شناسه : ۱۸۵۵۵۹۴ - چهارشنبه ۴ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۰۰
قاچاق لوازم خانگی در ازای بنزین
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شهروند، این موضوع را مرتضی میری، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی دیروز در یک نشست خبری مطرح کرده است. محمدرضا شهیدی، دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری هم میگوید:«حجم قاچاق لوازم خانگی در سال ٩٨ بهطور عجیب و غریبی بالاست.» او توضیح میدهد که قاچاقچیان حتی شماره تماس و آدرسشان را هم در فضای مجازی به راحتی منتشر میکنند. شهیدی امکان این حجم قاچاق کالا را از طریق کولبران غیرممکن میداند و میگوید: «شبکههای سازمانیافته قاچاق کالا و لوازم خانگی را انجام میدهند.» شهیدی میگوید: «قاچاقچیان لوازم خانگی این روزها که نقل و انتقال ارز مشکل شده است، سوخت، دام زنده و... را به خارج از کشور قاچاق میکنند و در ازای آن لوازم خانگی وارد میکنند.» به گفته شهیدی، قاچاقچیان حتی با قاچاق کالاهایی که با دلار ٤٢٠٠ تومانی وارد شده است، لوازم خانگی وارد میکنند.
قاچاقفروشی با درگاههای پرداخت بانک مرکزی
چیزی حدود ٧٠درصد بازار لوازم خانگی ایران در دست کرهایها بود. کرهایهایی که با برندهای الجی و سامسونگ تقریبا یکهتاز بازار ایران بودند اما با خروج آمریکا از برجام، بازی کرهایها شروع شد و آنها نهتنها مانع از صادرات محصولاتشان به ایران شدند بلکه اعلام کردند تولید مشترک ایران با این برندها تعطیل است و آنها دیگر قطعات مورد نیاز کارخانههای داخلی ایران را تحویل نمیدهند. برندهای کرهای به کارخانههای ایرانی گفتند که آنها حتی حق استفاده از لوگو و برند آنها را ندارند.
رضا رحمانی، وزیر صنعت هم در واکنش به این موضوع اعلام کرد که تولید لوازم خانگی ایرانی در کشور کلید میخورد. با وجود این، کارخانههای لوازم خانگی مانند بسیاری دیگر از کالاهای ایرانی وابستگی زیادی به واردات دارند. وزارت صنعت برای حل این مشکل تولیدکنندگان اعلام کرد رایزنیهایی را با چینیها انجام دادهاند که قطعات مورد نیاز کارخانههای ایرانی را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند. از آن سمت این وزارتخانه برای جلوگیری از خروج ارز و حمایت از تولیدکنندگان دستور ممنوعیت واردات لوازم خانگی را به بانک مرکزی ابلاغ کرد. با وجود این، خبرها حاکی از حجم بالای لوازم خانگی قاچاق در بازار ایران است. مرتضی میری، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با بیان اینکه درحال حاضر کالای قاچاق توسط برخی سایتها درحال عرضه به بازار است، ادامه داد: «بر اساس آمار منتشرشده از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، حدود 274 سایت فروش لوازمخانگی ازجمله «دیجیبانه»، «بانه کالا» و غیره در سطح کشور فعال هستند که در برخی از این سایتها به وضوح کالای قاچاق معامله میشود. نکته عجیبتر این است که این سایتها برای تبادلات مالی خود از درگاههای رسمی بانک مرکزی نیز استفاده میکنند؛ بنابراین باید پرسید که چرا به سایتهایی که مجوز فروش کالا ندارند، اجازه راهاندازی درگاه برای پرداخت داده شده است؟ در همین راستا به زودی درگاههای پرداخت متعلق به سایتهای فعال در زمینه فروش کالاهای تقلبی و قاچاق، از سوی بانک مرکزی مسدود خواهد شد. درحال حاضر لوازم خانگی قاچاق از دو بندر جنوبی گِناوه و دِیلَم و مقداری هم از بانه وارد کشور شده و از طریق «خودروهای شوتی» در سطح کشور توزیع میشود.»
روزانه ٢هزار تلویزیون قاچاق وارد میشود
محمدرضا شهیدی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری هم حجم قاچاق لوازم خانگی به ایران را بالا توصیف میکند: «روزانه دستکم ٢هزار دستگاه تلویزیون یکی از برندهای مشهور به کشور وارد میشود.» او ادامه میدهد: «به جرأت میتوان گفت هیچ سالی به اندازه امسال شاهد این حجم از قاچاق لوازم خانگی وجود نداشته است. قاچاق لوازم خانگی درحال حاضر در کشور کاملا به صورت آزاد انجام میشود. چند صد سایت هستند که لوازم خانگی قاچاق میفروشند و شماره تلفن و حسابهای بانکی آنها کاملا مشخص است و به راحتی میتوان آنها را پیدا کرد اما متأسفانه به نظر میرسد در سالجاری قاچاق لوازم خانگی در شرایط کاملا آزاد اتفاق میافتد. تولیدکنندگان و اعضای انجمنهای صنفی هم بارها در زمانهای مختلف جلساتی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا داشتهاند اما نتیجهای از این جلسهها به دست نیامده است.»
تولیدکنندگان ناتوان از رقابت با قاچاقچیها
شهیدی درپاسخ به این سوال که با توجه به قیمت فعلی ارز آیا قاچاق برای قاچاقچیان سودآور است یا نه، میگوید: «قاچاقچیان مجبور نیستند برای تولید ٣٠درصد عوارض و مالیات و بیمههای مختلف به دولت بدهند یا مانند واردکنندگان قانونی ٦درصد گمرک و عوارض و... پرداخت کنند و طبیعی است که در هر شرایطی و با هر قیمت دلار، نرخ کالاهای آنها ارزانتر درمیآید و مردم هم از کالای ارزانتر استقبال میکنند.» او تأکید میکند: «ما بارها از مسئولان خواستیم وقتی نمیتوانند جلوی قاچاق را بگیرند، حداقل دوسال تولیدکننده را از پرداخت عوارض و مالیات معاف کنند تا بتواند با قاچاقچی رقابت برابر داشته باشد، چون در غیراینصورت تولید تعطیل و کارگران زیادی بیکار میشوند.»دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری درباره قاچاق محصولات کرهای به کشور میگوید: «به جرأت میتوانم بگویم تمام محصولات یکی از برندهای مشهور در داخل کشور قاچاق هستند، چون این شرکت حدود یکسالی میشود که هیچ قطعهای به تولیدکننده ایرانی نمیدهد اما از آنجایی که نمیخواهد بازار ایران را از دست بدهد، محصولات خود را با قیمت پایین از طریق امارات و عراق برای ایران میفرستد. جالب اینجاست که تبلیغات این سایتها که محصولات قاچاق میفروشند، به وفور در شبکههای اجتماعی وجود دارد و عجیب اینجاست که با وجود اطلاعاتی مثل شماره حساب و تلفن و اسم افراد با آنها مقابله نمیشود.»