ماهان شبکه ایرانیان

غلامحسین چهکندی‌نژاد عنوان کرد

بحران در شعر و شعرهای سلاخی‌شده

غلامحسین چهکندی‌نژاد از بحران در وضعیت شعر و شعرهای سلاخی‌شده می‌گوید، اما به اصل ادبیات امیدوار است و معتقد است که این موج می‌گذرد.

بحران در شعر و شعرهای سلاخی‌شده

این شاعر در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت شعر در سالی که گذشت و تاثیر وقایع اجتماعی بر آن اظهار کرد: حالا وضعیت شعر در یک شرایط بحرانی است. البته نه این‌که به سال قبل مربوط باشد، قبلا هم تقریبا همین‌طور بود. البته جریان اصلی شعر که همیشه به راه خودش ادامه می‌دهد ولی الان به طور کلی در زمینه ادبیات و خصوصا شعر هرج و مرجی ایجاد شده است. اگر دقت کنید می‌بینید که هر کس هر چه را  می‌خواهد انتشار می‌دهد، کتاب‌هایی هم که چاپ می‌شوند اکثرا فاقد ارزش هستند و هیچ نوآوری‌ای در آن‌ها به چشم نمی‌خورد. حالا هم در شرایطی بحرانی هستیم که خودش تاثیر بیشتری می‌گذارد.

او معتقد است که ادبیات نقش خیلی حیاتی‌ای در امید دادن برای زندگی، عشق و هر آن چه انسانی است دارد، چون ادبیات حقیقی است.

چهکندی‌نژاد در ادامه با بیان این‌که مشکل نسل جوان امروز فقر مطالعه است گفت: وقتی نگاه می‌کنیم می‌بینیم که نسل دهه 40 تا نسل دهه 70، نسل کتاب‌خوانی بودند. امروزه فضای مجازی خیلی مطالعه را کم‌رنگ کرده‌ و در کنارش متن‌های به‌هم‌ریخته و شعرهایی که به اصطلاح شعر نیست هم رایج شده است. سرقت ادبی هم خیلی اتفاق می‌افتد که این شعرها هم سلاخی شده است، یعنی کسانی که شعرها را به اسم شاعران دیگر منتشر می‌کنند ناوارد هستند و نشان‌دهنده این است که این‌ها مطالعه ندارند. ایرادهای زیادی هم از جمله ایرادهای چاپی در این کارها هست.

این شاعر افزود: اگر دقت کنیم، می‌بینیم که شعرها حالت شلخته‌ای پیدا کرده‌اند. خیلی‌ها شعر شاملو را به اسم سهراب یا فروغ می‌نویسند. البته من به اصل ادبیات خیلی امیدوار هستم و این‌ها همه مثل موجی عبور می‌کند و اتفاقی نمی‌افتد. من خیلی بدبین نیستم و مطمئنم این چالش‌ها پشت سر گذاشته می‌شود. وضعیت امیدوارکننده است؛ من در میان نسل جوان شاعران خوبی می‌بینیم که کارهای خیلی خوبی دارند.

او با اشاره به این‌که جریان‌های نقد شانه به شانه جریان شعر ادامه دارند در پاسخ به سوالی درباره وضعیت نقد شعر اظهار کرد: نقدهای خوبی هم نوشته می‌شود، اما سابقه نقد در ایران، نقدی که شفاف و صریح و بدون حب و بغض باشد، کم است. این از گذشته هم بوده است. در این‌جا نقد بیشتر شبیه بده بستان‌های ادبی است، یعنی مثلا دوست کسی می‌آید و برای کتابش نقدی می‌نویسد تا آن کتاب فروش داشته باشد. نقد به معنای واقعی در ایران خیلی کم‌رنگ است.

غلامحسین چهکندی‌نژاد در پایان از مشغولیت‌های ادبی این روزهایش چنین گفت: من هم کار می‌کنم. ولی خیلی کار جدیدی چاپ نکرده‌ام. سه، چهار مجموعه آماده دارم که همه برای همین دهه است اما چاپ نشده. به صورت پراکنده هم در فضای مجازی برخی شعرها را گذاشته‌ام ولی به‌طور کلی زمینه‌ای برای این‌که الان کتاب چاپ کنیم وجود ندارد مگر این‌که وضعیت تغییر کند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی