گروه سیاست سایت فردا - «امنیتیهای دیروز، دموکراتهای امروز». این تیتر یک امروز روزنامه سازندگی و در واقع پاسخی است که حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران به اظهارات اخیر سعید حجاریان تئوریسین اصلاحطلب داده بود.
سعید حجاریان گفته بود که «کارگزاران موافق دولت نظامی است؛ عقد نظامیان و کارگزاران را در آسمانها بستهاند» و همین اظهارنظر موجب شکل گیری یک رویارویی جدی بین این تئوریسین اصلاحطلب و حزب کارگزاران شد. البته در این بین اظهارات محمد قوچانی در دفاع از اقتدارگرایی نیز کم مورد توجه قرار نگرفت.
ادعای حجاریان، اما با واکنش کارگزارانیها همراه شد و حسین مرعشی در مصاحبهای با سایت «فردا» اعلام کرد: «من اصلا متوجه نشدم تعبیری که آقای حجاریان درباره کارگزاران بیان کرد، سندش کجاست که حزب کارگزاران در چه مقطع یا دورهای از حیات تاریخی خود با نظامیها پیونده داشته است؟»
وی افزود: «این جای خوشبختی دارد که دوستانی مثل آقای حجاریان که سابقه پررنگ در نهادهای امنیتی و اطلاعاتی داشتند، امروز طرفداران دوآتیشه دموکراسی شده اند. این تحول برای کشور و مردم ایران مثبت است. این سوابق را همه میدانند و از این جهت ما خوشحالیم دوستانی که خودشان نهادهای امنیتی را برای این کشور شکل دادند و اداره کردند، خوشبختانه امروز دموکرات هستند.»
پاسخ تند و تیز مرعشی بازتاب گستردهای در رسانههای اصلاحطلب و اصولگرا داشت. روزنامه کارگزاران سازندگی که ارگان مطبوعاتی این حزب است، در تیتر یک امروز خود به این موضوع پرداخته است.
ناگفته نماند که سخنان مرعشی تنها پاسخ کارگزارانیهای به ادعای حجاریان نبود. علی محمد نمازی دیگر عضور این حزب نیز در گفتوگویی با تسنیم، گفت: «آقای مرعشی روز گذشته نسبت به این اظهارنظر عجیب آقای حجاریان واکنش نشان داد و گفته بود که اگر ایشان در ارتباط با ادعای خود مدرکی دارد، منتشر کند؛ از نظر بنده نیز آقای حجاریان نباید درباره حزب کارگزاران اینگونه سخن میگفت. به هر حال دو حزب فراگیری که امروز در جریان اصلاحات وجود دارد یکی حزب کارگزاران است و دیگری حزب اتحاد ملت و آقای حجاریان به عنوان یکی از منتسبان به حزب اتحاد نباید چنین اتهاماتی را نسبت به حزب کارگزارن بیان کند بنابراین انتظاری که از آقای حجاریان میرود این است که هرچه سریعتر اظهارات خود را اصلاح کند.»
وی گفت: «بنده به عنوان یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران اعلام میکند هیچگاه بحث حمایت از کاندیدای نظامی در حزب مطرح نشده است و نمیدانم که آقای حجاریان بر اساس چه سندی این گونه اظهارنظر غیرواقعی را بیان کرده است.»
هدایت الله آقایی، دیگر عضو حزب کارگزاران سازندگی نیز در گفتگو با «برنا» به حجاریان پاسخ داد و گفت: «حجاریان قطعا میداند بزرگان حزب کارگزاران اجازه نمیدهند تابلوی این حزب توسط کسانی گردانده شود که برخی از آنها در سرکوب مطالبات مردم نقش داشته یا دارند. کاندیدای نظامی یا انتخابی شبیه به این، باعث انشعاب در حزب میشود.»
نمود دیگری از رویارویی کارگزاران و حجاران را میتواند در دفاع محمد قوچانی از مصاحبه اخیرش و دفاع از اقتدارگرایی دید. سردبیر روزنامهی سازندگی در واکنش به انتقادها به مصاحبهی اخیرش که گفته بود «صراحتاً از اقتدارگرایی دفاع میکنم»، در اینستاگرام نوشت: «لطفا در فحش دادن عجله نکنید! گوینده این سخن من نیستم. در دهه هشتاد بندهی کمترین یکی از محررین آقا سعید حجاریان بودم و و تقریرات ایشان را مینوشتم و در مقام سردبیر مجله همشهری ماه و روزنامهی شرق چند مقاله را از ذهن ایشان بر کاغذ آوردم. از جمله گفتاری دربارهی تقدم دولت بر دموکراسی که تیتر اول روزنامهی شرق شد. اینک این مقاله با این توضیح در تازهترین کتاب آقای حجاریان چاپ شده است. اصل نظریه البته از ماکس وبر است و دیگر نظریه پردازان دموکراسی و بورکراسی و تکنوکراسی. اصلا یک تقدم عقلی است که تا دولتی نباشد، دموکراسیای هم نیست. اما حالا کاربست این ایده با تقطیع عبارات و جملات و تحریف کلام به جنجالی بدل شده است. البته ایراد از من است که مباحث نظری را به خیابانهای مجازی آوردم و با رهگذرانی که از سر تفنن و گاه سوتفاهم با اندیشه برخورد سیاسی میکنند و به تیتر بسنده میکنند، ایدهام را به اشتراک گذاشتم. باید به همان مجلهی پرحجم و ریز و خسته کننده اکتفا میکردم که هر گوش تاب شنیدن این سخنان را ندارد. بودند افرادی، چون بیژن اشتری عزیز که مصاحبه را نقادانه خواندند و مودبانه نوشتند، اما متاسفانه مطلقا در اقلیت بودند. اصل بحث البته در سی هزار کلمه در آگاهی نو چاپ شده است. اگر حوصله دارید رساله “تقدم تکنوکراسی بر دموکراسی” را بخوانید. انشاله توبه میکنم و دیگر مصاحبه نمیکنم. اما زمین هم گرد است، هم به دور خورشید میچرخد.»