در حالیکه هنوز دارو و واکسنی برای درمان قطعی بیماری کووید 19 در اختیار نیست، پزشکان و محققان راهکار مهم غلبه بر این بیماری را بالا بردن سیستم ایمنی بدن میدانند تا به واسطه آن بدن در مقابل این ویروس توان ایستادگی داشته باشد.
نخستین روزهای سال 2020 میلادی با تجربهای تلخ برای بشر آغاز شد؛ شیوع ویروسی مرموز و ناشناخته که خیلی سریع طعمههایش را از پای میانداخت و اکنون که به ماههای آخر سال نزدیک میشویم، هنوز بشر نتوانسته از دست این ویروس چموش خلاص شود و همچنان کرونا با سرعت فراوان در حال تاخت و تاز است و قربانی میگیرد.
آنچه محققان و پزشکان در مورد مبارزه با کووید 19 میگویند هیچ چیز نیست به جز داشتن یک سیستم ایمنی قوی.
برای داشتن پاسخ ایمنی قویتر به مهاجمان (ذرات ویروسی که وارد ریه ها، سلولهای خونی و اندامهای شما میشوند، ویرانی ایجاد میکنند و باعث التهاب میشوند)، باید رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
گروههایی که در معرض خطر بالاتر قرار دارند، شامل افراد دارای اضافه وزن، مبتلایان به فشار خون، دیابت و بیماریهای زمینهای، سن بالای 60 سال است که در صورت ابتلا بیشتر در معرض مرگ و میر قرار دارند، اما همه میتوانند به راحتی با داشتن یک رژیم غذایی سبک و مملو از گیاهان و سبزیجات تازه تا حد بسیاری سیستم ایمنی بدن خود را قوی کرده و سدی در برابر این ویروس چموش ایجاد کنند.
پزشکان به بیماران توصیه میکند که در زمان ابتلا به این ویروس بیشتر میوه و سبزیجات بخورند و از گوشت، لبنیات و غذای فرآوری شده که باعث التهاب میشود، دور بمانند. این کار به شما این امکان را میدهد، حداقل علائم و عوارض جانبی بیماری را بهتر متحمل شوید و در این میان داشتن پاسخ مناسب سیستم ایمنی بدن تنها چیزی است که میتواند با این بیماری مقابله کند.
اگر سیستم ایمنی شما ضعیف باشد و یا با شرایط دیگر از جمله چاقی یا دیابت دست به گریبان باشید، بدن در مواجهه با ویروس بیش از حد واکنش نشان میدهد و "طوفان سیتوکین" و التهاب پس از آن منجر به ایجاد عوارض و دشوارتر شدن شرایط بدن در معرض ویروس میشود.
عناصر سازنده ایمنی بدن توسط ریز مغذیهای موجود در مواد غذایی مانند آنتی اکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی به شما کمک میکند و هیچ چیز بهتر از میوهها و سبزیجات تازه، حبوبات و مغزها و دانهها آن را تأمین نمیکند. مطالعات نشان میدهد رژیم غذایی حاوی گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده میتواند باعث التهاب میشود و در مورد کووید-19، التهاب دشمن شما است.
در ادامه 12 خوراکی جادویی که موجب تقویت سیستم ایمنی بدن است، معرفی میشود. چه به کووید مبتلا شده و یا هنوز با آن مواجه نشده اید، این خوراکیها را در سبد غذایی روزانه خود قرار دهید تا به کمک آنها سیستم ایمنی قویتری برای مقابله با التهاب، عفونت و تخریب داخلی سلولهایتان داشته باشید.
معروف است که این غذاها سیستم ایمنی بدن را بیش از حد شارژ میکنند، زمانیکه سیستم دفاعی بدن شما در برابر عفونت و بیماری قوی شود، توان مقابله با سلولهای ناآشنایی که به بدن حمله میکنند، بالا میرود.
1. همه مرکبات ویتامین C دارندبدن شما به خودی خود ویتامین C تولید نمیکند و این بدان معناست که باید روزانه این ویتامین را دریافت کنید تا به اندازه کافی برای ایجاد کلاژن سالم (عناصر سازنده پوست و بهبودی بدن) منبع داشته باشید.
ویتامین C که به اسید اسکوربیک نیز معروف است، ماده مغذی محلول در آب است که در سبزیجات برگ سبز و مرکبات، به ویژه گریپ فروت، پرتقال، نارنگی، لیمو شیرین و لیموترش یافت میشود. این ماده به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند و از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
مقدار توصیه شده روزانه این ویتامین 65 تا 90 میلی گرم در روز است که معادل یک لیوان کوچک آب پرتقال یا خوردن یک گریپ فروت کامل است. تقریباً همه مرکبات دارای ویتامین C زیادی هستند.
2. فلفل قرمز دو برابر یک پرتقال ویتامین C دارداگر میخواهید ویتامین C بیشتری مصرف کنید، فلفل دلمهای قرمز را به سالاد یا سس ماکارونی خود اضافه کنید. یک فلفل دلمهای قرمز با اندازه متوسط حاوی 152 میلی گرم ویتامین C است.
فلفل قرمز همچنین منبع بزرگی از بتاکاروتن، پیش ماده ویتامین A (رتینول) است. ویتامین A برای سلامت پوست، غشاهای مخاطی و سیستم ایمنی بدن شما مهم است و بتاکاروتن همچنین به سلامت چشم و پوست کمک میکند. یک فلفل پخته شده 19 درصد مقدار توصیه شده روزانه بتا کاروتن دارد.
سعی کنید روزانه 75 تا 180 میکروگرم که معادل یک فلفل دلمهای متوسط است، دریافت کنید. اما یک فلفل قرمز بیش از دو و نیم برابر ویتامین C دارد.
3. کلم بروکلی را خام بخورید کلم بروکلی یکی از بهترین غذاهای موجود در کره زمین است. سرشار از ویتامینهای A و C و E است. مواد شیمیایی موجود در آن برای مسلح کردن و تقویت سیستم ایمنی بدن شما بسیار مفید است.
کلم بروکلی منبع خوبی از لوتئین، یک آنتی اکسیدان قوی و سولفورافان دیگر آنتی اکسیدان اصلی است. این ماده حاوی مواد مغذی اضافی از جمله مقداری منیزیم، فسفر، روی و آهن است.
لوتئین یکی از 600 کاروتنوئید طبیعی است که به طور طبیعی شناخته میشود و در سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کلم پیچ به مقدار زیاد یافت میشود. نکته دیگری نیز وجود دارد که باید در مورد کلم بروکلی بدانید و اینکه چرا نباید زیاد پخته شود.
کلم بروکلی حاوی سولفورافان است، ترکیب غنی از گوگرد که در سبزیجات چلیپایی مانند کلم و کلم پیچ یافت میشود، اما کلم بروکلی بیشترین مقدار را میدهد. هنگامی که موردی به ساقه، برگ یا جوانه گیاه بر میخورد، این گاز سولفوریک را آزاد میکند که مهاجمان را از بین میبرد، در نتیجه از گیاه محافظت میکند.
این همان عاملی است که هنگام پختن کلم بروکلی بوی سولفوریک ایجاد میکند، بنابراین بیش از حد نباید آن را بپزید. مقدار مشخصی برای دریافت لوتئین وجود ندارد، اما به گفته متخصصان حداقل 6 میلی گرم کفایت میکند.
4. سیر همراه با گل میخک محافظ سیستم ایمنی بدن سیر فقط یک طعم دهنده نیست، بلکه برای سلامتی نیز ضروری است. انسانهای باستان از سیر به عنوان یک عامل مبارزه با عفونت استفاده میکردند، به همین دلیل بسیاری از رژیمهای غذایی سنتی ما این ماده را به عنوان اولین ماده تشکیل دهنده در خود جای داده اند.
خاصیت تقویت کننده سیستم ایمنی سیر به ترکیبات حاوی گوگرد مانند آلیسین پیوند خورده است. تصور میشود که آلیسین توانایی سلولهای ایمنی بدن شما را برای مقابله با سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع ویروسها بهبود میبخشد. (بوی سیر در این روزهای کرونایی میتواند مدیریت ویروس کرونا باشد.) سیر همچنین دارای خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی است که تصور میشود برای مقابله با عفونتها مهم است.
مقدار مناسب سیر دو تا سه حبه در روز است.
5. زنجبیل؛ یک دستگاه قدرتی برای ایمنی و هضمزنجبیل ماده دیگری است که هنگام مبارزه با بیماری خواص فوق العادهای دارد. ثابت شده که التهاب را کاهش میدهد و در مواجهه با غدههای متورم یا گلودرد یا هرگونه بیماری التهابی کمک میکند. جینجرول، ترکیب اصلی فعال زیستی در زنجبیل یکی از اقوام کپسایسین است که در غذاهای تند استفاده میشود.
مشخص شده که این دارو درد را کاهش میدهد و با تهوع مقابله میکند، به همین دلیل زنجبیل برای ناراحتی معده تجویز میشود. زنجبیل فواید ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قدرتمندی دارد.
بیشتر میزان توصیه این ماده 3-4 گرم عصاره زنجبیل در روز یا حداکثر چهار فنجان چای زنجبیل است، اما اگر باردار هستید بیش از 1 گرم در روز نخورید. برخی از مطالعات دوزهای بالا را با افزایش خطر سقط جنین مرتبط دانسته اند.
6. اسفناج یا هر نوع سبزیجات برگ سبزاسفناج نه تنها با ویتامین C بلکه آنتی اکسیدانها و بتا کاروتن سرشار است که هر دو به سیستم ایمنی بدن شما برای مقابله با مهاجمان کمک میدهند. اسفناج را بیش از حد نپزید، زیرا هرچه بیشتر پخته شود آنتی اکسیدانها کمتر فعال میشوند. اگر آن را خام یا بخارپز بخورید، مقدار بیشتری از مواد مغذی را دست نخورده نگه میدارید.
