ماهان شبکه ایرانیان

رئیس‌کل بانک مرکزی خبر داد، گمرگ پاسخ داد

دو روایت از مسابقه‌ تجارت

رئیس‌کل بانک مرکزی دوشنبه شب در برنامه «گفت‌وگوی ویژه خبری» از صادرات ۵/ ۲۶ میلیارد دلاری و واردات ۲۵ میلیارد دلاری از ابتدای سال تاکنون خبر داد و گفت: خوشبختانه وضعیت تجارت از ابتدای سال بهتر شده و با تراز تجاری مثبت روبه‌رو هستیم و این در حالی است که تراز تجاری تا یکی، دو ماه پیش منفی بود و این امر نشان از روان شدن تجارت دارد

روح‌الله لطیفی افزود: ناگفته نماند که تراز ماهانه در دو ماه مهر و آبان (مقایسه ارزش واردات و ارزش صادرات صرفا در هر کدام از این دو ماه) مثبت بوده ولی تراز تجارت کشور در 8 ماه گذشته همچنان منفی است.

تراز تجاری مثبت 5/ 1 میلیارد دلار

عبدالناصر همتی با اعلام اینکه صادرات کشور تاکنون به 5/ 26 میلیارد دلار و واردات به25 میلیارد دلار رسیده است، گفت: بنابراین، تراز تجاری 5/ 1میلیارد دلار مثبت شده است و ارز در سامانه نیما خیلی خوب تامین می‌شود که متوسط بین 170 تا 200 میلیون دلار عرضه در این سامانه شکل می‌گیرد. انتظار تورمی کاهشی و بر تمام بازارها تاثیر می‌گذارد.

رئیس‌کل بانک مرکزی درباره پیش‌بینی تورم 22 درصد و اینکه براساس یکسری متغیرها این هدف‌گذاری صورت گرفته است، گفت: زمانی که این هدفگذاری را انجام دادیم، نرخ دلار در بازار نیما و آزاد 17 هزار تومان بود و امیدواریم ماه‌های آینده ماه‌های آرام‌تری برای اقتصاد کشور باشد. او افزود: در گمرک به‌طور متوسط ماهانه سه میلیون تن کالا ترخیص می‌شود که از اول سال تاکنون بالای 22 میلیون تن کالا ترخیص شده است. به نظر من کسانی که تصور کردند ارز 4200 تومانی قرار است حذف شود، در ماجرای رسوب کالاها به هدفشان رسیدند. من معتقدم کالاهای اساسی در حال وارد شدن بود و اکنون هم وارد می‌شود اما یک بخشی از واردات خارج از برنامه ما وارد گمرک شده و تعهد بانک مرکزی هشت میلیارد دلار است که 5/ 5 میلیارد برای کالاهای اساسی و 5/ 2 میلیارد دلار برای دارو است. رئیس‌کل بانک مرکزی ادامه داد: بیش از یک میلیارد دلار تاییدیه ارز دادیم ولی ترخیص کالا صورت نگرفته است. بانک مرکزی کالاهای وارداتی اعتباری را به شرط ورود فوری به کشور تامین ارز می‌کند و طی 2 سال و نیم تحت شدیدترین تحریم‌ها، بانک مرکزی اجازه نداد کمبودی برای مایحتاج ضروری مردم ایجاد شود. وزارت صمت باید ثبت سفارش را بر اساس برآورد درآمدهای ارزی انجام دهد و مدیریت تقاضا را به درستی انجام دهد. همتی درباره کنترل نقدینگی توضیح داد: بانک مرکزی اجازه واردات بدون انتقال ارز را نمی‌دهد به دلیل اینکه به معنای خروج ارز و سرمایه از کشور است بنابراین منشأ ارز باید مشخص باشد. مقایسه 87 ماهه دولت یازدهم با همین مقدار در دولت‌های قبلی نشان می‌دهد که نرخ رشد نقدینگی در این دولت به‌رغم تحریم و فشارهای ارزی افزایش نیافته است. او افزود: رشد نقدینگی از مرداد 1392 تا مهر 1399 معادل 83 درصد بوده است. به گفته رئیس‌کل بانک مرکزی، بخشی از رشد پایه پولی به دلیل حمایت بانک‌ها از بازار سرمایه بوده است.

