پیش از این هم روز اول آبان حسن روحانی رئیسجمهوری در جلسه روسای کمیتههای ستاد ملی مقابله با کرونا از اعمال محدودیتهای شدید از روز 5 آبانماه به مدت یک هفته در 43 شهرستان که با وضعیت بحرانی کرونا روبهرو هستند خبر داده بود. این مقررات برای گروه مشاغل 2، 3 و 4 در نظر گرفته شده بود. حالا بهنظر میرسد که این محدودیتها و مقررات در 43 شهرستان قبلی تمدید شده و 5 استان جدید البرز، اردبیل، خراسان جنوبی، خراسان شمالی و مازندران به فهرست مناطقی که از روز چهارشنبه 14 آبان بامحدودیتهایی مواجه خواهند شد اضافه شده است. به این ترتیب با حساب 43 شهرستان قبلی و 46 شهرستان جدید در مجموع 89 شهرستان کشور محدودیتهایی کرونایی تا 10 روز آینده اجرا میشود و در صورت لزوم تمدید خواهد شد.
حسن روحانی رئیسجمهوری نیز روز گذشته در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به این تصمیمات گفت: این تصمیمات نسبت به ٢5 استان با شرایط خاص و برای 46 شهرستان با شرایط متفاوت و مختلف اجرا میشود. به گزارش «ایرنا» وی افزود: 4٣ شهرستان قبلی که برای آنها محدودیت قائل شده بودیم، تمدید شد و برای ٢5 مراکز استان تصمیماتی گرفته شد که از روز چهارشنبه این هفته تا جمعه بعد از آن به مدت ١٠ روز برای مراکز این استانها اعمال میشود.
مناطق مشمول محدودیتهای کرونایی
در همین حال روز گذشته علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا که 6 آبانماه ازسوی حسن روحانی رئیسجمهوری به این سمت منصوب شد، جزئیاتی از این مقررات و اسامی شهرستانهایی که مشمول مقررات کرونایی شدند را تشریح کرد. به گزارش «ایسنا» رئیسی گفت: هفته گذشته 43 شهرستان در وضعیت بحرانی بودند که در گروههای شغلی دو، سه و چهار محدودیت ایجاد شده بود. این محدودیتها به مدت یک هفته دیگر در این شهرستانها تمدید شد. سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ادامه داد: محدودیتهای شغلی جدید نیز در مشاغل گروه 3و 4 در مرکز 25 استان اعمال میشود. رئیسی تاکید کرد: با حساب 43 شهرستان قبلی، 46 شهرستان هم تازه اضافه شده و در مجموع 89 شهرستان کشور در محدودیتهای اعلام شده خواهند بود و 25 مرکز استان نیز شامل محدودیت گروه 3 و 4 خواهند شد و بسته به وضعیت شهرستان و استان ممکن است محدودیتها تمدید شود. به گفته علیرضا رئیسی، البرز، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، فارس، خوزستان، کردستان، اصفهان، قم، مرکزی، خراسان جنوبی، اردبیل، بوشهر، کرمانشاه، هرمزگان، یزد، لرستان، خراسان شمالی، ایلام، چهارمحال و بختیاری، همدان، زنجان، سمنان، کرمان و تهران مراکز استانهایی هستند که از روز چهارشنبه به مدت 10 روز با محدودیتهای کرونایی مواجه خواهند شد که بنا برشرایط قابل تمدید خواهند بود. به گزارش «ایرنا» رئیسی همچنین اسامی 46 شهرستان جدید را که مقررات و محدودیتهای سختگیرانه در ردههای شغلی دو و سه و چهار برای آنها در نظر گرفته شده است اعلام کرد.
