابات، غلامعلی حدادعادل به نفع دیگر نامزد‌های اصولگرا و محمدرضا عارف، نامزد اصلاح‌طلبان به نفع حجت‌الاسلام حسن روحانی انصراف دادند. در نهایت حسن روحانی که نامزد مورد حمایت اصلاح‌طلبان بود، با بیش از 18 میلیون و 600 هزار رأی از مجموع بیش از 36 میلیون و 700 هزار رأی با کسب 50 درصد آرا به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد.

ناکامان پاستور

محمدباقر قالیباف که دکترای جغرافیای سیاسی دارد و دوره خلبانی هواپیمای ایرباس را در فرانسه گذرانده، با شعار «ایران سربلند» در این دوره از انتخابات نامزد شد. او در این انتخابات نامزد اصلی اصولگرایان بود، اما با شش میلیون رأی بعد از حسن روحانی رتبه دوم را به دست آورد. قالیباف در سال 1396 نیز در انتخابات شرکت کرد، اما در نهایت به نفع حجت‌الاسلام رئیسی انصراف داد. او هم‌اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

ناکامان پاستور

سعید جلیلی در سال 1344 در مشهد به دنیا آمد و دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق (ع) است. او ریاست اداره بازرسی وزارت خارجه، مدیر بررسی‌های جاری دفتر مقام معظم رهبری و معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه را در کارنامه خود دارد و از سال 1386 تا شهریور 1392 دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با کشور‌های غربی بود. جلیلی با شعار «حیات طیبه» در انتخابات 1392 نامزد شد و با کسب بیش از چهار میلیون و 168 هزار رأی سوم شد.

ناکامان پاستور

محسن رضایی در این دوره برای بار سوم وارد کارزار انتخاباتی شد. او شعار «سلام بر زندگی» را برای خود انتخاب کرده بود. محسن رضایی این بار نیز تا آخر پای انتخابات باقی ماند و با 388 هزار رأی ناکام ماند. او که از سال 1376 دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است، عمده فعالیت‌های خود را در مجمع متمرکز کرده است. محسن رضایی در انتخابات ریاست‌جمهوری در سال 1396 شرکت نکرد.

ناکامان پاستور

علی‌اکبر ولایتی در سال 1324 در شمیران به دنیا آمد. او که پزشک متخصص اطفال و کودکان است پس از پیروزی انقلاب به‌عنوان معاون وزارت بهداری، نماینده مردم تهران در اولین دوره مجلس شورای اسلامی انتخاب شد. ولایتی از سال 1360 به مدت 16 سال وزیر خارجه بود که در این دوران جنگ بین ایران و عراق به پایان رسید. او در این دوره از انتخابات با دو میلیون و 268 هزار رأی نتوانست به ریاست‌جمهوری برسد. ولایتی هم‌اکنون مشاور بین‌الملل مقام معظم رهبری، رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

ناکامان پاستور

سیدمحمد غرضی در سال 1320 در اصفهان به دنیا آمد. او بعد از انقلاب استاندار کردستان و خوزستان، نماینده اولین دوره مجلس از اصفهان، وزیر نفت در دولت مرحوم مهدوی‌کنی و میرحسین موسوی بوده است. غرضی همچنین وزیر پست و تلگراف و تلفن در دولت دوم میرحسین موسوی و دولت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی بود. او با شعار «دولت ضدتورم» در انتخابات شرکت کرد و با کسب 446هزار رأی آخر شد.

ناکامان پاستور


دوازدهمین دوره: 1396/2/29

این دوره از انتخابات در 29 اردیبهشت 1396 برگزار شد. 1636 نفر نامزد شرکت در انتخابات شدند که در نهایت شورای نگهبان صلاحیت هشت نفر را تأیید کرد. از نکات جالب در این دوره ثبت‌نام محمود احمدی‌نژاد برای شرکت در انتخابات بود، اما توسط شورای نگهبان تأیید صلاحیت نشد. چند روز قبل از برگزاری انتخابات، محمدباقر قالیباف به نفع حجت‌الاسلام رئیسی و اسحاق جهانگیری، نامزد اصلاح‌طلبان و معاون‌اول رئیس‌جمهور به نفع حجت‌الاسلام روحانی انصراف دادند. در نهایت، حسن روحانی با 23 میلیون و 636 هزار و 652 رأی و کسب 57 درصد آرا به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد.

ناکامان پاستور

سید ابراهیم رئیس‌الساداتی در سال 1339 در مشهد به دنیا آمد. او فعالیت قضائی خود را در 20سالگی به‌عنوان دادستان کرج آغاز کرد و سپس دادستان همدان شد. رئیسی در سال 1364 به تهران منتقل شد و جانشین دادستان شد و در سال 1368 به‌عنوان دادستان تهران منصوب شد. او نماینده خراسان جنوبی و عضو هیئت‌رئیسه مجلس خبرگان نیز هست. ابراهیم رئیسی از سال 1383 تا 1393 معاون‌اول قوه قضائیه بود. او در این دوره انتخابات نامزد اصلی اصولگرایان بود، اما با 15 میلیون رأی و کسب 38 درصد آرا دوم شد. ابراهیم رئیسی هم‌اکنون ریاست قوه قضائیه را بر عهده دارد.

ناکامان پاستور

سیدمصطفی آقامیرسلیم متولد 1326 در تهران است. او در اوایل انقلاب معاونت سیاسی- اجتماعی وزیر کشور را بر عهده داشت. میرسلیم که از اعضای حزب جمهوری اسلامی بود، به پیشنهاد بنی‌صدر برای نخست‌وزیری به مجلس معرفی شد، اما رأی نیاورد. او در دوره ریاست‌جمهوری مقام معظم رهبری سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری و مشاور عالی رئیس‌جمهور بود. او مدتی در دولت دوم مرحوم هاشمی‌رفسنجانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. میرسلیم در این دوره از انتخابات نامزد حزب مؤتلفه اسلامی بود و در نهایت 478 هزار رأی به دست آورد. او هم‌اکنون رئیس شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

ناکامان پاستور

سیدمصطفی هاشمی‌طبا در دولت دوم مرحوم هاشمی رفسنجانی و دولت اول سیدمحمد خاتمی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان تربیت‌بدنی بود. او در سال 1393 به‌عنوان مشاور وزیر ورزش در امور زیربنایی، سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌های ورزش کشور معرفی شد. هاشمی‌طبا در این انتخابات اعلام کرد که از نامزدی انصراف نمی‌دهد، اما به حسن روحانی رأی می‌دهد. او با 214 هزار و 441 رأی چهارم شد.

ناکامان پاستور

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان