آب‌های زیرزمینی کشور در چه حالی هستند؟

آمار و ارقام مختلفی درباره تعداد چاه‌های غیرمجاز اعلام می‌شود که طبق آن، حدود ۴۷۰ هزار حلقه چاه مجاز و حدود ۳۲۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد و کل برداشت آب به صورت مجاز، ۴۹ میلیارد مترمکعب و به صورت غیرمجاز ۷.۳ میلیارد مترمکعب است. گفته می‌شود یکی از برنامه‌های وزارت نیرو این است که چاه‌های غیرمجاز تعیین تکلیف شود.

آب‌های زیرزمینی کشور در چه حالی هستند؟

به گزارش ایسنا، در این راستا در مردادماه سال جاری جلوگیری از اضافه برداشت 85 حلقه چاه مجاز صورت گرفت که حجم آب صرفه جویی شده از این اقدام، 5.05 میلیون مترمکعب بود. همچنین 1254 حلقه چاه غیرمجاز پر شد که 26.49 میلیون مترمکعب صرفه جویی آب به همراه داشت.

اما وقتی گفته می‌شود حدود 470 هزار حلقه چاه مجاز و حدود 320 هزار حلقه غیرمجاز داریم که سالی 13 تا 14 هزار حلقه مسدود می‌شود، یعنی نزدیک به 20 تا 22 سال زمان می‌برد که همه چاه‌های غیرمجاز کشور مسدود شوند.

از میان 487 هزار حلقه چاه دارای پروانه بهره‌برداری، حدود 416 هزار حلقه چاه مربوط به بخش کشاورزی است. تاکنون برای 487 هزار حلقه چاه کشاورزی، شرب، صنعت و خدمات پروانه بهره‌برداری صادر شده است. از این تعداد 416 هزار حلقه مربوط به بخش کشاورزی است و عمده‌ تخلیه آب سفره‌های زیرزمینی مربوط به مصارف این بخش است.

طبق آمارهای وزارت نیرو، 114 هزار حلقه چاه غیرمجاز با عمق بیش از 20 متر در کشور وجود دارد. چاه‌های یاد شده با 5.5 میلیارد مترمکعب تخلیه از منابع زیرزمینی تاثیر سنگینی بر منابع این بخش دارند و 80 درصد از تخلیه چاه‌های غیرمجاز را به خود اختصاص داده‌اند. در این بین، 200 هزار حلقه چاه کم عمق و چاهک غیرمجاز نیز وجود دارند که تخلیه چندانی از منابع آب زیرزمینی ندارند. این چاه‌ها عمدتا از آب‌های سطحی استفاده کرده و آب‌دهی یک لیتر در ثانیه دارند.  

آخرین وضعیت چاه‌های مجاز و غیرمجاز کشور

طبق آخرین آمار اعلامی توسط وزارت نیرو، حجم آب صرفه‌جویی شده از چاه‌ها (جلوگیری از اضافه برداشت چاه‌های مجاز و پر و مسلوب‌المنفعه کردن چاه‌های غیرمجاز جمعا 31.54 میلیون مترمکعب) در مردادماه نسبت به تیرماه (30.85)، 2.2 درصد افزایش داشته است.

تعداد نصب کنتور هوشمند آب و برق روی چاه‌های آب نسبت به تیرماه، 40.7 درصد کاهش و  تعداد صدور مجوز چاه جهت تامین آب (آشامیدنی شهری و روستایی، صنعت و خدمات جمعا 73) نسبت به تیرماه (70)، 4.3 درصد افزایش داشته است. تعداد چاه‌های صنعت و آشامیدنی (102 هزار و 468) نسبت به تیرماه (102هزار و 395) یک درصد و تعداد منابع آب زیرزمینی در کل کشور نسبت به تیرماه 0.01 درصد افزایش داشته است. در این ماه برای چهار حلقه چاه آشامیدنی شهری و پنج حلقه چاه آشامیدنی روستایی و 64 حلقه چاه صنعت و خدمات مجوز صادر شد.

آمارها حاکی است که سالانه 5.5 میلیارد متر مکعب از مخازن آب زیرزمینی کشور کسر می‌شود و اکنون کسری تجمعی سفره‌های زیرزمینی به 134 میلیارد مترمکعب رسیده و این در حالی است که هر سال کمتر از 100 میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر داریم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر