ماهان شبکه ایرانیان

گزارش مشرق

آیا روحانی تضمین می‌دهد با پالرمو و سی اف تی بهانه‌های آمریکا تمام شود؟!

از سال ۹۵ تاکنون، علیرغم اجرای ۹۵ درصدی دستورات FATF توسط دولت آقای روحانی، هیچگونه گشایشی در وضعیت اقتصادی کشور و مبادلات بانکی ایجاد نشد، بلکه حتی سفره مردم کوچکتر هم شد.

سرویس سیاست مشرقدولت آقای روحانی- 7 اسفند- درخصوص FATF بیانیه ای صادر کرد. در بخشی از بیانیه مذکور آمده است: «از آنجا که ایران همواره به مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم معتقد بوده است، از زمان دولت دهم، با پیگیری شورای‌عالی امنیت ملی و وزارت امور اقتصادی و دارایی، جهت گیری همکاری با FATF و توافق برای اجرای برنامه کاری به تأیید رسیده و در دستور کار دولت قرار گرفته بود».

در بخش دیگری از بیانیه دولت تاکید شده است: «دولت بر این اعتقاد بوده و هست که در شرایطی که بدخواهان ایران و در رأس آنها دولت آمریکا، نقشه یارگیری برای تشکیل مجدد جبهه ضد ایران را دارد، ما باید تلاش مضاعف برای نشان دادن چهره قانون‌گرا، منضبط و ضد تروریسم ایران داشته باشیم و دادن هرگونه بهانه نادرست به دست دشمنان ایران، کمک به نقشه های ضد ایرانی آنهاست».

در این بیانیه تصریح شده است: «دولت، قویاً بر این باور است که باید موانع موجود بر سر راه تصویب این دو لایحه رفع گردد و بهانه از دست بدخواهان ایران گرفته شود. ما اقدامات خود در این زمینه را دنبال خواهیم کرد و تمام توان خود را برای حل موضوع، بهبود شرایط و پیشگیری از ورود خسارت بیشتر به منافع ملی و تشدید هزینه های تحریم بر زندگی مردم به کار خواهیم بست».

در بخشی از بیانیه مذکور آمده است: «از همکاری با کشورهای دیگر در این زمینه نیز استقبال کرده ایم و با اجرای مقررات مورد قبول کشورهای جهان و استانداردهای بین المللی در این زمینه که در راستای قوانین و مقررات داخلی ما و به مصلحت کشور بوده است، موافقت کرده ایم».

درباره بیانیه دولت درخصوص FATF گفتنی هایی است که در ادامه به اختصار به آن می پردازریم:

** FATF در دولت قبل

اول اینکه، در این بیانیه اشاره شده است که از دولت دهم، روند همکاری با FATF آغاز شده است. در این خصوص باید گفت، در دولت دهم FATF  مدعی می‌شود که چون ایران قانونی داخلی در موضوع مقابله با تروریسم ندارد، پس این کشور حامی تروریسم است. دولت وقت در واکنش به این اتهام زنی، لایحه‌ای تنظیم کرده و آن را تقدیم مجلس می‌کند. نکته قابل توجه اینجاست که این لایحه مطابق قانون اساسی و شرع بوده و هیچ تعهدی نسبت به FATF ایجاد نکرده بود.

اما در دولت یازدهم در سال 95 «علی طیب نیا» وزیر وقت اقتصاد به طور پنهانی از سوی دولت ایران متعهد می‌شود که 41 بند مربوط به دستورات FATF را آن هم بدون اطلاع مجلس اجرا کند! اما 4 بند از 41 بند مذکور مربوط به تغییر قوانین است و اینجاست که دولت مجبور می‌شود که این 4 بند را در قالب لایحه تنظیم کرده و نتیجه آن می‌شود لوایح چهارگانه مرتبط با پیوستن به FATF و جنجال‌های حامیان FATF  برای تصویب این لوایح.

** تجربه کره شمالی

دوم اینکه، دولت آقای روحانی از سال 95 تاکنون، 39 بند از 41 بند دستورات FATF را اجرا کرده است. نکته قابل تأمل اینجاست که اجرای حدود 95 درصدی دستورات FATF هیچ تغییر مثبتی در روند مبادلات بانکی ایران با بانک های خارجی ایجاد نکرده است.

سوم اینکه، برخی می گویند، تا زمانیکه ایران 41 بند دستورات را کامل اجرا نکند، نمی توان انتظار خروج از لیست سیاه FATF و گشایش در امور بانکی داشت. در پاسخ باید گفت، پیش از ما، کره شمالی این مرحله را گذرانده است. کره شمالی در سالهای گذشته، هم پالرمو را تصویب کرد و هم سی اف تی، اما FATF این کشور را از لیست سیاه خارج نکرد و بهانه جدیدی در حوزه موشکی مطرح کرد.

بنابراین، برخلاف عملیات روانی حامیان FATF مبنی بر اینکه اگر دستورات FATF را اجرا  نکنیم به سرنوشت کره شمالی دچار شویم، اتفاقا اگر دستورات این سازمان را اجرا کنیم، به سرنوشت FATF  دچار خواهیم شد.

**بهانه های آمریکا با FATF تمام می شود!؟

چهارم اینکه، دولت آقای روحانی در بیانیه مذکور تاکید کرده است که باید تلاش کنیم که به آمریکا بهانه ندهیم. اما این رویکرد از اساس نادرست است. رهبر معظم انقلاب- 22 خرداد 96- فرمودند: «بسیاری از مسائل ما با آمریکا اساساً قابل حل نیست، علّت هم این است که مشکل آمریکا با ما، خود ما هستیم - یعنی خود جمهوری اسلامی- مشکل این است. نه انرژی هسته‌ای مشکل است، نه حقوق بشر مشکل است؛ مشکل آمریکا با نفْس جمهوری اسلامی است...اینکه یک دولتی، یک نظامی، یک حکومتی به‌ وجود بیاید، آن¬‌هم در یک جای مهمّی مثل ایران، آن¬‌هم در یک سرزمین ثروتمندی مثل ایران، یک حکومتی سرِ کار بیاید که به "آری و نه"‌ی قدرتی مثل آمریکا اعتنا نداشته باشد و خودش در مسائل "آری و نه" بگوید، این برایشان غیر قابل تحمّل است؛ با این مخالفند، با این معارضند».

** مشکل آمریکا، استقلال کشور است

ایشان در ادامه تاکید کردند: «من به شما این را عرض بکنم که با قطع نظر از نظام، با استقلال کشور هم مشکل دارند؛ یعنی اگر فرض کنیم یک نظامی غیر نظام جمهوری اسلامی هم سر کار بود و بنا بود مستقل باشد، اینها با آن مشکل داشتند. این تجربه‌ی نهضت ملّی جلوی چشم ما است. در نهضت ملّی، دکتر مصدّق به آمریکایی‌ها حسنِ‌ظن داشت، بلکه ارادت داشت امّا مایل نبود تکیه کند به آنها؛ با انگلیسی‌ها البتّه بد بود- مایل به استقلال بود. آن کسی که عامل کودتا علیه دکتر مصدّق شد، نه یک انگلیسی، [بلکه] یک آمریکایی بود و پشت سرش بیش از دستگاه اینتلیجنت-‌سرویس انگلیس، سیای آمریکا قرار داشت؛ آمریکا این‌جوری است. یعنی با یک نظامی و با یک حکومتی هم که مطلقاً حکومت دینی هم نیست، حکومت انقلابی هم نیست -نهضت ملّی که یک حکومت انقلابی نبود؛ فقط دنبال استقلال کشور از زیر یوغ انگلیس‌ها بود و خیال میکرد آمریکایی‌ها کمکش میکنند- نتوانستند بسازند؛ با استقلال کشور مخالفند».

مقام معظم رهبری همچنین- 19 اردیبهشت 97- فرمودند: «علّت مخالفت با نظام جمهوری اسلامی این است که جمهوری اسلامی آمد دستِ سلطه‌ی آمریکایی را از کشور کوتاه کرد؛ همه‌ی مسئله این است. آمریکایی‌ها بر یک کشوری با ثروت، با امکانات و در موقعیّت راهبردی حسّاس جغرافیایی مثل ایران، به‌طورکامل مسلّط بودند؛ انقلاب و جمهوری اسلامی آمدند دست اینها را کوتاه کردند؛ اینها میخواهند انقلاب و جمهوری اسلامی را نابود کنند به‌خاطر این؛ میخواهند تسلّط داشته باشند؛ همچنان‌که بر بسیاری از کشورهای منطقه متأسّفانه تسلّط دارند».

**دیروز هسته ای، امروز FATF، فردا موشکی و...

رهبر معظم انقلاب در ادامه تاکید کردند: «آن وقتی که مسئله‌ی هسته‌ای و تحریمها شروع شده بود، بودند کسانی از معاریف این کشور و مسئولان سطح بالا که به بنده مراجعه میکردند و میگفتند «شما چه اصراری دارید که روی این مسئله‌ی هسته‌ای می‌ایستید؟ چه اصراری دارید؟ خب آمریکایی‌ها بهانه‌گیری میکنند، بدجنسی میکنند، خباثت میکنند؛ بگذارید کنار، خودمان را راحت کنیم»؛ این را به من میگفتند. البتّه این حرف غلط بود چون مسئله‌ی هسته‌ای، نیاز کشور است؛ این را من بارها گفته‌ام؛ ما تا چند سال دیگر احتیاج داریم بیست هزار مگاوات برق هسته‌ای داشته باشیم؛ این محاسبه‌ی مسئولان ذی‌ربطِ کشور است؛ نیاز به این داریم؛ خب از کجا [بیاوریم]؟ آن روزی که ما نیاز پیدا کردیم، میگویند شما امروز نفت دارید؛ خب این نفت ابدی که نیست؛ آن روزی که این نفت در اختیار این کشور نبود یا با این شدّت و فراوانی نبود، آن‌وقت ما باید تازه شروع کنیم به دنباله‌ی انرژی هسته‌ای و امکانات هسته‌ای؟ آن روز باید شروع کنیم؟ نسلهای آن روز، ما را لعنت نخواهند کرد که آن وقتی که شما باید شروع میکردید، شروع نکردید؟

ایشان در ادامه فرمودند: «این حرف غلط بود که «ما چه احتیاجی داریم»؛ چرا، احتیاج داریم. حالا گیرم احتیاج نداشتیم؛ بنده به آنها میگفتم مسئله‌ی ایرادگیری آمریکا و تحریمهایی که علیه ما اعمال میکنند و دشمنی‌ای که با ما میکنند، مربوط به انرژی هسته‌ای نیست، این بهانه است؛ این را اگر گذاشتیم کنار، یک بهانه‌ی دیگر پیدا میکنند و همین دشمنی را میکنند. میگفتند «نه آقا این‌جوری نیست»؛ حالا ملاحظه کردید که این‌جوری است. مسئله‌ی انرژی هسته‌ای را ما در برجام به شکلی که مخالفین ما میخواستند، زیر بار رفتیم و قبول کردیم امّا دشمنی‌ها تمام نشد؛ مسئله‌ی حضور ما در مناطق خاورمیانه را مطرح میکنند، مسئله‌ی موشک را مطرح میکنند. شما اگر فردا اعلام کنید که ما دیگر موشک درست نمیکنیم یا بیشتر از فلان مقدار بُرد، موشک تولید نمیکنیم، این قضیّه [هم] تمام خواهد شد امّا یک قضیّه‌ی دیگر درست خواهد شد، یک موضوع دیگر را مطرح میکنند».

بنابراین همانطور که بهانه آمریکا با محدودیت گسترده در صنعت هسته ای پایان نیافت، با اجرای پالرمو و سی اف تی نیز پایان نخواهد یافت.

** نتیجه اجرای 95 درصدی دستورات FATF، کوچک شدن سفره مردم

پنجم اینکه، پذیرش دستورات FATF نه تنها موجب گشایش اقتصادی نخواهد شد، بلکه سفره مردم را نیز کوچکتر خواهد کرد. نشان به آن نشان که از سال 95 تاکنون، علیرغم اجرای 95 درصدی دستورات این سازمان توسط دولت آقای روحانی، هیچگونه گشایشی در وضعیت اقتصادی کشور و مبادلات بانکی ایجاد نشد، بلکه حتی سفره مردم کوچکتر هم شد.

یک سوال، اگر پذیرش دستورات FATF موجب گشایش اقتصادی در ایران می شد، مقامات آمریکایی با آن موافق بودند یا مخالف؟ پاسخ کاملا مشخص است، مقامات آمریکایی قطعا با آن مخالفت می کردند.

اما در ماههای اخیر مقامات آمریکایی و از جمله «مایک پمپئو» وزیر خارجه این کشور، بارها بر پیوستن ایران به پالرمو و سی اف تی و در نهایت به پیوستن ایران به FATF تاکید کرده اند. علت این اصرار در گزارش رسمی FATF تشریح شده است.

این سازمان در زمستان سال گذشته در گزارشی رسمی صراحتا اعلام کرد که یکی از اهداف اصلی اش، مسدودکردن مسیر دورزدن تحریم ها توسط ایران است. هدف اصلی FATF ایجاد قابلیت نقطه زنی در تحریم های آمریکا علیه ایران است.

**آمریکا و اروپا، رکورددار پولشویی و تروریسم

در متن بیانیه دولت تصریح شده است که FATF، استانداردی بین المللی و مورد قبول کشورهای جهان است. کارویژه ادعایی FATF مبارزه با پولشویی و تروریسم است. پس طبیعتا باید اعضای این سازمان کارنامه درخشانی در مبارزه با پولشویی و تروریسم داشته باشند. اما این در حالی است که آمریکا و اروپا- اعضای اصلی FATF- رکورددار پولشویی و تروریسم هستند.

70 درصد پولشویی جهان در آمریکا و اروپا رخ می دهد و هر جا ردپایی از تروریسم وجود دارد، نام آمریکا و تروئیکای اروپایی نیز وجود دارد. تسلیحات شیمیایی صدام، داعش، گروهک جنایتکار منافقین، گروهک های تجزیه طلب ضدایرانی، کشتار کودکان یمنی، کشتار زنان و کودکان توسط تروریست ها در عراق، سوریه، افغانستان، لبنان، بحرین و...از جمله این موارد است.

حالا رکوردداران پولشویی و تروریسم به ایران می گویند برای اینکه ثابت کنی که حامی تروریسم و پولشویی نیستی، باید دستوراتی که ما می گوییم اجرا کنی؟ آیا این منطقی است!؟

** تضمین می دهید!؟

قطعا مقامات ارشد دولت در پاسخ به این سوال که «آیا تضمین می دهید که با اجرای "پالرمو" و "سی اف تی" بهانه های آمریکا تمام شود!؟» هیچ پاسخ قانع کننده ای ندارند، چه آنکه پیش از این «محمدرضا پورابراهیمی» گفته بود: «از شخص وزیر امور خارجه(محمد جواد ظریف) سؤال کردم و گفتم اگر جمهوری اسلامی ایران، همه تعهدات را بپذیرد آیا هیچ تضمینی وجود دارد که از لیست سیاه اف ای تی اف خارج شود یا اتفاق دیگری رقم می‌خورد. ظریف گفت، خیر هیچ تضمین و تعهدی وجود ندارد».

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان