به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، بانکها به یکی از کانونهای اصلی شیوع کرونا در میان کسب و کارها هستند که بر این اساس، نظام بانکی در تلاش است تا بتواند تعداد مراجعات به شعب را کاهش دهد. صدور چک الکترونیکی هم یک راهکار جدی است.
حال شیوع ویروس کرونا بسیاری از معاملات اقتصادی را ظرف هفتههای گذشته دچار تغییر کرده است. حال همه به دنبال این هستند که شرایطی را فراهم آورند که مراجعات به بسیاری از دستگاهها از جمله شعب بانکی کاهش یافته و کارها به صورت غیرحضوری و در بستر الکترونیکی پیش رود، بلکه ضایعات و مشکلات ناشی از شیوع این ویروس به حداقل برسد.
در چنین شرایطی، نظام بانکی اعلام میکند که تعداد تلفات کارمندان شعب بانکی به ویروس کرونا کم نیست و اگر مخاطرات ناشی از این موضوع کنترل نشود، به طور قطع شرایط به نحو پیچیدهای پیش خواهد رفت. در واقع، مطالعات نشان میدهد که شعب بانکی ظرف هفتههای گذشته یکی از کانونهای مهم شیوع ویروس کرونا بودهاند که اثرات آن، گریبانگیر بسیاری از کارمندان بانکی شده و یا آنها را مبتلا کرده و یا جان آنها را گرفته است.
اجرای قانون چک تا به حال چه دستاوردهایی داشته است؟
در چنین شرایطی، بانک مرکزی در کنار سایر ارکان حاکمیت در تلاش هستند تا تردد مردم در سطح کشور به خصوص مراجعات برای دریافت خدمات از بانکها را به حداقل برسانند و در این میان، از ابزارهای متفاوتی برای این امر بهره گرفتهاند، به نحوی که بانک مرکزی در بخشنامههای متعدد، علاوه بر آنکه سقف دریافت وجه از عابربانکها را افزایش داده، بلکه خدمات متنوعی را در این میان ارائه دادهاند، بلکه بتوانند تعداد مراجعات مردم به شعب بانکی را کاهش دهند.
در این میان، به نظر میرسد، یکی از اقدامات مهم و تأثیرگذار بانک مرکزی در کمک به قطع حلقه انتقال این ویروس، راهاندازی چک الکترونیک باشد؛ چراکه یکی از پرتقاضاترین خدمات بانکی در کشور، خدمات مربوط به چکها است.
آبان ماه سال 97 بود که مجلس شورای اسلامی با انجام اصلاحات اساسی در قانون چک توانست این قانون را از یک شکل ناکارآمد به یک قانون کارآمد و پیشگیرانه تبدیل نماید و حال، از مهمترین دلایلی که بر کارآمد بودن این قانون صحه میگذارد، کاهش شدید میزان چکهای برگشتی و تک رقمی شدن آن بعد از اجرایی شدن قانون جدید بود.
مطابق اولین گزارش بانک مرکزی بعد از اجرایی شدن این قانون در بهمن ماه 97، نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکهای مبادله شده در کشور برای اولین بار تک رقمی شد و با کاهش 35، درصدی نسبت به سال قبل به 9.7، درصد رسید که یک رکورد محسوب میشود.
همچنین مطابق آخرین گزارش بانک مرکزی، در دی ماه سال گذشته نیز نسبت تعداد چکهای برگشتی با کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل به 8.2 درصد رسید که کمترین میزان در سه سال گذشته را نشان میداد.
کاهش سرعت چکهای برگشتی با اجرای الکترونیکی شدن چک
با وجود این میزان از تأثیرگذاری، اما هنوز هم بندهای مهمی از این قانون هنوز به اجرا در نیامده است. حال اما صاحبنظران نظام بانکی معتقد هستند که اجرای بندهای باقی مانده ار جمله راه اندازی چک الکترونیک میتواند سرعت کاهش چک برگشتی را بیش از میزان فعلی افزایش دهد؛ مسألهای که به گفته نمایندگان زیرساختهای آن فراهم بوده و صرفاً نیازمند اراده است.
سیدحسن حسینی شاهرودی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره معتقد است که مشکل اصلی در اجرایی نشدن چک الکترونیکی، نبود زیرساخت یا سامانه نیست؛ چراکه هم بانک مرکزی، هم بانکها و سایر دستگاههای اقتصادی، سامانههای متعددی دارند؛ اما یک اراده بالادستی برای اتصال این سامانهها نیاز است تا ابرسامانهای را ایجاد نماید که ایجاد شفافیت میکند.
مطابق قانون جدید چک، بانک مرکزی موظف شده تا یک پس از ابلاغ قانون، دستورالعملهای مربوط به چک الکترونیک را تهیه نموده و برای اجرا ابلاغ نماید.
یاسر مرادی، کارشناس امور بانکی هم با اشاره به کم کاری بانک مرکزی در اجرای برخی مفاد قانون جدید چک از جمله چکهای الکترونیک، میگوید: اولین موضوع، انجام اقدامات بانک مرکزی برای صدور چک الکترونیکی است که این بانک میبایست مکانیزم لازم برای صدور چکهای الکترونیکی را فراهم نموده و دستورالعمل مربوط به آن را ابلاغ میکرد که این اتفاق رخ نداده است.