تصویب مصوباتی برای تهران و البرز
رئیسی ادامه داد: هفته گذشته 43 شهرستان به علت قرار گرفتن در وضعیت بحرانی، در گروههای شغلی دو و سه و چهار با محدودیت مواجه شدند که برای یک هفته دیگر این محدودیتها تمدید شد. همچنین با توجه به اینکه الگوی بیماری در استان تهران و البرز شبیه یکدیگر است، مقرر شد مصوباتی که برای استان تهران تصویب میشود، همان مصوبات در استان البرز نیز اجرایی شود.
گروههای شغلی موردنظر
اما گروه شغلی 2 که در مناطق اعلام شده از سوی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا مشمول محدودیت فعالیت شده است، شامل مراکز خرید، پاساژها، مالهای فروش غیرمواد غذایی، مراکز شمارهگذاری خودرو، مراکز تهیه و طبخ غذا با پذیرش مشتری، مراکز متبرکه و زیارتگاهها، مساجد و مصلیها، مراکز تمرین و انجام مسابقات ورزشی، مراکز فروش لوازم خانگی، قنادی و شیرینیفروشیها، آبمیوه و بستنیفروشیها، آرایشگاههای مردانه، بازار فروش خودرو، فرش و موکت فروشیها، خدمات چاپ دیجیتال، تزئینات داخلی ساختمان، کادویی فروشیها، اسباببازی فروشیها، عمدهفروشی و خردهفروشی پوشاک، پارچه فروشیها، پردهسراها، مراکز فروش مبلمان، کیف و کفش، مراکز فروش لوازم التحریر، خیاطی و خرازی، آتلیه و عکاسیها، مشاوران املاک، فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی و مراکز فروش و عرضه خشکبار و آجیل است. مدارس، دانشگاهها، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی حرفهای، زبانسراها، آموزشگاهها و کتابخانهها، مهدهای کودک، استخرهای سرپوشیده، سینما و تئاتر، موزهها و باغ موزهها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی و کاهش فعالیت مترو و حملونقل عمومی درونشهری نیز درگروه شغلی 3 قرار گرفتهاند. گروه شغلی چهارم نیز شامل همایشها، برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، مدارس شبانهروزی، باشگاههای ورزشی مربوط به ورزشهای پر برخورد از جمله کشتی، کاراته و جودو، کافهها، چایخانهها و قهوهخانهها با عرضه مواد دخانی، باغوحشها، شهربازیها و مراکز تفریحی آبی میشود.
مصوبات ستاد مقابله با کرونا
در همین حال روز گذشته حسن روحانی رئیسجمهوری در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا درخصوص مصوبات این جلسه گفت: در ستاد ملی کرونا تصویب کردیم که متخلفان کرونایی باید جریمه شوند که باید پیگیری شود چند نفر جریمه شدهاند چه افرادی این وظیفه را نسبت به دوستان دارند و چگونه باید به مامور اطلاعرسانی شود؛ آیا مبتلایان حتما قرنطینه میشوند؟ که این مسائل باید در قرارگاه عملیاتی پیگیری شود که فرد مبتلا و افراد نزدیک به او که در تماس بودند بررسی، شناسایی و آزمایش شوند. وی خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مهمی که داشتیم این بود که باید اطلاعات و زنجیره اطلاعات در کنار هم قرار بگیرد و تکمیل شود. چگونه باید کسی که مبتلا میشود و باید قرنطینه شود را کنترل کنیم، الان کجاست، آیا در محل قرنطینه است یا بیرون آمده یا به مسافرت رفته است. وی ادامه داد: افرادی که به آنها میگوییم، شما باید 15 روز در خانه بمانید، فردی است که کار روزمره انجام میدهد و این 15 روزی که وی را قرنطینه میکنیم برای زندگی دچار مشکل میشود. در اینجا ما باید بیمههای ویژهای را برای اینگونه افراد تعریف کنیم، افرادی که از فعالیتها بازداشته میشوند تا بتوانیم آنها را یاری و کمک کنیم.
افزایش 100 درصدی مرگ در پایتخت
دنیایاقتصاد: ویروس کرونا همچنان در پایتخت میتازد، تا آنجا که روز گذشته حسن خلیلآبادی، عضو شورای شهر تهران از افزایش 100 درصدی مرگ و میر در تهران نسبت به قبل از شیوع کرونا خبرداد و گفت که برنامهریزیها جهت ایجاد 3 آرامستان جدید در پایتخت آغاز شده است. او در گفتوگو بافارس بابیان اینکه آمارها نشان میدهد مرگ و میر در تهران نسبت به قبل از کرونا به دو برابر رسیده است،گفت: ظرفیت بهشتزهرا بهصورت کلی تکمیل شده ولی این سازمان با طرح ابتکارهایی پیشبینیهایی انجام داده تا دفن اموات با مشکل مواجه نشود. همزمان درخواستها برای تعطیلی دوهفتهای تهران ادامه دارد.
نامه مجمع نمایندگان استان تهران برای تعطیلی پایتخت
در همین راستا اقبال شاکری نماینده مردم تهران در مجلس دیروز در گفتوگو با خبرگزاری فارس در این باره با اشاره به تشکیل ستاد عملیاتی مبارزه با کرونای استان تهران، در پاسخ به این پرسش که اعلام شده امکان دارد تهران دوهفته تعطیل شود، گفت: در حال مذاکره هستیم. اگر قرار است تهران تعطیل شود باید راهکارهای آن درنظر گرفته شود، اما در هر صورت باید جلوی انتقال این ویروس گرفته شود و زنجیره را قطع کنیم. شاکری با بیان اینکه قبلا دولتیها مخالف این پیشنهاد بودند گفت: هنوز هم کار به جایی نرسیده است. البته آقای زالی رئیس ستاد مبارزه با کرونای استان تهران چندین بار این موضوع را مطرح کرده است، اما مورد قبول نبوده است.
وی درخصوص تعیین تکلیف درخصوص وضعیت تهران با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا گفت: اوایل هفته آینده برای تعطیلی تهران یا اینکه چه پیشنهادی جایگزین تعطیلی تهران شود تصمیمگیری میکنیم. یکی از پیشنهادات، تعطیلی دوهفتهای تهران است؛ چراکه روشهای دیگر کارآمد نبوده است و پیشنهاد دیگر، اعمال قانون حداکثری است و ممنوعیتهایی که گفتهاند باید اجرا شود چراکه تاکنون این ممنوعیتها به درستی اجرا نشده و نظارتی هم نبوده است. همزمان سید نظامالدین موسوی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی از نامه مجمع نمایندگان استان تهران به ستاد ملی مقابله با کرونا برای تعطیلی 2 هفتهای این استان خبر داد و گفت: در جلسه اخیر کمیته بهداشت مجمع نمایندگان استان تهران این موضوع به دلیل افزایش شیوع بیماری کرونا بررسی و مقرر شد نامهای به ستاد واصل شود. وی ادامه داد: نامهای از سوی مجمع نمایندگان استان به ستاد مقابله با کرونا واصل شده است و تاکنون نیز پاسخی به این درخواست داده نشده است.
تمدید تعطیلی صنوف پرتردد تهران
در همین حال با توجه به در نظر گرفتن محدودیتهای جدید برای تهران، روز گذشته نادر مرادی معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس امنیت تهران بزرگ از تمدید تعطیلی یک هفتهای صنوف پرتردد و ریسکپذیر در گروههای سه و چهار شهر تهران خبر داد و گفت: تعطیلی این صنوف از دیروز، 10 آبانماه به مدت یک هفته دیگر تمدید شد. به گزارش «ایرنا» وی افزود: تا یک هفته دیگر کلیه آرایشگاههای زنانه، سالنهای زیبایی، تالارهای پذیرایی و چایخانهها، سینماها، مراکز فرهنگی و هنری اعم از کتابخانهها، مراکز تفریحی آبی، استخرهای سرپوشیده و باشگاههای بدنسازی تعطیل میشود. وی افزود: کلیه مراسم عروسی، ترحیم و همایشها که باعث شیوع ویروس کرونا میشود نیز تا اطلاع ثانوی تعطیل است. همچنین محدودیتهای ورزشی تهران و 43 شهر دیگر تا 14 آبان تمدید شده است.
