افزایش نرخ پایه شمش سیگنالساز رشد تقاضا
روز سهشنبه ششم آبان ماه، بازار فیزیکی بورس کالا شاهد عرضه 100 هزار تن شمش فولادی با نرخ پایه 10 هزار و 76 تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بهای پایه در نظر گرفته شده در این بازار نسبت به نرخ پایه هفته قبل یعنی سهشنبه 29 مهر افزایش 500 تومانی به ازای هر کیلوگرم داشت. در حالی این بازار شاهد این میزان افزایش در بهای پایه معاملات بود که در عرضه هفته قبل یعنی 29 مهر، قیمت میانگین معامله شمش با سیاست محدودیت عرضه در نهایت به 9 هزار و 700 تومان رسیده بود.
افزایش بهای پایه به نرخی بالاتر از میانگین قیمت معامله هفته قبل، سیگنال مثبتی برای رشد تقاضا در بازار بهشمار میرود، چرا که صنایع پاییندستی میدانند درصورت عقب انداختن خرید هفتگی، باید هفته بعد ماده اولیه خطوط تولید خود را با نرخ پایه بالاتر خریداری کنند. از همین رو در این رینگ، تقاضایی 118 هزار تنی به ثبت رسید. درنهایت نیز 96 هزار و 500 تن شمش فولاد با میانگین بهای 10 هزار و 170 تومان مورد معامله قرار گرفت.
اگرچه افزایش هفتگی نرخ پایه شمش فولاد، سیگنالی قوی به بازار آزاد مقاطع فولادی برای رشد قیمتها بهشمار میرود اما نبود تقاضای مصرفی در این بازار باعث شده تا برخلاف رویه متداول، بازار آزاد مقاطع از این سیگنال افزایشی چندان تاثیر نگیرد و قیمتها بدون تغییر در کانال 12 هزار تومان باقی بماند.
افزایش ارز نیمایی به کاهش نرخ صادراتی شمش غلبه کرد
قیمت پایه شمش فولاد براساس 95 درصد شمش صادراتی فوب خلیجفارس با احتساب میانگین ارز نیمایی هفتگی محاسبه میشود. نرخ ارز نیمایی ظرف هفتههای اخیر افزایش داشته، بهگونهایکه براساس میانگین هفتگی اعلام شده از سوی بانک مرکزی کشور، میانگین نرخ ارز نیمایی ظرف هفته اخیر نسبت به هفته قبل افزایش تقریبا هزار تومانی داشته است. همین موضوع علت اصلی رشد بهای پایه انواع کالاها از جمله شمش فولاد در بورس کالا بوده است.
در زمینه بهای جهانی قیمت شمش صادراتی نیز براساس اطلاعات منتشر شده از سوی موسسه متالبولتن هر تن بیلت صادراتی ایران در تاریخ 21 اکتبر (هفته گذشته) با حداقل 400 و حداکثر 410 دلار به ازای هر تن صادر شده است که این رقم نسبت به بهای بیلت صادراتی در هفته قبل خود یعنی 14 اکتبر اندکی کاهش داشته است. حداقل بهای بیلت صادراتی ایران فوب خلیجفارس در 14 اکتبر برابر 407 دلار به ازای هر تن و حداکثر نرخ فروش آن نیز 413 دلار به ازای هر تن بوده است. به این ترتیب نرخ ارز عامل اصلی گرانی در بازار فولاد کشور است.
نرخ میلگرد در رینگ بورس کالا از بازار آزاد بیشتر شد
روز گذشته نیز رینگ معاملاتی بورس کالا شاهد عرضه 83 هزار و 500 تن انواع میلگرد با نرخ پایه 11 هزار و 780 تومان به ازای هر کیلوگرم بود که با احتساب مالیات ارزش افزوده و کارمزد، نرخ پایه هر کیلوگرم از این میلگرد به 12 هزار و 800 تومان میرسید. در حالی بهای پایه میلگرد با احتساب مالیات و کارمزد در رینگ بورس کالا این میزان تعیین شد که همین محصول در بازار آزاد به قیمت 12 هزار و 500 تومان و حتی کمتر به فروش میرود.
بالاتر بودن بهای پایه عرضه مقاطع در رینگ بورس کالا نسبت به بازار آزاد باعث شد تا این رینگ در معاملات روز چهارشنبه هفتم آبان با تقاضای چندانی روبهرو نشود و تنها 6 هزار و 600 تن تقاضا در این بازار به ثبت برسد. البته از این میزان تقاضا نیز هزار و 100 تن مربوط به فروش ذوبآهن بود که باتوجه به تحویل 3 ماه بعد، محصولات این شرکت با نرخی کمتر از بهای پایه معامله شد. همچنین 2 هزار و 100 تن از این تقاضا نیز مربوط به فروش مجموعهای بود که محصول خود را بهصورت نسیه عرضه کرده بود. مابقی تقاضاهای ثبت شده در این بازار نیز بسیار اندک بود. بررسی بازار آزاد مقاطع نیز حکایت از روند کاهشی قیمت دارد. بهگونهایکه بهای معامله هر کیلوگرم میلگرد سایز 14 در بازار آزاد تهران در روز چهارشنبه هفتم آبان نسبت بهروز ابتدایی شروع به کار هفته یعنی دوشنبه پنجم آبان، کاهش 200 تومانی در هر کیلوگرم داشت و با نرخ 12 هزار و 200 تومان به ازای هر کیلوگرم معامله شد. در حالی بهای پایه میلگرد بالاتر از نرخ آن در بازار آزاد قیمتگذاری شده که بررسیهای میدانی «دنیایاقتصاد» از بازار آزاد مقاطع فولادی تهران حاکی است حتی در همین نرخها نیز خریداری در بازار وجود نداشته و این بازار در رکود کامل به سر میبرد.