1 فنجان اسفناج تازه در روز کفایت میکند.
7. بادام
ویتامین E موجود در بادام به شما کمک میکند تا سرماخوردگی و آنفلوانزا را دفع کنید و در کنار آن سیستم ایمنی بدن را تقویت سازید. این ویتامین یک مولکول محلول در چربی است، به این معنی که برای جذب نیاز به وجود چربی دارد.
در یک وعده نصف فنجان یا 46 عدد بادام پوسته شده تقریباً 100 درصد از میزان ویتامین E را تأمین میکند.
8. زردچوبه مبارز با التهاباین ادویه رنگدانه دار به دلیل خاصیت ضد التهابی شناخته شده است. مشخص شده که ماده کورکومین باعث کاهش درد عضلات پس از یک تمرین سخت میشود و آسیب عضلانی ناشی از ورزش را کاهش میدهد.
تومریک موجود در آن با تشکیل آنتی بادی، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و پزشکان به افراد مبتلا به بیماریهای خود ایمنی میگویند 500 میلی گرم کورکومین برای کاهش التهاب و جلوگیری از درد روزانه مصرف کنند.
سعی کنید تومریک اضافی را در دورههای استرس یا در فصل آنفلوانزا به رژیم غذایی خود اضافه کنید. برای مقابله با التهاب و تقویت سیستم ایمنی بدن، 500-2000 میلی گرم کورکومین مصرف کنید.
9. قهوه را کنار بگذارید و به جای آن چای سبز میل کنیدچای سبز یا سیاه، از ترکیباتی به نام فلاونوئیدها، آنتی اکسیدانهای قوی بهرهمند هستند. چای سبز دارای مقادیر بالایی از EGCG است.
EGCG به عنوان تقویت کننده عملکرد سیستم ایمنی شناخته شده است و در اصل همه برگهای چای حاوی این آنتی اکسیدان هستند، اما وقتی چای سیاه تخمیر میشود بیشتر EGCG را غیرفعال میکند. چای سبز همچنین حاوی L-theanine، یک آنتی اکسیدان است که به نظر میرسد در تولید سلولهای T در بدن شما کمک میکند.
مقدار مطلوب آن سه تا پنج فنجان در روز است، اما بیشتر افراد به آن سطح نمیرسند. جایگزین کردن چای سبز به جای هر نوشیدنی معمول روزانه میتواند سلامت شما را بهبود بخشد.
10. پاپایا یا عنبه هندی شفا دهنده گرمسیریپاپایا بیش از دو برابر مقدار توصیه شده روزانه ویتامین C دارد. همچنین حاوی آنزیمی به نام پاپائین است که دارای اثرات ضد التهابی است، بنابراین میتواند به بدن شما کمک کند تا از عفونتهای باکتریایی مانند سینوزیت جلوگیری کند.
پاپایا حاوی پتاسیم، ویتامین B و فولات است که یک بازساز سلول قدرتمند است. نحوه کار دقیق اسیدفولیک برای ساختن ایمنی با نقش آن در سنتز پروتئین مرتبط است و محققان فکر میکنند هر مکانیزمی که سلولها از طریق آن تکثیر شوند میتواند تحت تأثیر قرار گیرد (به همین دلیل برای زنان باردار بسیار مهم است). افرادی که دچار کمبود فولات هستند، سیستم ایمنی بدنشان به خطر افتاده است.
باردار باشید یا نباشید، فولات (ویتامین B 9) یک ویتامین عالی برای سالم و قوی نگه داشتن سلولهای شما است. توصیه 400 میکروگرم در روز است که میتوانید از حبوبات، اسفناج، پاپایا و آووکادو دریافت کنید.
11. کیوی؛ نیروگاه تامین ویتامینوقتی به آنتی اکسیدان فکر میکنید، باید به میوههایی بیاندیشید که در آفتاب رشد میکنند. کیوی یک نمونه عالی است که مملو از فولات، ویتامین K، C و پتاسیم است. این ویتامینها به صورت ترکیبی در بدن برای ساخت سلولهای سالم، مبارزه با عفونت و حفظ سیستم ایمنی بدن فعالیت میکنند.
کمبود ویتامین K نادر است، اما در صورت عدم نیاز کافی افراد دچار ضعف استخوانها و سیستم ایمنی بدن میشوند. سیستم التهاب در بدن نیز به ویتامین K، به ویژه سلولهای T شما که در سرطان و سایر بیماریها مبارزه میکنند، وابسته است.
ویتامین K یکی از قهرمانان گمنام بدن است که زنان باید 90 میکروگرم در روز و مردان 120 میکروگرم دریافت کنند.
12. دانههای آفتابگرداندانههای آفتابگردان به ویژه از آنجایی که فسفر، منیزیم و ویتامین B-6 و E را تأمین میکنند، بسیار سالم هستند. به دلیل سرشار بودن از سدیم ممکن است تا خوردن کل کیسه از آن دست نکشید. دانههای خام 204 کالری در هر یک چهارم فنجان دارند.
30 گرم در روز یا یک مشت کافی است.