به گزارش ایسنا به نقل از نشنال، «سلطان بن محمد القاسمی»، امیر «شارجه» اولین نمایشگاه بینالمللی کتاب شارجه را در سال 1982 برگزار کرد. در آن زمان این نمایشگاه تنها نمایشگاه کتاب منطقه محسوب میشد که در روزهای اول افتتاح با استقبال چندانی مواجه نشد. اما اوضاع به همین منوال باقی نماند و در نمایشگاه سال 2018، حدود 2,000 انتشارات از 77 کشور مختلف حدود 20 میلیون کتاب را برای 2.23 میلیون بازدیدکننده فراهم کردند.
حالا مسئولان برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب شارجه انتظار دارند نمایشگاه بینالملل کتاب شارجه 2019 که فعالیت خود را از 30 اکتبر آغاز میکند از نمایشگاه سال 2018 نیز باشکوهتر باشد. در راستای تحقق بخشیدن هدف «سلطان بن محمد القاسمی» برای تبدیل شارجه به قطب کتابخوانی، «هیئت کتاب شارجه» با هدف «ترویج اهمیت کتاب در دنیای چندرسانهای امروز» در سال 2014 شکل گرفت. ایجاد «شهر ناشران شارجه» نیز از دیگر اقدامات این شهر برای رشد در حوزه کتاب بود. «شهر ناشران شارجه» شامل 600 دفتر برای فعالان حوزه نشر و کتاب است که امکان چاپ 10 هزار کتاب در 24 ساعت را فراهم میکند. کتابخانه عمومی شارجه نیز هرساله میزبان 120,000 علاقهمند است. همچنین فستیوال کتابخوانی کودکان شارجه هر سال حدود 2000 رویداد فرهنگی را برای این گروه سنی ترتیب میدهد.
اما اقدامهای کوچک نیز نقش بسزایی در رشد صنعت نشر و کتاب این منطقه داشته است. در فاصله زمانی سالهای 2008 تا 2016 در راستای برنامه «دانش بدون مرز»، به هر خانواده اماراتی 50 کتاب اهدا شد تا با این روش برای خود کتابخانه تشکیل دهند. حالا صنعت نشر و کتاب به تجارت بزرگی در امارات تبدیل شده است. صنعت نشر امارات متحده عربی در حال حاضر 260 میلیون دلار ارزش دارد و با توجه به تخمینهای «شهر ناشران شارجه» این رقم تا سال 2030 به 650 میلیون دلار میرسد.
تقریبا دو سال پیش بود که سازمان یونسکو «شارجه» را به عنوان پایتخت جهانی کتاب در سال 2019 برگزید. پایتخت جهانی کتاب عنوانی است که از سال 2001 هرساله از سوی سازمان یونسکو به شهری تعلق میگیرد که در جهت تقویت جایگاه کتاب و مطالعه تلاش چشمگیری کرده باشد. هدف یونسکو این است تا از این طریق در آن سال به اجرای برنامههای فرهنگی مرتبط با کتاب بپردازد و از این راه شوق مطالعه را در مردم ایجاد کند. این انتخاب هیچ جایزه مالی برای شهر برگزیده ندارد و تنها تاییدی بر بهترین برنامه اختصاص دادهشده به کتاب و کتابخوانی است.