با استفاده از طبیعت از گل ها گرفته تا سنگ ها می توان صنایع دستی بسیار زیبایی را خلق کرد اما کارایی طبیعت به همین جا ختم نمی شود حتی می توان با مواد طبیعی پارچه ها را رنگ آمیزی کرد. از همه بهتر این که ممکن است این مواد طبیعی را در آشپزخانه هم داشته باشید. با این کار دیگر نیازی به مواد شیمیایی مضر ندارید.
مواد مورد نیاز:
- یک عدد قابلمه بزرگ
- یک عدد صافی
- سرکه
- نمک
- قاشق چوبی
- قیچی
- طناب یا پارچه پنبه ای سفید
- سبزیجات، ادویه جات، توت، چای، آووکادو و پوست پیاز
نکته: تا جای ممکن از ظروف و قاشق قدیمی استفاده کنید چون مواد باعث می شود ظرف ها لکه بردارد. اگر هم ظروف قدیمی ندارید از ظروف ارزان قیمت آشپزخانه تان استفاده کنید.
نکته: این دستور برای 30 سانتیمتر پارچه و 60 سانتیمتر طناب کافی است. اگر می خواهید پارچه بیشتری رنگ کنید مقدار آب و مواد طبیعی را بیشتر کنید. حتی یک ظرف بزرگ تر نیز برای این کار نیاز دارید.
توت ها
برای رنگ کردن پارچه با بلوبری باید از نمک استفاده کنید. ½ پیمانه نمک را در 8 پیمانه آب حل کنید.
پارچه را داخل محلول آب و نمک بریزید و به مدت 1 ساعت در آن بجوشانید.
برای درست کردن رنگ برای هر 1 پیمانه بلوبری 2 پیمانه آب بریزید. 10 دقیقه بجوشانید سپس به مدت 50 دقیقه روی شعله ملایم جوش بخورد. اگر دوست داشته باشید می توانید توت ها را له کنید تا رنگ بیشتری پس بدهد.
بعد از این که محلول رنگ سرد شد آن را آبکش کنید و توت ها را از آن جدا کنید.
سپس پارچه هایی که از قبل در آب نمک جوشانده اید را داخل رنگ قرار دهید و با استفاده از قاشق پارچه را کاملا در محلول قرار دهید. اجازه دهید پارچه به مدت 8 ساعت یا یک شبانه روز در محلول بماند. در طول این فاصله مدام پارچه را زیر و رو کنید.
نکته: رنگ پارچه ها ملایم می شود. اگر رنگ تیره تر می خواهید باید مقدار توت ها را بیشتر کنید.
پارچه را با آب سرد بشوئید تا زمانی که آب تمیز از آن برود و بگذارید کاملا خشک شود.
بلوبری روی پارچه به رنگ بنفش متمایل به آبی در می آید.
برای رنگ پارچه با توت سیاه.
همان مراحل بلوبری را تکرار کنید.
برای رنگ کردن پارچه با هر چیز دیگری به جز توت باید از محلول سرکه و آب به نسبت 1 به 4 سرد استفاده کنید.
سپس پارچه ها را داخل آن قرار دهید و به مدت 1 ساعت بجوشانید.
برای درست کردن رنگ صورتی روشن از هسته و پوست آووکادو استفاده کنید. برای هر 2 عدد آووکادو 4 پیمانه آب استفاده کنید. سپس به مدت 10 دقیقه بجوشانید و به مدت 50 دقیقه روی شعله کم جوش بخورد. آب به رنگ سبز یا قهوه ای تغییر رنگ می دهد.
محلول را آبکش کنید و پارچه را در آن قرار دهید. بعد از 8 ساعت با آب سرد تمیز بشوئید. آووکادو رنگ پارچه را صورتی کم رنگ می کند.
برای درست کردن رنگ زرد یا پرتقالی از پوست پیاز استفاده کنید. 2 عدد پیاز بزرگ زرد را در 4 پیمانه آب بریزید. به مدت 10 دقیقه بجوشانید و 50 دقیقه روی شعله کم قرار دهید.
سپس با آب سرد آن را بشوئید. پوست پیاز رنگ پارچه را زرد می کند. برای پر رنگ تر شدن آن از پوست پیاز بیشتری استفاده کنید.
برای درست کردن رنگ سبز از گیاهانی مثل اسفناج، کلم و سبزه استفاده کنید. حتی می توانید از ساقه کلم یا برگ های بابونه و هلو هم استفاده کنید. به ازای هر 2 پیمانه سبزیجات 4 پیمانه آب بریزید. به مدت 10 دقیقه آب را بجوشانید و 50 دقیقه روی شعله کم قرار دهید.
نکته: از برگ های اسفناج که به بنفش می زنند استفاده نکنید چون باعث می شود رنگ بیشتر قهوه ای شود تا سبز.
مانند روش های دیگری که توضیح دادم رنگ را آبکشی و پارچه ها را در آن قرار دهید تا رنگ بگیرند. بسته به گیاهانی که استفاده می کنید رنگ به سبز زروشن یا سبز زیتونی می زند.
برای درست کردن زرد پررنگ از زردچوبه استفاده کنید. هم می توانید از پودر زردچوبه استفاده کنید و هم از چای کیسه ای زردچوبه. در ازای هر 4 پیمانه آب 4 قاشق غذاخوری پودر زردچوبه یا 4 عدد چای کیسه ای زردچوبه اضافه کنید. 10 دقیقه آب را بجوشانید و نیم ساعت روی شعله کم قرار دهید.
اگر از چای کیسه ای استفاده کرده اید قبل از قرار دادن پارچه ها آن ها را از محلول خارج کنید و مراحل رنگ کردن و شستشوی پارچه را مانند روش های قبلی انجام دهید. پارچه بعد از خشک شدن زرد پر رنگ می شود.
برای درست کردن رنگ برنز 4 عدد چای کیسه ای را در 4 پیمانه آب بریزید. 10 دقیقه بجوشانید و نیم ساعت روی شعله کم قرار دهید.
اگر می خواهید رنگ تیره تر شود باید از تعداد چای بیشتری استفاده کنید. یا این که قهوه به ان اضافه کنید.
این رنگ ها بسته به جنس پارچه ها و طبیعی بودن مواد متفاوت هستند و هیچوقت دفعه دوم شبیه دفعه اول نمی شود. البته به مدت زمانی که پارچه در رنگ می ماند نیز بستگی دارد.
برای رسیدن به نتیجه بهتر از پارچه های طبیعی مثل پارچه های پشمی، کتان و پنبه ای استفاده کنید.