به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، سیاستهای دولت طی سالهای گذشته تضعیفکننده تولید داخلی گندم بوده و اینک خبر میرسد که یکی از چهرههای خاص سیاسی مشغول واردات گندم با ارز دولتی است.
5 سال سکوت وزارت جهاد کشاورزی درباره حذف بودجه خودکفایی گندم
دولت در سال 94 اقدام به حذف بودجه اختصاصی طرح خودکفایی گندم کرد و این مساله طی 5 سال گذشته مسکوت مانده بود تا اینکه اخیراً اسماعیل اسفندیاری پور، مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی به این مساله اشاره و به شدت از آن انتقاد کرد.(مشروح مصاحبه را اینجا بخوانید)
وی در این زمینه گفت: ردیف اعتباری طرح خودکفایی گندم حذف شده و این پدیده در کشاورزی کشور طی 4 دهه گذشته بی سابقه بوده که طرح خودکفایی گندم که مهمترین طرح زراعی کشور است فاقد ردیف اعتباری برای اجرای پروژهها باشد. ردیف اعتباری طرح خودکفایی گندم از سال 94 حذف شده و در حال حاضر به رقم اندکی رسیده و این اعتبار ناچیز هم در پایان سال تخصیص یافته و ابلاغ میشود. در این میان باید یادآور شوم وجهی که بابت خرید گندم به کشاورزان پرداخت میشود در ازای خرید کالای باارزش گندم است که کشاورز تولید میکند و بهای آن پرداخت میشود از این بابت منتی بر سر کشاورز نیست.
مجری طرح گندم تصریح کرد: سال 82 (17 سال قبل) طرح خودکفایی گندم حدود 35 میلیارد تومان اعتبار داشت. در سالهای اخیر نیز به 4 تا ٥ میلیارد تومان رسید و از محل عنوان کلی طرحهای خود اتکایی رقمی به این طرح مهم تولیدی که امنیت غذایی شدیداً به آن وابسته است اختصاص مییابد که در صورت مقایسه با 17 سال قبل و لحاظ نرخ تورم سنواتی 17 ساله با شرایط موجود برای توسعه تولید گندم ردیف اعتباری اجرایی طرح گندم حداقل 500 میلیارد تومان باشد.
وی درباره اینکه دلایل حذف این اعتبارات چه بوده است؟،گفت: در واقع هیچ دلیلی پذیرفته و قابل دفاع نیست مهمترین طرح زراعی فاقد ردیف اختصاصی در بودجه سالانه کشور باشد و انتظار پایداری و تحکیم امنیت غذایی نیز وجود داشته باشد. ما مرتب این مساله را پیگیری کردیم اما نتیجه حاصل نشد و مسئولان تأمین کننده اعتبار باید درباره عواقب این بی توجهی پاسخگو باشند.
توجیه مسئولان؛ ردیف اعتباری حذف نشده تلفیق شده است!
در واکنش به این مصاحبه، برخی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی عنوان کردند که ردیف اعتباری طرح خودکفایی گندم حذف نشده بلکه با موافقت وزیر جهاد کشاورزی وقت، ردیفهای اعتباری طرحهای مختلف در عنوان کلیتری تحت عنوان طرحهای خوداتکایی تلفیق شده است. با این حال کارشناسان معتقدند که تلفیق ردیف اختصاصی طرح خودکفایی گندم و کاهش آن به رقمی بسیار ناچیز عملاً به معنای حذف آن است.
این گفتگو بازتاب بسیار وسیعی داشت به طوری که اخیراً نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار حضور وزیر جهاد در مجلس و توضیح درباره علت حذف بودجه خودکفایی گندم از سال ٩4 تاکنون شدند.
بی توجهی مسئولان به طرح خودکفایی گندم و تضعیف این طرح مهم که نقش کلیدی در امنیت غذایی کشور دارد، در حالی است که طی سالیان گذشته برخی مسئولان بارها عنوان کردهاند که واردات گندم هزینه کمتری نسبت به تولید دارد و اگر دولت گندم وارد کند به صرفه تر است.
وزیر جهاد باید درباره حذف بودجه خودکفایی گندم به مجلس توضیح بدهد
علی خضریان، نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس که اخیراً پیگیر سیاستهای دولت در حوزه خودکفایی گندم بوده است، دیروز در صفحه شخصی خود در اینستاگرام از دخالت چهرههای خاص سیاسی در واردات گندم با ارز دولتی خبر داد. وی در این زمینه گفت: وزیر جهاد کشاورزی باید ضمن ارائه توضیح در خصوص علت این تصمیم، پاسخگوی رانت واردات برای افراد خاص نیز باشد.
وی با بیان اینکه در چند سال اخیر به دلیل عدم توجه به تولید داخلی، واردات گندم رونق گرفته است، اظهار داشت: عدم حمایت از تولید گندم این ذهنیت را پدید میآورد که گویا فرد یا افرادی تلاش میکنند تا منافع شخصی برخی از اطرافیانشان تأمین شود.
خضریان با اشاره به طرح سوال از وزیر کشاورزی در خصوص علت واردات گندم، افزود: وزیر جهاد کشاورزی باید ضمن ارائه توضیح در خصوص علت این تصمیم، پاسخگوی رانت واردات برای افراد خاص باشد. گندم یک کالای استراتژیک و خودکفایی در گندم اقدامی راهبردی برای تمام کشورها است. وقتی توان تولید داخلی تضعیف میشود برخی سودجویان وارد کار میشوند و تمام بازار را در دست خود میگیرند.
رانت واردات دولتی برای چهرههای خاص
نماینده تهران عنوان کرد: متأسفانه یکی از شخصیتهای سیاسی پر نفوذ سیاسی کشور اقدام به واردات محمولههای گندم کرده است، سوال اینجاست چه ارتباطی بین حذف ردیف بودجه و واردات توسط اینگونه افراد وجود دارد و آیا نظارتی وجود دارد؟ مستندات موجود نشان میدهد شرکت ثبت شده توسط سعید حجاریان که تنها چند ماه پس از آغاز به کار دولت در سال 92 ثبت شده، اقدام به واردات کالاهای اساسی با ارز دولتی 4200 تومانی کرده است.
عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی همچنین در صفحه خود در فضای مجازی عنوان کرد: وی از حامیان اصلی روی کار آمدن دولتی است که با بی تدبیریهایش از طرفی خودکفایی کشور در موضوع استراتژیک گندم را به مخاطره انداخته و از طرف دیگر بستر را برای واردات این کالای سابقا خودکفا شده با ارز مرجع برای امثال وی فراهم ساخته است.
وی توضیح داد: سعید حجاریان در 20 اسفندماه سال 1392 و تنها چند ماه پس از پیروزی حسن روحانی و استقرار دولت یازدهم با شرکت فرزندش محسن اقدام به ثبت شرکتی به نام «راشا تندیس پارسیان» در حوزه واردات کالاهای اساسی کرده و تحت لوای این شرکت خانوادگی و در ادامه فامیلی، چندین محموله محصولات زراعی اعم از گندم را به کشور وارد کرده است تا حذف بودجه خودکفایی گندم توسط دولت و ادامه روند واردات گندم ضربه محکمی به تولید این کالای استراتژیک بزند.
خضریان تصریح کرد: آقای حجاریان در حالی ژست جامعه مدنی و حمایت از جنبش پابرهنگان و … را میگیرد که یکی از کاسبان نانِ مردم در شرایط کمبود ارز است.