ادغام بانک‌های نظامی تا آخر آذر

به گفته همتی ادغام بانک‌های وابسته به نیروهای مسلح یکی از خواسته‌های مقام معظم رهبری بود و باکمک نیروهای مسلح پیش رفت و بالاخره توانستیم این پروژه عظیم بانکی را انجام دهیم که در تاریخ بی‌سابقه است‌. پروژه ادغام بانک‌های نظامی تا پایان آذر نهایی می‌شود و تابلو همه بانک‌های ادغامی به سپه تغییر می‌کند.

او درباره تحقق منابع لایحه بودجه سال آینده گفت: ما در بودجه یکسری متغیرهای کلان را مدیریت می‌کنیم. رشد کارگاه‌های صنعتی نسبت به شش ماهه دوم سال گذشته 10 درصد رشد کرده است. برنامه ششم پیش‌بینی کرده است که 40 درصد تولید ناخالص داخلی را اوراق بخرند و 3 هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور جاری است که مردم هم اگر نرخ سود آن مناسب باشد حتما از خرید این اوراق استقبال خواهند کرد.رئیس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه بخشی از رشد پایه پولی به دلیل حمایت بانک‌ها از بازار سرمایه بوده است، خاطرنشان کرد: مانع ابر تورم شده‌ایم و تولید را نجات داده‌ایم.

ممنوعیت صدور چک در وجه حامل از 22 آذر

رئیس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه از 22 آذر امکان صدور چک در وجه حامل وجود نخواهد داشت، گفت: شورای پول و اعتبار تصمیم گرفت که  به دلیل شرایط کرونا و همچنین لزوم آموزش تغییرات ناشی از قانون چک و موارد مرتبط با آن، اجرایی شدن قانون جدید به‌صورت تدریجی اجرایی شود.او افزود: در حال حاضر با ناترازی بانک‌ها روبه‌رو هستیم و اگر نرخ سود را افزایش دهیم ناترازی بانک‌ها افزایش می‌یابد. نرخ کوتاه مدت در حال حاضر در دامنه 10 تا 22 درصد و نرخ سود بین بانکی 5/ 20 درصد است. بانک مرکزی نرخ سود را مدیریت و با رکود مبارزه می‌کند. ما به دنبال راه‌های دیگری برای انتقال پول و پرداخت بابت واکسن کرونا هستیم. از نظر ارزی مشکلی نداریم؛ مشکل ما انتقال ارز است چراکه همه باید مجوز اوفک را دریافت کنند.

انتقال ارز مانع خرید واکسن

رئیس بانک مرکزی درباره تامین ارز برای خرید واکسن کرونا با بیان اینکه ما نمی‌توانیم اجازه بدهیم که پول‌هایمان بلوکه شود، خاطرنشان کرد: صندوق بین‌المللی پول هم قول‌هایی داده است که برای هزینه‌های کرونا به ما پول داده شود اما تا جایی که من اطلاع دارم آنها هم جرات ندارند و آمریکا اجازه نمی‌دهد با اینکه حرف از استقلال‌شان می‌زنند اما همگی تنها حرف بوده است و اصلا نتوانستند کاری انجام بدهند.او افزود: جذب ارز برای واکسن کرونا، از طریق صندوق بین‌المللی پول هم فعلا امکان‌پذیر نیست چون آمریکا فشار زیادی بر مدیریت صندوق بین‌المللی پول دارد. بنابراین راه‌های دیگری را شروع می‌کنیم که این راه‌ها هم به‌صورت رسمی است.همتی در واکنش به این برداشت که برخی گفته‌اند چطور می‌توانید کالا وارد کنید ولی واکسن را نمی‌توانید، تصریح کرد: چون این امر از طریق مراکز رسمی در حال انجام است. سازمان جهانی باید آن را تایید کند. ما از نظر ارزی مشکلی نداریم؛ مشکل ما انتقال ارز است؛ چراکه همه باید مجوز اوفک را دریافت کنند اما تا الان آمریکایی‌ها مقاومت کرده و اجازه ندادند، اگر همین فردا به ما بگویند آماده شده ما به لحاظ پرداخت هیچ مشکلی نداریم و همین فردا حواله می‌کنیم.