وی میافزاید: در واقع، چکهای الکترونیکی، چکهایی هستند که بدون نیاز به برگه فیزیکی چک و صرفاً در بستر الکترونیک صادر میشوند و دادهها بر اساس دادهپردازها در اختیار هستند و برگه فیزیکی رد و بدل نمیشود.
کاهش مراجعات مردمی به بانکها در سایه معاملات با چک الکترونیکی
همانطور که از گفتههای فوق بر میآید، از مهمترین نتایج اجرای چک الکترونیک در شرایط فعلی که کشور در گیر ویروس بسیار مسری کرونا بوده و حاکمیت در تلاش است تا با الکترونیکی کردن خدمات اداری به خصوص خدمات بانکها تردد مردم رابه حداقل رساند، کاهش مراجعات به بانکها است.
به گواه آمارها خدمات مربوط به چک، یکی از پر متقاضی ترین خدمات بانکی در کشور است. مطابق آمار بانک مرکزی تنها در دو ماه آبان و دی 98، گذشته بالغ 16 میلیون فقره چک در کشور مبادله شده است که با تعمیم این ارقام به کل سال، روشن میشود که چه میزان چک در سال مبادله میشود و چه میزان مراجعه به بانک اتفاق میافتد.
نکته حائز اهمیت آن است که مطابق اخبار قریب به 20 نفر از کارمندان بانکها به کرونا مبتلا شدهاند که احتمالاً این ویروس به افراد دیگری از جمله سایر کارمندان و حتی مراجعه کنندگانی که با این افراد در ارتباط بودند نیز در حلقه مبتلایان قرار گرفتهاند.
از این رو به نظر میرسد که یکی از اقدامات بانک مرکزی برای کمک به قطع حلقه انتقال ویروس کرونا در شرایط فعلی، راهاندازی چک الکترونیک برای کاهش مراجعات حضوری به بانکها باشد. موضوعی که زیر ساختهای قانونی آن فراهم بوده و صرفاً نیازمند همت بانک مرکزی است.
تأخیر 5 ماهه بانک مرکزی در اجرای قانون صدور چک الکترونیکی
یاسر مرادی، کارشناس حقوق بانکی گفت: صدور اسناد تجاری الکترونیک، در دنیای پیشرفته امروز تقریباً به عنوان یک امر اجتناب ناپذیر بوده و به طور قطع، باید زمینههای قانونی اجرای آن فراهم شود. بر این اساس، برای اولین بار قانونگذار در سال 82 و در قالب قانون تجارت الکترونیک، اعتبارات الکترونیکی را به رسمیت شناخته و تمام اعتبار یک امضای سنتی را هم به امضای الکترونیکی، داده است.
وی افزود: بر این اساس، انتظار میرفت که از همان زمان زیرساختهای لازم برای عملیاتی شدن سند الکترونیک فراهم میشد که متأسفانه در این زمینه، اقدام خاصی صورت نگرفت؛ تا آنکه به تازگی در سال 1397 این موضوع تصویب شد. در تبصره یک قانون چک مصوب سال 97، تمام مزایای چک عادی، به چکهای الکترونیکی داده شده و بانک مرکزی را هم مکلف کرد تا ظرف مدت یکسال، دستورالعملهای لازم را برای صدور چک الکترونیکی تدوین و زیرساختهای لازم را هم فراهم کند.
مرادی ادامه داد: بر این اساس تا 21 آذرماه 1398 بانک مرکزی باید زیرساختهای لازم برای صدور و ایجاد چک الکترونیکی را فراهم نماید. بر این اساس بانک مرکزی یک پیشنویس اولیه را منتشر کرد؛ اما بعد از آن این پیش نویس منجر به دستورالعمل نهایی و ایجاد زیرساختهای لازم نشد.
وی گفت: بر این اساس با توجه به اینکه در قانون چک تصویب شده که تمام مزایا، امتیازات و قوانینی که حاکم بر چک عادی حاکم است، بر چک الکترونیکی نیز حاکم خواهد بود، تقریباً میتوان گفت که هیچ خلأ قانونی برای ایجاد چک الکترونیکی نداریم؛ بلکه ایجاد چک الکترونیک باعث خواهد شد که مراجعه به بانکها تا میزان قابل توجهی کاهش پیدا نماید و شاید هم با جلوگیری از همین چکهای فیزیکی، جلوی جعل چک و مشکلاتی که در مورد چکهای عادی وجود دارد، گرفته شده و اعتبار به چک بازگردد.
این کارشناس مسائل حقوق بانکی خاطرنشان کرد: فعلاً خلأ قانونی وجود ندارد، اما الان باید بستر لازم برای امضای دیجیتال فراهم بشود که هنوز به نظر میرسد بانک مرکزی آمادگی این را ندارد؛ اگرچه تا همین الان هم دیر کرده است و به نظر میرسد با توجه به اینکه حداقل 4 تا 5 ماه بانک مرکزی از موعد قانونی خود برای عملیاتی کردن چک الکترونیکی عقب است، باید هر چه سریعتر این خلاء را برطرف کرده و به کاهش مراجعات مردم به شعب بانک و بازگشت اعتبار به چک کمک کند.