خبرگزاری مهر: پس از یک سال از وعده محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی مبنی بر تلاش دولت دوازدهم برای احداث 400 هزار واحد مسکونی در کشور، امروز قرار است این طرح که با نام برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن شناخته میشود، از شهروندان در سراسر کشور اقدام به نام نویسی در سایت tem.mrud.ir کند.
اگرچه تا کنون جزئیاتی از این طرح اعلام نشده، اما امروز محمود محمودزاده قرار است درباره جزئیات این طرح، ترتیب زمانی استانهایی که ثبت نام در آنها انجام میشود، قیمت تمام شده هر واحد، نحوه واگذاری اراضی دولتی به پیمانکاران و ... توضیح دهد.
یکی دیگر از نکات عجیب در اجرای طرح ملی مسکن این است که تا کنون سه معاون مسکن و ساختمان تغییر کرده و هر بار هم بخشی از جزئیات این برنامه با تغییر دبیر شورای عالی مسکن تغییر کرده است.
همچنین اظهار نظرهای وزیر راه و شهرسازی و معاونان مَسکنی وی نیز در خصوص نحوه واگذاری اراضی به سازندگان، متناقض بوده است.
به عنوان نمونه علی نبیان معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از واگذاری اراضی دولتی به سازندگان در ساخت و ساز مشارکتی خبر داده بود؛ به گفته نبیان، در این طرح، آورده سرمایه گذار، هزینه ساخت و ساز و آورده دولت، اراضی دولتی است که در پایان عملیات ساخت و ساز، واحدها بر اساس نحوه هزینه کرد، میان دولت و سرمایه گذار تقسیم شده و هر کدام اقدام به فروش واحدهای خود خواهند کرد.
از سوی دیگر وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود قرار نیست سازندهها مالک زمین شوند و مالکیت اراضی در اختیار دولت باقی میماند؛ سازنده نیز تنها سود کمی به عنوان دستمزد ساخت و ساز برای خود برمی دارد.
حسن روحانی رئیس جمهور نیز اخیرا در مراسمی اعلام کرده بود در طرح ملی مسکن قرار نیست مانند مسکن مهر از منابع بانک مرکزی تسهیلات داده شود که پایه پولی افزایش یابد.
با این حال تنها موضوعی که از جزئیات این طرح اعلام شده، اعطای تسهیلات 75 تا 100 میلیون تومانی با سود 18 درصد است که در این طرح نیازی به خرید اوراق تسهیلات مسکن برای متقاضیان نیست.
همچنین به گفته مسئولان بانک مسکن، قرار است افرادی که حساب پس انداز صندوق مسکن یکم دارند، به این طرح متصل شده و واحدهای خود را با استفاده از تسهیلات این صندوق دریافت کنند.
در استان تهران نیز سه شهر جدید اندیشه، پردیس و پرند در زمره این طرح قرار گرفته و سایر شهرستانهای این استان نیز به جز شهر تهران مشمول برنامه اقدام ملی مسکن خواهند بود.
همچنین محمودزاده سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در گفتگو با خبرنگار مهر، از ادغام همه شرکتهای زیرمجموعه این وزارت خانه در سامانه نام نویسی که امروز آغاز به کار میکند، خبر داد.
در این سامانه قرار است 100 هزار واحدی که در بافت فرسوده توسط شرکت بازآفرینی شهری، 100 هزار واحدی که از سوی بنیاد مسکن در شهرهای زیر 50 هزار نفر و 200 هزار واحدی که در شهرهای جدید توسط شرکت عمران شهرهای جدید احداث میشوند، بارگذاری شود.
متوسط قیمت تمامشده 2میلیونتومانی طرح ملی مسکن
معاون مسکن و ساختمان با اعلام اینکه ثبتنامکنندگان طرح ملی مسکن باید در مرحله اول 30درصد قیمتتمام شده را پرداخت کنند، گفت: بازپرداخت وام 100میلیونی با سود 18درصدی نیز 12ساله است.
به گزارش تسنیم، محمود محمودزاده در نخستین نشست خبری خود به تشریح جزئیات آغاز ثبتنام متقاضیان مسکن در طرح اقدام ملی پرداخت.
