به گزارش ایسنا و به نقل از "جامعه رادیولوژی آمریکای شمالی"(RSNA)، پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود، ویژگیهای تصویری کروناویروس را که با سیتی اسکن ثبت شدهاند و میتوانند به تشخیص به موقع این بیماری کمک کنند، نشان دادند. آنها باور دارند که وجود کروناویروس، تنها با تکیه بر بررسیهای ابتدایی سیتی اسکن مشخص نمیشود.
دکتر "مایکل چانگ"(Michael Chung)، استادیار "مدرسه پزشکی مانت ساینای"(ISMMS) در نیویورک و نویسنده ارشد این پژوهش گفت: تشخیص به موقع کروناویروس، نه تنها برای سرعت بخشیدن به درمان، بلکه برای نظارت موثر بر سلامت عمومی، مهار به موقع بیماری و واکنش نسبت به آن نیز مهم است.
"سازمان جهانی بهداشت"(WHO) در دسامبر سال 2019، از چنین مورد بیماری ویروسی باخبر شد که از نظر بالینی به سینهپهلو شباهت داشتند و با نشانههایی مانند تب، سرفه و تنگی نفس همراه بودند. این ویروس جدید که گسترش آن از شهر ووهان در چین آغاز شده، موقتا "کروناویروس جدید"(novel coronavirus) نام گرفته است. کروناویروس جدید، به خانوادهای از ویروسها تعلق دارد که "بیماری سارس"(SARS) و "نشانگان تنفسی خاورمیانه" یا "مرس"(MERS) را در بر میگیرند.
این ویروس غیرمنتظره، به سرعت در حال گسترش است و تاکنون هزاران مورد ابتلا به آن نیز در سراسر جهان گزارش شده است. آمریکا در 30 ژانویه، نخستین نمونه تایید شده انتقال فرد به فرد کروناویروس را گزارش داد.
دکتر چانگ و همکارانش با بررسی این موارد، تلاش کردند تا سیتی اسکن قفسه سینه گروهی از بیماران مبتلا به کروناویروس را تهیه کنند تا رادیولوژیستها و پزشکان، با تصویر این پدیده غیرمنتظره آشنا شوند.
آنها از 18 تا 27 ژانویه سال جاری، 21 بیمار را که در سه بیمارستان در سه منطقه متفاوت چین بستری بودند و ابتلا به کروناویروس در آنها تایید شده بود، تحت سیتی اسکن قفسه سینه قرار دادند. از این 21 بیمار، 13 نفر مرد و هشت نفر زن بودند که بین 29 تا 77 سال داشتند. تصویربرداری با سیتی اسکن، پیشرفت خفیف یا متوسط بیماری را در هفت بیمار نشان داد.
چانگ هشدار داد که وجود نداشتن نتایج غیرعادی در بررسیهای ابتدایی سیتی اسکن نمیتواند دلیل رد وجود کروناویروس باشد.
وی افزود: جمعیت بیماران مورد بررسی ما در مقایسه با گروههای دیگر مبتلا به کروناویروس، منحصر به فرد هستند زیرا نتایج سیتی اسکن سه نفر از این بیماران، عادی بود. پیشرفت بیماری یکی از افراد مورد بررسی ما، سه روز پس از تصویربرداری رخ داد. بیمار دوم نیز چهار روز پس از بررسی ابتدایی، سیتی اسکن عادی و معمولی داشت.
چانگ اضافه کرد: این نشان میدهد که سیتی اسکن، فاقد حساسیت لازم است و توانایی لازم را برای پیشبینی موارد منفی ندارد؛ در نتیجه ما نمیتوانیم برای مشخص کردن وجود این ویروس، کاملا بر سیتی اسکن تکیه کنیم.
ممکن است یافتههای این پژوهش، به این واقعیت مرتبط باشند که عفونت ناشی از کروناویروس، پس از یک دوره نهفتگی چند روزه مشخص میشود و شاید مرحلهای وجود داشته باشد که در آن، عفونت ویروسی با نشانههای ابتدایی مشخص شود که با سیتی اسکن قابل دیدن و بررسی هستند.
پژوهشگران تاکید کردند که برای درک وضعیت بیماران پس از درمان، بررسیهای بیشتری مورد نیاز است. آنها باور دارند که تجربه و یافتههای تصویری مربوط به بیماریهای واگیردار سارس و مرس میتوانند به مدیریت این ویروس جدید و غیرمنتظره کمک کنند.
این پژوهش، در مجله "Radiology" به چاپ رسید.