به گزارش ایسنا و به نقل از وب سایت رسمی دانشگاه استنفورد، محافظت کردن از چیزی که دیده نمیشود، کار دشواری است. بررسی جدید پژوهشگران "دانشگاه استنفورد"(stanford university) نشان میدهد که نمونهبرداری از DNA باقیمانده روی خاکی که رد پای حیوانات بر آن به جا میماند، میتواند اطلاعات ارزشمندی برای پژوهش در بر داشته باشد. این روش نسبت به روشهای کنونی دیگر، بیشتر به صرفهجویی در زمان و هزینه منجر خواهد شد.
به گفته پژوهشگران، این روش، کارآیی قابل توجهی در تشخیص تفاوتهای ژنتیکی میان حیواناتی دارد که یکسان به نظر میرسند. این روش میتواند به سادگی از عهده کاری که انجام دادن آن با روشهای قدیمی، دشوار به نظر میرسد، برآید و شاید حتی بتواند تنوع گونههای ناشناخته را نیز مشخص کند. اگرچه این روش هنوز نیاز به اصلاحاتی دارد اما پژوهشگران امیدوار هستند که روزی بتواند تحولی در بررسی گونههای حیوانات ایجاد کند.
"کوین لیمپوئل"(Kevin Leempoel)، از پژوهشگران این پروژه گفت: ما باید جهش کوانتومی را به شیوهای به کار بگیریم که بتوانیم حیوانات را تشخیص دهیم و آنها را ردیابی کنیم. شاید این روش جدید بتواند امکان به کارگیری این روش را فراهم کند.
یک روش امیدوارکننده
شبح انقراض در حال حاضر گربانگیر بیش از یک چهارم حیوانات جهان شده و "اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت"(IUCN) نیز فهرستی از گونههای در معرض تهدید و در حال انقراض ارائه داده است. طرفداران حفاظت از محیط زیست، کاهش شدیدی را در جمعیت نواحی گوناگون زمین ثبت کردهاند.
یکی از امیدوارکنندهترین ابزار برای بررسی تنوع زیستی، بررسی "DNA محیطی"(eDNA) است که از نمونههای محیطی مانند خاک، آب دریا، برف و حتی هوا به دست میآید. دانشمندان پس از استخراج DNA، آن را با پایگاه داده مربوط به توالی DNA مقایسه میکنند تا گونههای متفاوت حیوانات را بر اساس آن شناسایی کنند.
این روش در مقایسه با روشهای قدیمی، طی یک فرآیند سریع و ساده صورت میگیرد و تنوع و فراوانی گونهها را بررسی میکند.
پژوهشگران این بررسی را با تجهیزات آزمایشگاهی به مبلغ 4500 دلار انجام دادند.