وی با بیان اینکه در طرح اقدام ملی، ساخت 400 هزار واحد مسکونی در شهرهای کشور هدفگذاری شده است، گفت: در این طرح، متقاضیان باید 4 شرط فاقد مالکیت از اول تیرماه 84، عدم استفاده از امکانات دولتی از اول انقلاب، تأهل و سابقه 4 سال اقامت در شهر مذکور را داشته باشند.
وی ادامه داد: سه شیوه کلی برای تأمین زمین در این طرح پیشبینی شده است؛ در شهرهای کوچک که مشکل کمتری در تأمین زمین وجود دارد برنامه واگذاری 99 ساله زمین اجرا میشود. شیوه دوم مشارکت است که بخش کمی را شامل میشود.
وی با بیان اینکه قیمت ساخت بهصورت قیمت تمامشده در اختیار مردم قرار میگیرد، افزود: در بخش زمین تدبیری اندیشیده شد برای علاقمند به مالکیت زمین، 2 سال تنفس در نظر گرفته شده و مابقی قیمت زمین بهصورت اقساطی پرداخت میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ثبتنامکنندگان در صندوق پساندازیکم میتوانند در ساخت مسکن از این وام استفاده کنند، گفت: وام دوم، وام بافت فرسوده است که در قالب آن بخشی از منابع از صندوق توسعه و منابع داخلی بانک به رقم 100 میلیون تومان است. وام 75 تا 100 میلیون تومانی نیز از محل منابع بانکهای عامل به متقاضیان با سود 18 درصد و فروش اقساطی 12 ساله پرداخت خواهد شد.
محمودزاده با اعلام اینکه "امروز سامانه https://tem.mrud.ir بازگشایی میشود و سه روز فرصت مطالعه و جمعآوری مدارک را داریم"، اظهار کرد: همه مراحل ثبتنام از طریق سامانه صورت میگیرد و در مرحله آخر واجدان شرایط برای تطبیق مدارک به اداراتکل راه و شهرسازی مراجعه کنند.
وی از آغاز ثبت نام در استانهای سیستان و بلوچستان، قم و خراسانهای شمالی و جنوبی طی امروز خبر داد و گفت: سه روز بعد ثبتنام استانهای کهگیلویه و بویراحمد، گلستان و کردستان آغاز میشود و سه روز بعد از این مرحله ثبتنام در استانهای چهارمحال و بختیاری، همدان و یزد آغاز خواهد شد.
وی درباره آورده متقاضیان در طرح ملی مسکن، گفت: در مرحله اول 30 درصد قیمت تمامشده باید پرداخت شود که عدد فیکسی نیست که بتوانیم آن را اعلام کنیم. قیمت واحد مسکونی بسته به شرایط ثبتنام دارد.
محمودزاده با اشاره به اینکه قیمت تمامشده واحدهای مسکونی طرح ملی 1.6 تا 2.5 میلیون تومان و بهطور متوسط 2 میلیون تومان است در پاسخ به پرسش تسنیم در خصوص ایراد انبوهسازان، تصریح کرد: ایراد انبوهسازان در خصوص قراردادهای مشارکتی بود.
وی با یادآوری اینکه مردادماه امسال فراخوان عمومی برای 23 هزار پروژه مشارکتی داده شد، بیان کرد: در قراردادهای مشارکتی طرح ملی مسکن سازنده طرف دولت 30 درصد از واحدها بهصورت فریزشده باقی میماند تا اگر سازنده نتواند به تعهد خود عمل کند دولت از این محل تعهدات مردم را بدهد. یکی از موارد اعتراض انبوهسازان همین مورد بود که به 10 درصد کاهش یافت. همچنین 5 درصد ضمانت در کل قرارداد در نظر گرفته شده بود که این ضمانت روی آورده انبوهسازان تغییر کرد.
وی تأکید کرد: با توجه به اینکه در کشور قانونی برای مشارکت وجود ندارد ما از قراردادهای مناقصه استفاده کردهایم که انبوهسازان به آن ایراد گرفتند.
وی افزود: با توجه به اینکه انبوهسازان از طرح ملی مسکن استقبال نکردند، برای ساخت حدود 23 هزار واحد مشارکتی قراردادهایی با شرکتهای دیگر منعقد شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین تأکید کرد: کف و سقف قیمت واحدهای مسکن طرح اقدام ملی مشخص نیست.