لزوم تعطیلی یک هفتهای کشور
اما این تنها تهران نیست که با شرایط بحرانی کرونا روبهروست. به گفته مینو محرز عضو ستاد ملی مقابله با کرونا شرایط کشور وحشتناک است. او روز گذشته در گفتوگو با خبرآنلاین گفت: در این مدت تعداد بیماران و مبتلایانی که دیدهام نسبت به قبل نه یک ذره، بلکه به شکل وحشتناکی افزایش پیدا کرده است. او افزود: من شنیدم که دولت گفته بود همه جا باید برای یک هفته تعطیل باشد، اما دیدم مغازهها در خیابانها باز هستند، شاید قرار است بعدا تعطیلی اجرا شود. بالاخره باید چنین اتفاقی رخ بدهد و مدارس، دانشگاهها، رستورانها، مراکز خرید و ... حداقل برای یک هفته تعطیل شوند تا آمار کمی پایین بیاید، چون وضعیت خیلی وحشتناک است و اصلا در بیمارستانها جا نیست.
علیرضا ناجی، رئیس مرکز ویروسشناسی بیمارستان مسیحدانشوری و عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی هم مانند محرز گفت: باید دو تا سه هفته کشور را قرنطینه کامل کرد یا شهرهای قرمز را قرنطینه کرد تا سکون کامل در کشور ایجاد شود و مردم همگی در خانهها بمانند و این قرنطینه را کامل اجرا کنیم. به گفته او با ادامه روند فعلی ممکن است تعداد کشتهها در روزهای آینده به اعداد 900 نفر و بالاتر در روز برسد. ازسوی دیگر به گزارش همشهری آنلاین، مجید مختاری، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره لزوم قرنطینه بهدلیل اوج گرفتن کووید-19 در کشور گفت: مساله به شدت جدی است و شاید حکومت نظامی لازم باشد.
میزان مرگ در ایران
در کنار این سخنان، بررسی آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد که طی 10 روز اخیر (یکم تا 10 آبان) بهطور متوسط در هر ساعت 281 نفر در ایران مبتلا و حدود 15 نفر قربانی این ویروس شدهاند. البته در هر ساعت 183 نفر نیز بهبود یافتهاند. همچنین مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در مصاحبهای با خبرگزاری صداوسیما گفت: از هر 100 نفر که در بخش ویژه بستری میشوند، 50 نفر فوت میکنند.
افزایش آمار مبتلایان کرونا
اما براساس آخرین گزارش سیما ساداتلاری سخنگوی وزارت بهداشت، طی 24ساعت منتهی به روز گذشته 7820 بیمار جدید مبتلا به کووید-19 در کشور شناسایی شد که 2417 نفر از آنها بستری شدند. وی افزود: مجموع بیماران کووید-19 در کشور به 612 هزار و 772 نفر رسید. به گفته وی، در طول 24 ساعت گذشته، 386 بیمار کووید-19 جان خود را از دست دادهاند و مجموع جان باختگان این بیماری به 34 هزار و 864 نفر رسید. لاری ادامه داد: خوشبختانه تاکنون 481 هزار و 930 نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین 5185 نفر از بیماران مبتلا به کووید-19 در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
وضعیت نگرانکننده کردستان
لاری همچنین نسبت به صعود کرونا در کردستان ابراز نگرانی کرد. وی گفت: موارد ابتلا و بستری روزانه در استان کردستان مجددا روند صعودی به خود گرفته و این روند افزایشی با شیب تند و نگرانکنندهای در حال امتداد است.