ماهان شبکه ایرانیان

داروهایی با دو روی متفاوت/ اعتیاد قطعی، در صورت مصرف بیش از حد

چند دارو وجود دارد که برخی از افراد به عنوان مخدر از آن‌ها استفاده می‌کنند و باید خانواده‌ها و مراکز توزیع دارو بر سوء مصرف آن‌ها نظارت بیشتری داشته باشند.

داروهایی با دو روی متفاوت/ اعتیاد قطعی، در صورت مصرف بیش از حد

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، افراد زیادی هستند که یک یا چند دارو را مصرف می‌کنند، دارو‌هایی که دوره مصرف آن‌ها با نظر پزشک گاهی مدت کوتاهی است و یا حتی مدت مصرف آن‌ها به چند سال می‌رسد.

خیلی از این دارو‌ها توسط پزشک تجویز شده که به صورت کنترل شده و در دوره‌ درمانی مختلف استفاده می‌شوند. در صورت صلاح دید پزشک فرد بیمار، مصرف آن کاهش یا افزایش می‌یابد و یا اینکه داروی جایگزین به فرد داده می‌شود یا مصرف آن دارو قطع خواهد شد، اما افرادی هستند که برخی دارو‌ها را با روش دیگر و به صورت خودسرانه مصرف می‌کنند. هدف این افراد درمان بیماری و یا کاهش آن نیست، بلکه آنان این دارو‌ها را برای به دست آوردن یک حس کاذب مصرف می‌کنند، حس کاذبی که در ابتدا با مصرف مقدار کمی از دارو شروع می‌شود و به تدریج وابستگی به دارو ایجاد شده که مصرف آن‌ها را به مقدار باور نکردنی بالا می‌برد.

صفاتیان درمانگر اعتیاد در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با انواع موادمخدر گفت: سه دسته مواد مخدر وجود دارد، یک دسته از مواد مخدر سنتی هستند مانند هروئین، تریاک و شیره و ... که نزد مردم شناخته شده‌اند و از گذشته این مواد وجود داشته است، دسته دوم مواد مخدر صنعتی مانند شیشه و کراک و... هستند که آثار تخریبی زیادی بر اعصاب و جسم فرد بیمار می‌گذارند. دسته سوم دارو‌هایی هستند که مصارف طبی دارند مانند قرص دیفنوکسیلات و اکسپکتورانت کدئین و استامینوفن کدئین که برای بهبودی به عنوان مسکن و جلوگیری از درد و اسهال استفاده می‌شود که عده‌ای به خاطر وجود مقداری مخدر، به مصرف آن‌ها روی می‌آورند.

این دارو‌ها به دلیل کاربرد‌های پزشکی که دارند کمتر نزد خانواده‌ها شناخته شده‌اند، اما استفاده از آن‌ها در بین افراد با سنین مختلف وجود دارد. بعضی مواقع خانواده‌ها به دلیل شناخت کم خود از این داروها، آن‌ها را قرص‌های معمولی تلقی می‌کنند و اقدامی در خصوص قطع مصرف آن توسط فرد انجام نمی‌دهند. همین موضوع باعث می‌شود که زمانی خانواده‌ها به اعتیاد یکی از اعضای خود آگاه شوند که خیلی دیر شده است، اما هر موقع که بتوان از مصرف آن‌ها جلوگیری کرد به فرد مصرف کننده کمک زیادی می‌کند.

این روز‌ها آثار و عوارض دارو‌هایی مانند متادون و ترامادول، به دلیل شهرت و مخدر بالا شناخته شده ترند، اما بسیاری از افراد برای رسیدن به مخدر به مصرف بیش از حد و طولانی دارو‌های دیگر هم روی می‌آورند.

صفاتیان درمانگر اعتیاد در پاسخ به این سوال که چه کسانی این دسته از دارو‌ها را مصرف می‌کنند؟ گفت: عده‌ای از نوجوانان از سنین کم به دلیل شرایط خاص نوجوانی و وجود دوستان ناباب به این دارو‌ها گرایش پیدا می‌کنند و آن‌ها را استفاده می‌کنند که زمینه‌ای برای شروع دیگر مخدرها است.

عده‌ای دیگر از معتادان که تعداد آن‌ها هم زیاد است، به دلیل نداشتن پول کافی برای تهیه مواد مخدر و بر طرف کردن خماریشان، این قرص‌ها را مصرف می‌کنند.

این درمانگر اعتیاد دسته‌ سوم از کسانی که این دارو‌ها را مصرف می‌کنند، افرادی دانست که به صورت خودسرانه قصد ترک اعتیاد را دارند و با مصرف این دارو‌ها می‌خواهند اعتیاد را کنار بگذارند، اما به دلیل نداشتن مشورت پزشک متخصص علاوه بر ترک نکردن مواد مخدر قبلی به دارو‌های جدیدی نیز اعتیاد پیدا می‌کنند.

صفاتیان با اشاره به اینکه اعتیاد به دارو‌هایی با انواع قرص و شربت و... هم رده موادمخدر دیگر است، گفت: این دارو‌ها عوارض بسیار زیادی دارند و به صورت مستقیم بر کبد و کلیه افراد درگیر آن‌ها اثر می‌گذارند. صورت زرد، کاهش عضلات و لاغری، کاهش اشتها و افزایش خواب از عوارض این دارو‌ها هستند که خانواده‌ها می‌توانند با نظارت بیشتر بر نوجوانان و کنترل هزینه‌های آن‌ها از اعتیاد به این مواد جلوگیری کنند.

این درمانگر اعتیاد در پاسخ به این سوال که با وجود دارو‌های جایگزین چرا این دارو‌ها تولید می‌شوند؟ گفت: این دارو‌ها به دلیل ترکیبات و تأثیری که دارند و شناخته شده هستند توسط پزشکان تولید و تجویز می‌شوند، اما باید از این سوءمصرف جلوگیری شود.

صفاتیان ادامه داد: ترک اعتیاد از قرص و شربت نیز همانند موادمخدر سنتی و صنعتی است و باید حتما به مراکز درمانی مراجعه شود. ترک کردن خودسرانه باعث اعتیاد بیشتر و وارد شدن صدمه‌های جبران ناپذیر برای فرد می‌شود و باید برای انجام این کار از افراد متخصص کمک گرفته شود.

وی در پایان بهترین راه مقابله با مصرف این دارو‌ها را عرضه محدود و کاهش تولید آن‌ها دانست و گفت: داروخانه‌ها نیز از فروش بدون نسخه این دارو‌ها به افراد جلوگیری کنند تا کسی نتواند از یک قرص این چنینی روزانه چند جعبه‌ صد عددی خریداری و مصرف کند.


بیشتر بخوانید


قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان