شناسه : ۲۰۷۵۱۹۲ - سه شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۹ ساعت ۲۰:۲۳
کاهش شدید۲۰ تا ۹۴درصدی حجم عرضه فولادیها در بورس
به گزارش اقتصادآنلاین، از خرداد ماه سال جاری در حالی معاونت معدنی وزارت صمت از قیمت گذاری محصولات فولادی کنار گذاشته شد که به نظر میرسد این معاونت، وظیفه خود را در نظارت بر میزان عرضه فولادسازان نیز کنار گذاشته و با بستن چشم خود نسبت به کاهش عرضه فولادسازان، در این زمینه اهمال کاری داشته است تا از این طریق، نقش سابق خود را در قیمت گذاری و تنظیم بازار درست و موثر جلوه دهد.
گواه این اهمال کاری را میتوان در حجم عرضههای انجام شده محصولات فولادی فولادسازان در بورس دانست. به طوری که براساس جدول ذیل میتوان مشاهده کرد که طی این مدت حجم عرضهها با کاهش قابل توجهی مواجه شده است.
براساس دادههای موجود در جدول، در بازه زمانی مورد بررسی حجم عرضههای شمش فولادی با 48 درصد کاهش از رقم 347 هزار تن طی خرداد ماه به 179 هزار تن در دوره زمانی مورد اشاره در تیرماه امسال افت داشته است.
همچنین حجم عرضه ورق گرم فولادی از 420 هزار تن محصول طی 21 روزه خرداد ماه به 323 هزار تن در دوره مشابه تیرماه کاهش یافته که معادل افت 23 درصدی عرضه این محصول است.
کاهش 20 درصدی حجم عرضه ورق سرد فولادی نیز در این دوره به ثبت رسیده است؛ به طوری که در حالی از ابتدای خردادماه تا تاریخ 21 همان ماه بیش از 22 هزار و 500 تن از این محصول روی میز فروش بورس کالا رفته بود که در بازه زمانی مشابه طی ماه جاری این رقم به 18 هزار تن کاهش یافته است.
البته این روند نزولی در میزان عرضههای محصولات فولادی تنها به شمش و ورق های فولادی نیز محدود نشده؛ به طوری که در بخش محصولات زیرگروه تیرآهن و میلگرد نیز آمارها حاکی از کم شدن حجم عرضه هاست. به عنوان مثال، کاهش 94 درصدی تیرآهن متوسط، 67 درصدی سبد مخلوط و 42 درصدی سبد میلگرد مخلوط در عرضههای تیر ماه تالار محصولات صنعتی بورس کالا را میتوان در آمار مندرج در جدول به وضوح دید.
البته بودند محصولاتی که در همین بازه زمانی با افزایش عرضه رو به رو شدند که در این رابطه میتوان به افزایش 17 درصدی حجم عرضههای سبد تیرآهن مخلوط اشاره کرد.
اما در مجموع، بررسی این دادههای آماری نشان میدهد که گویا فولادیها با سوءاستفاده از شرایط به وجود آمده بابت رشد بهای دلار و اختلاف قیمتی که بین نرخ ارز در سامانه نیما و بازار آزاد قابل مشاهده است، سعی دارند در غفلت وزارت صمت و اهمال کاری معاونت معدنی این وزارتخانه در نظارت بر الزام به رعایت کف عرضه در بورس، با کاهش شدید عرضههای خود، رقابتهای قیمتی در معاملات را تشدید کرده و به افزایش عطش خریداران دامن بزنند تا از این طریق بخشی از درآمدهای خود را که به واسطه تعیین قیمتهای پایه با دلار نیمایی از آن محروم مانده اند، جبران کنند.