عرضه 3 تا 5 میلیون دلاری در بازار متشکل ارزی

او درباره بازار ارز توضیح داد: شرایط خوب است و بهتر هم خواهد شد. متغیرهای مختلفی بر بازار ارز تاثیر می‌گذارد. اطمینان دارم که روند خوبی در پیش است و انتظار تورمی کاهنده است و بازارها روند بهتری خواهند یافت. رئیس‌کل بانک مرکزی در بخش پایانی گفت‌وگوی ویژه خبری درخصوص فعالیت بازار متشکل ارزی ایران با تاکید بر اینکه این بازار در حال حاضر فعال است و هیچ مشکلی ندارد، افزود: در بازار متشکل ارزی روزانه بین 3 تا 5 میلیون دلار در حال مبادله و تامین اسکناس در این بازار در حال انجام است. همتی افزود: سه تا پنج میلیون دلار روزانه در بازار متشکل ارزی عرضه می‌شود که نرخ آن نسبت به آنچه در بازار گفته می‌شود کمتر است. همچنین دولت تا پایان سال بخش قابل توجهی فروش اوراق و سهام خواهد داشت.

او افزود: با وجود اینکه متغیرهای مختلفی مثل شوک‌های سیاسی و شوک‌های روانی که عواملی برون‌گرا هستند، در بازار ارز تاثیر می‌گذارند اما چیزی که از درون، من اطلاع دارم این است که اطمینان دارم  این روند، روند خوبی خواهد شد و چنانچه می‌بینیم انتظارات تورمی کاهنده است و به ما می‌گوید این انتظارات در بازارهای مختلف به آرامش بیشتری خواهند رسید؛ شما صبر کنید ان‌شاءالله  شرایط بهتر خواهد شد.

همتی درباره بازگشت ارزهایی که ایران از کره‌جنوبی طلب دارد، یادآور شد: در پستی که  دوشنبه گذاشتم کاملا توضیح داده شد که ما یک ماه معطل کره‌جنوبی بودیم. کره گفت ما از اوفک آمریکا اجازه گرفته‌ایم که ارزهای شما را به سوئیس منتقل کنند. چون کره‌ای‌ها وقتی بخواهند پول را منتقل کنند حتما باید U_tern را طی کنند. یعنی ابتدا باید به آمریکا برود و از آمریکا حواله شود. ما از کره‌ای‌ها تضمین خواستیم که آمریکایی‌ها پول ما را بلوکه نکنند چون که به آنها اطمینان نیست.همتی درباره اینکه در شورای عالی بورس مصوب شد که نظام بانکی به دارندگان سهام عدالت، کارت اعتباری بدهد اما این امر اجرایی نشده است، اظهار کرد: این قانون اجرایی شده است و ما دستورالعمل آن را هم داریم اما برخی بانک‌ها آن را انجام نداده‌اند. با این حال من از بانک‌ها پرسیدم خیلی تقاضای زیادی حتی در بانک‌های مهم ما که این کار را اجرایی کرده‌اند، وجود نداشت.او درباره دلیل عدم استقبال مردم از اعتبار سهام عدالت افزود: ما که نمی‌توانیم به مردم بگوییم زوری وام بگیرند. چراکه مردم می‌خواستند سهامشان را بفروشند. البته الان هم مشکلی وجود ندارد و مصوباتی در شورای بورس داشتیم که کمک‌کننده است.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان