سید شهرام علیزاده روانشناس و مشاور در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تأثیر هوش هیجانی در موفقیت افراد، اظهار کرد: هوش هیجانی با شناخت و کنترل هیجانها شناسایی میشود و شخصی با هوش هیجانی بالا، خود آگاهی، خودکنترلی، مدیریت روابط و آگاهی اجتماعی بالایی دارد و این مهارت در افکار و احساسات و رفتار او نمود پیدا میکند.
وی با بیان اینکه خودآگاهی یک فرد، توانایی او در شناسایی هیجانهای خود و آگاهی از آنها و کنترل در شیوه عکس العمل نسبت به اوضاع را شامل میشود، افزود: در صورتی که یک فرد از هیجانات خود آگاه باشد، واکنش متناسبی از او سر میزند و این مهارت در موقعیتهای بحرانی بیش از پیش به چشم میآید. ویژگی دیگر افراد با هوش هیجانی بالا خود مدیریتی آنها در موقعیتهای مختلف است.
علیزاده بیان کرد: این افراد واکنشهای هیجانی خود را در شرایط مختلف کنترل میکنند؛ به طور مثال در زمان عصبانیت به طور ناگهانی فریاد نمیزنند و هنگام غمگین بودن بی محابا اشک نمیریزند. علاوه بر این، آگاهی اجتماعی افراد با هوش عاطفی بالا به آنان کمک میکند تا هیجانات دیگران را تشخیص دهند و رفتار خود را متناسب با شرایط آنها تنظیم کنند.
این روانشناس ادامه داد: اگر فردی بتواند تفکر و احساسات دیگران را درک کند، میتواند با آنها همدلی کند و به کنترل اوضاع کمک کند. مدیریت روابط نیز از دیگر قابلیت های افراد با هوش هیجانی بالا است. موفقیت این افراد در کنترل و مدیریت روابط به آنها کمک میکند تا شرایط را به طور موثری کنترل کنند و کیفیت زندگی خود و اطرافیانشان را افزایش دهند.
وی اضافه کرد: هوش هیجانی مجموعهای از تواناییهای شناختی و هیجانی مرتبط به یکدیگر است که به فرد کمک میکند تا بین افکار و عواطف خود ارتباط برقرار کند و در موقعیتهای مختلف بهترین تصمیمها را اتخاذ کند. طبق تحقیقات انجام شده در حوزه هوش مشخص شده است که حدود 20 درصد موفقیت افراد به هوش شناختی (IQ) آنها مربوط میشود و عوامل دیگری همچون هوش هیجانی، نقش بسزایی را در موفقیت افراد ایفا میکنند.
علیزاده خاطرنشان کرد: هوش هیجانی با بسیاری از مولفههای مختلف کیفیت زندگی همچون کنترل استرس مرتبط است و بر رضایت شغلی و همچنین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تأثیر دارد.