سیستم گوارشی
مری و معده: خوردن الکل به صورت حاد میتواند به التهاب مری (احتمالا ثانوی به رفلاکس محتویات معدی) و التهاب معده (در اثر آسیب رساندن به سد مخاطی معده) منجر شود. ازوفاژیت باعث احساس ناراحتی در اپیگاستر میشود گاستریت که شایعترین علت خونریزی گوارشی در الکلیهاست میتواند سبب بیاشتهایی و درد شکم شود. استفراغ شدید در الکلیهای مزمن میتواند به یک پارگی طولی در مخاط محل اتصال مری به معده (سندرم مالوری وایس) منجر شود. دو عارضه الکلیسم مزمن که عبارتند از واریسهای مری ثانویه به هیپرتانسیون پورت ناشی از سیروز و آتروفی سلولهای معدی ممکن است برگشتپذیر نباشند.
روده کوچک: چون قسمت اعظم اتانول از قسمت ابتدایی روده کوچک جذب میشود، موجب تداخل در جذب ویتامین B و سایر مواد غذایی میشود.
لوزالمعده: افراد الکلی به طور شایعی دچار پانکراتیت حاد و مزمن میشوند.
کبد: الکل سبب اختلال در گلوکونئوژنز میشود، در نتیجه تولید گلوکز از گلیکوژن کاهش مییابد. تولید لاکتات افزایش یافته و اکسیداسیون اسیدهای چرب در چرخه اسیدسیتریک کاهش مییابد و در نتیجه چربی در سلولهای کبدی تجمع پیدا میکند و در نهایت هپاتیت ناشی از الکل و سیروز حاصل میشود.
افزایش خطر سرطان
در الکلیها میزان بروز سرطان 10 برابر بالاتر از میزانی است که در مورد کل جمعیت انتظار میرود. مناطقی از بدن که بیشترین شیوع سرطان را دارند عبارتند از سر و گردن، مری، کاردیای معده و پانکراس.
سیستم خونساز
اتانول اثرات متعدد حاد و مزمن قابل برگشتی برروی همه سلولهای خونی اعمال میکند الکل بهطور حاد تولید گلبولهای قرمز خون (RBC) را مختل میکند. شایعترین یافته افزایش سایز گلبـــولهای قــرمز(MCV- Mean Corpuscular volume) به همراه یک کمخونی خفیف است. اگر این حالت همراه با کمبود اسید فولیک باشد ممکن است نوتروفیلهای هیپرسگمانته، رتیکولوسیتوپنی و مغز استخوان هیپرپلاستیک نیز به وجود آیند.
همچنین الکل میتواند میزان تولید اکثر گلبولهای سفید خون (WBC) را کاهش داده چسبندگی و تحرک گرانولوسیتها را کم کرده و حساسیت فوقالعاده تاخیری (Delayed Hypersensitivity) را در پاسخ به آنتیژنهای جدید مختل نماید (که احتمالا باعث یک جواب منفی کاذب در تست توبرکولین میشود). بسیاری از الکلیها به خاطر کاهش طول عمر و اختلال عملکرد پلاکتها، دچار ترومبوسیتوپنی خفیف میشوند، ممکن است هیپراسپلینیسم به عنوان یکی از عوارض سیروز به وجود آید.
سیستم قلبی عروقی
اتانول قدرت انقباضی عضله قلب را کاهش میدهد. خوردن مقادیر زیاد الکل به مدت طولانی میتواند به کاردیومیوپاتی منجر شود که علایم آن ممکن است از یک آریتمی غیر قابل توجیه در حضور اختلال کار بطن چپ تا نارسایی قلبی و کاهش قدرت انقباضی عضله قلب، تغییر نماید بزرگ شدن قلب میتواند به نارسایی دریچه میترال منجر شود.
تغییرات سیستم ادراری تناسلی، عملکرد جنسی و تکامل جنین
خوردن مقادیر نسبتا اندک الکل بهطور حاد تمایل جنسی را در مردان افزایش میدهد در الکلیهای مزمن ممکن است آتروفی برگشتناپذیر بیضهها ایجاد شود. همچنین مصرف مکرر مقادیر زیاد اتانول در زنان نیز میتواند سبب آمنوره، کاهش اندازه تخمدانها، از بین رفتن جسم زرد، نازایی و سقط خود به خودی شود. خوردن مقادیر زیاد اتانول در حین حاملگی سبب عبور سریع اتانول و استالدئید از جفت میشود که ممکن است اثرات جدی برروی تکامل جنین بگذارد که منجر به سندرم Fetal Alcohol میشود...
برای خواندن بخش اول- مسمومیت با الکل از نظر قانونی- اینجا کلیک کنید.