خبرگزاری مهر: محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور با حضور در برنامه تلویزیونی «نگاه یک» در خصوص قرارداد ایران و چین، اظهار داشت: درباره این سند که امروز بیشتر در مورد آن صحبت میشود باید گفت روابط ایران و چین در دهه گذشته بیشتر از قبل گسترش یافته و حجم روابط به 50 میلیارد دلار در سال رسید و در سفری که رئیس جمهور چین در سال 94 به ایران آمد، در آنجا بحث شد که در ابعاد فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دو کشور میتوانند به عنوان شریک، روابط را گسترش بدهند و در آن دیدار این اعلام شد. این سند به دلیل اینکه ابعاد مختلفی دارد زمان بیشتری را برده است.
وی افزود: آقای روحانی در سفری که به چین داشتند و همچنین آقای ظریف و آقای لاریجانی در سفرهای خود پیرامون این سند با طرف مقابل مذاکره کردند و دو طرف روی پیشنویسی که ایران تهیه کرده بود کار کردند اما در مرحلهای هستیم که چارچوب این سند مشخص شده اما هنوز به توافق نهایی نرسیده ایم؛ با توجه به اینکه این سند هنوز نهایی نشده، نمیتوانیم در خصوص ابعاد آن صحبت کنیم.
واعظی با بیان اینکه در اینجا این سوال پیش میآید که چرا این موضوع بسیار مهم شده است؟ گفت: آیا این موضوع از سوی داخلیها دنبال میشود یا خارجیها. در داخل دو طرف بر روابط دوجانبه و گسترش آن همواره تاکید کرده اند و از سوی دیگر ایران با روسیه و برخی دیگر از همسایهها نیز اینگونه مذاکرات را دارد اما این قرارداد و گسترش روابط ایران با هم پیمان خود یک مزیت هست و از سوی دیگر برای دشمنان ما به عنوان یک فشار است؛ به همین دلیل اولین بار میبینیم که بحث قرارداد ترکمنچای در کاخ سفید از سوی کاخ سفید مطرح میشود و بعد از آن به این موضوع پرداخته میشود که وقتی بر سر کار بود رابطه بسیار خوبی با چین داشت، بر اساس اصولی که مقام معظم رهبری در سیاست خارجه تدوین کرده اند، است.
رئیس دفتر رئیس جمهور در خصوص اینکه برخی اعلام میکنند بر اساس این قرارداد جزیره قشم و کیش برای 25 سال در اختیار چین قرار میگیرند، گفت: ما در این سند به هیچ عنوان در حوزهای که تعهدی برعهده ما باشد وارد نشده ایم. در این سند اشاره به مسائلی که در فضای مجازی و از سوی دشمنان مطرح میشود مانند اعزام نیروهای نظامی بیگانه به کشور ما و یا در اختیار قرار دادن جزایر به بیگانگان مطرح نشده است. آنها حساسیتهایی که نظام ما نسبت به آن دارد را پیدا کردند و برای اینکه روابط ایران و چین را بر هم بزنند به این موضوعات دامن میزنند.
وی با تاکید بر اینکه آمریکا در این شرایط به دنبال این است که فاصله بین مردم و نظام و مردم و مسئولین ایجاد کند، افزود: به همین دلیل از طریق فشار اقتصادی که به نتیجه نرسیدند، متوسل به روشهای دیگر شدهاند و با جنگ رسانهای اهداف خود را دنبال میکنند. این مسائلی که مطرح میشود کاملاً شایعه و توهمات است و به هیچ عنوان در سند توافق بین ایران و چین نیامده است.
دشمنان مخالف گسترش روابط اقتصادی، سیاسی و تجاری بین ایران و چین هستند
واعظی با رد شایعات مربوط در خصوص فروش نفت 20 درصد زیر قیمت بازار جهانی به صورت انحصاری به چین، گفت: قیمت نفت همیشه تابع قوانین بینالمللی است و بر اساس ساز و کارها و قراردادهای مشخص این معاملات انجام میشود. به همین دلیل به هیچ عنوان در سند 25 ساله به این مسائل ریز پرداخته نشده است. اعتقاد ما بر اساس اصولی که در روابط خارجی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران داریم و آنچه در 40 سال گذشته همواره عمل کرده ایم قدم بر میداریم، مسائلی که در فضای مجازی مطرح میشود صحت ندارد.
رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: این یک قدرت اقتصادی است و به همین دلیل دشمنان ما مخالف گسترش روابط اقتصادی، سیاسی و تجاری بین ایران و چین هستند. آنها فکر میکنند گسترش این روابط نظمی که مدنظر آنهاست را برهم میزند؛ به همین دلیل آمریکاییها این موضوع و مسائل را مطرح میکنند، این سند منافعی که دیگران در منطقه دارند را هدف گرفته و موجب تقویت میشود. ما خوشحال هستیم که میبینیم مجلس و مسئولان دیگر کشور از این اقدام ایران که در شرف انجام است حمایت کردند، مردم عزیزمان نیز باید توطئههای دشمنان را تشخیص بدهند و بدانند اتاق فکر این توطئه در خارج کشور است و متأسفانه بر زبان برخی در داخل کشور نیز مسائل مطرح میشود.
وی ادامه داد: این سند اگر تعهد آور باشد بر اساس قانون اساسی حتماً باید به مجلس برود، مانند همه توافقنامههایی که با کشورهای مختلف میبندیم و تعهد باشد باید به تصویب مجلس برسد، این گونه مسائل موضوعی نیست که بشود آن را از نهادهای قانونی کشور مخفی کرد، من معتقدم این نگرانی را نباید در داخل داشته باشیم زیرا اگر از یک مرحلهای پیشتر رفتیم همه مراحل آن بر اساس قانون طی خواهد شد.