به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، دانشمندان "دانشگاه جنوب فلوریدا"(USF) توانستند یک شناور آب کمعمق را با موفقیت ابداع و آزمایش کنند. این شناور در آزمایش خود توانست حرکات و تغییرات کوچک کف دریا را که معمولا به خطرات کشندهای از جمله زلزله، آتشفشان و سونامی منجر میشوند، شناسایی کند.
این گروه پژوهشی موفق شدند بودجهای به مبلغ 822 هزار دلار را از "بنیاد ملی علوم"(NSF) آمریکا جذب کنند. این شناور سال گذشته در خلیج مکزیک به کار گرفته شد و توانست دادههایی را در مورد حرکت سهبعدی بستر دریا ارائه دهد. دانشمندان باور دارند که این سیستم نهایتا میتواند تغییرات کوچکی را که در پوسته زمین رخ میدهند، شناسایی کند.
این فناوری که هنوز در مرحله انتظار برای ثبت اختراع به سر میبرد، به یک سیستم "GPS" دقیق برای مکانیابی مجهز است. پروفسور "تیم دیکسون"(Tim Dixon)، استاد دانشگاه جنوب فلوریدا گفت: جهتیابی این شناور، با کمک یک قطبنمای دیجیتال صورت میگیرد که میتواند اطلاعات مربوط به زیر و بمی صدا و چرخش را با بررسی حرکت زمین گردآوری کند و زمینلرزههای بزرگ عامل سونامی را تشخیص دهد.
اگرچه در حال حاضر روشهای دیگری نیز برای بررسی بستر دریا در دسترس قرار دارند اما این فناوری جدید میتواند عملکرد بهتری در عمق اقیانوس داشته باشد.
به گفته پژوهشگران، آبهای ساحلی کمعمق که معمولا عمق آنها به کمتر از چند صد متر میرسد، محیطی چالشبرانگیز به شمار میروند اما در زمینههای گوناگون از جمله پیشبینی زمینلرزههای ویرانگر، از اهمیت زیادی برخوردارند. آنها تاکید دارند که فرآیندهای انباشتن و آزاد کردن، برای درک زمینلرزهها و سونامیهایی که در پوسته زمین رخ میدهند، بسیار مهم هستند.
این سیستم در طرح آزمایشی خود توانست چندین طوفان را در خلیج مکزیک تشخیص دهد. دیکسون ادامه داد: این سیستم میتواند حتی حرکاتی به کوچکی دو سانتیمتر را نیز شناسایی کند.
وی افزود: این فناوری، کاربردهای بسیاری در صنایع مربوط به نفت و گاز و بررسی وجود آتشفشان در برخی نواحی دارد اما نوع بزرگتر آن میتواند به پیشبینی زمینلرزهها و سونامیهای بزرگ و ویرانگر نیز کمک کند.
این پژوهش، در مجله "Journal of Geophysical Research-Solid Earth" به چاپ رسید.