خبرگزاری ایسنا: به نقل از روسیا الیوم، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، تصریح کرد: عملیات نظامی در شمال شرق سوریه را صرف نظر از مواضع کشورهای محکوم کننده، متوقف نخواهیم کرد.
وی در واکنش به مصوبه اتحادیه عرب در خصوص عملیات چشمه صلح گفت: تصمیمات نسنجیده میگیرید و بر اساس تمایلات خود در خصوص ترکیه عمل میکنید، تصمیمات شما چیزی را تغییر نخواهد کرد. کسانی که سوریه را از اتحادیه عرب خارج کردند، پس از عملیات "چشمه صلح" تلاش میکنند تا این کشور را به اتحادیه عرب بازگردانند. چه تناقضی در این امر وجود دارد!
اردوغان عنوان داشت که کشورش از حمله به سوریه منصرف نخواهد شد، حال هرچه که گفته شود.
وی تاکید کرد: از زمان آغاز عملیات چشمه صلح، ترکیه در معرض بیش از 700 خمپاره قرار گرفت که در پی آن 18 تن کشته شده و 200 تن دیگر زخمی شدند.
اردوغان عنوان داشت: ما در معرض تجاوزی از سوی یک گروه تروریستی قرار داریم، آیا شما در کنار همپیمانتان در ناتو میایستید یا در کنار تروریستها؟ یقیناً نمیتوانند پاسخی دهند.
کرملین: عملیات ترکیه نباید به راهحل سیاسی در سوریه آسیب بزند
یکی از مقامات کاخ کرملین روسیه تاکید کرد که عملیات نظامی ارتش ترکیه در شمال سوریه نباید به تلاشها برای یافتن راه حل سیاسی در سوریه آسیب بزند.
«یوری یوشاکوف» از مقامات کاخ کرملین روسیه روز دوشنبه گفت که روسیه از ترکیه میخواهد درباره متناسب بودن عملیات این کشور در شمال سوریه اطمینان حاصل کند.
به گزارش خبرگزاری اینترفکس، یوشاکوف که به همراه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به عربستان سعودی سفر کرده است درباره عملیات ترکیه در شمال سوریه به اظهار نظر پرداخت.
این مقام روس اضافه کرد که مهمترین موضوع برای مسکو این است که اقدام ترکیه نباید به تلاشها برای یافتن راه حل سیاسی برای جنگ هشت ساله در سوریه آسیب بزند.
کاخ سفید هفته گذشته بعد از گفتوگوی تلفنی ترامپ و «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه اعلام کرد که نیروهای آمریکایی از مناطق نزدیک به نوار مرزی سوریه و ترکیه عقبنشینی میکنند. بسیاری، این اقدام را چراغ سبز واشنگتن به آنکارا برای انجام عملیات علیه شبهنظامیان کرد در این مناطق تفسیر میکنند.
ترکیه از هفتهها پیش اعلام کرده بود که قصد دارد علیه مناطق کردنشین شمال سوریه عملیاتی نظامی انجام داده و در نوار مرز با سوریه یک «منطقه امن» ایجاد کند. آنکارا برای این کار آوارگان سوری را بهانه و ادعا کرده که قصد دارد آوارگان مقیم در ترکیه را در این منطقه امن اسکان دهد.
«مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا نیز یکشنبه گذشته گفته بود که به دستور رئیسجمهور این کشور، 1000 نظامی آمریکایی مناطق شمالی سوریه را ترک میکنند. وی گفته است: این اقدام به دستور «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و با توجه به ادامه عملیات نظامی ترکیه در مناطق شمالی سوریه صورت میگیرد
سازمانملل: عملیات ترکیه باعث آوارگی 160 هزار نفر در شمال سوریه شده است
دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد که عملیات نظامی ارتش ترکیه در شمال سوریه باعث شده تا بیش از 160 هزار نفر آواره شوند.
«استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد که «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل از تحولات نظامی در شمال شرق سوریه به شدت نگران بوده و این عملیات باعث تلفات غیرنظامی زیاد و بیخانمان شدن دست کم 160 هزار نفر شده است.
گوترش خواستار حداکثر میزان خویشتنداری شده و تاکید کرده که عملیات نظامی باید به طور کامل به قوانین بینالمللی از جمله منشور سازمان ملل و قوانین بشردوستانه بینالمللی احترام بگذارد.
دبیر کل سازمان ملل خواستار تنشزدایی فوری شده و از تمامی گروهها خواسته تا نگرانیها را از راههای صلحآمیز حل کنند.
گوترش تاکید کرد که غیرنظامیانی که در این جنگ مشارکت ندارند باید همیشه مورد حفاظت قرار بگیرند و زیرساختهای غیرنظامی باید بر اساس قوانین بشردوستانه بینالمللی تحت حمایت باشند.
گوترش همچنین ابراز نگرانی کرد که عملیات نظامی کنونی میتواند به آزاد شدن ناخواسته عناصر داعش منجر شود.
موگرینی: وزرای اتحادیه اروپا آماده تحریم کامل ترکیه نیستند
در پی عملیات ترکیه به شمال سوریه که زمزمههایی را از إعمال تحریمها علیه این کشور به دنبال داشته است؛ فدریکا موگرینی تصریح کرد: اگر ترکیه مورد تحریم کامل قرار گیرد، به عنوان عضو ناتو در کنار کشورهای روسیه و ونزوئلا -که وضعیتی مشابه دارند- قرار خواهد گرفت و وزرای اتحادیه اروپا آماده انجام چنین کاری نیستند.
شورای اورپا -متشکل از 28 دولت اروپایی- طی بیانیهای با اعلام اینکه عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه "پیامدهایی چشمگیری" داشته، بر توقف صادرات تسلیحات به این کشور توسط برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا تاکید ورزید.
وزرای خارجه اتحادیه اروپا با محکوم کردن عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه، از تمام کشورهای عضو این اتحادیه خواستند صادرات تسلیحات به آنکارا را متوقف کنند. با این حال، حکمی با إجماع نظر برای تمام کشورها صادر نشد. فرانسه و آلمان، پیشتر خواستار آن بودند که تمام کشورها از صادرات سلاح دست بکشند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا در این بیانیه مشترک، مجددا از ترکیه خواستند به عملیات یکجانبه خود در شمال سوریه پایان داده و دستور عقبنشینی نیروهایش را صادر کند.
جوزف بورل، سیاستمدار اسپانیایی که جانشین فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا خواهد بود، در مصاحبهای با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: 28 کشور عضو اتحادیه به اتفاق آرا تصمیم گرفتند عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه را که یک حمله نظامی است، محکوم کنند.
این وزرا همچنین آمادگی خود برای توقف صادرات تسلیحاتی به آنکارا را ابراز و اعلام کردند: کشورهای عضو، به مواضع قاطع و ملی خود درخصوص صادرات تسلیحات به ترکیه پایبند هستند.
آنها موافقت کردند طی روزهای آینده کارگروهی تشکیل شود و مواضع کشورها در این خصوص را مورد بررسی قرار دهد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اروپا در جمع خبرنگاران درباره تعهد صریح و شفاف کشورهای عضو اتحادیه اروپا نسبت به مواضع ملی و قاطع با توجه به این حمله به سوریه سخن گفت.
وی با اشاره به لایحههای شورای امنیت سازمان ملل درخصوص محدود کردن صادرات سلاح به برخی کشورها، اظهار داشت: ترکیه در چنین لیستی حضور ندارد.
موگرینی در ادامه گفت: وزرای اتحادیه اروپا، تمایل دارند از وادار ساختن اعضای ناتو به امری مشخص، اجتناب کنند.
این مقام تصریح کرد: اگر ترکیه مورد تحریم کامل قرار گیرد، به عنوان عضو ناتو در کنار کشورهای روسیه و ونزوئلا -که وضعیتی مشابه دارند- قرار خواهد گرفت و وزرای اتحادیه اروپا آماده انجام چنین کاری نیستند.
در همین حال، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان به خبرنگاران گفت: ما علاقهای به حمایت از این جنگ نداریم و نمیخواهیم تسلیحات را در دسترس بگذاریم.
ژان-ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز اظهار داشت: این حمله سبب یک ویرانی جدی بشری خواهد شد.
وی خواستار اتخاذ "موضعی قاطع" درخصوص صادرات تسلیحات به ترکیه شد.
طی روزهای اخیر، آلمان و فرانسه از توقیف صادرات تسلیحاتی به ترکیه خبر دادند و فنلاند و هلند نیز پیشتر گفتهاند این روند را متوقف خواهند کرد.
اسپانیا، اتریش و بلژیک نیز امروز به آلمان و فرانسه پیوسته و صادرات تسلیحات به ترکیه را متوقف کردند. ایتالیا، از صادرکنندگان اصلی تسلیحات هنوز به این صف نپیوسته و این موضوع باعث شده تا تحریم سراسری تسلیحات در هالهای از ابهام قرار گیرد.