ماهان شبکه ایرانیان

دردهای زانو (۱)

با بالا رفتن سن، روند فرسودگی به‌طور طبیعی آغاز می‌گردد و عواملی همچون چاقی این روند را تسریع می‌کنند.

دردهای زانو (1)

تحریریه دنیای سلامت

برای احساس سلامتی و لذت بردن از آن باید تمام ارگانهای بدن به درستی کار کنند. یکی از بخش‌هایی که در صورت آسیب‌دیدگی درد بسیاری خواهد داشت، زانو است. زانو درد در میان خانم‌ها بسیار شایع‌تر از آقایان است. اما چگونه زانو دچار مشکل می‌شود و چگونه می‌توان عضلات پاها را تقویت کرد تا درد ناحیه زانو کاهش یابد؟

بزرگ‌ترین مفصل بند در زانو است که از سایر مفاصل بدن آسیب‌پذیرتر است. زنان بیشتر از مردها مستعد آسیب‌دیدگی مفصل زانو هستند؛ به‌خصوص زنان سنگین وزن و فعال، با کمی توجه می‌توان درد ناشی از آسیب‌دیدگی مفصل زانو را تا حد زیادی کم کرد. مفصل زانو یا در اثر پارگی تاندون و صدمه به غضروف و یا در اثر کار کشیدن بیش از حد و عدم استراحت کافی زانو آسیب می‌بیند.

پارگی تاندون و آسیب‌دیدگی غضروف در نتیجه پیچ خوردن و چرخیدنی ناگهانی در حین دویدن یا ورزش کردن به وجود می‌آید. زیاد کار کشیدن از زانوها نیز باعث آسیب‌دیدگی آنها می‌شود. در هر دو مورد اگر پیشگیری در کار نباشد، ایجاد ناراحتی و درد بسیار می‌کنند. برای درک آنکه این مشکل چگونه به وجود می‌آید، بهتر است با عملکرد زانو آشنا باشید.

 رباط‌ها

کار آنها نگه‌داشتن زانوست. در هر طرف زانو دو رباط وجود دارد (یکی در بخش داخلی و دیگر در بخش خارجی) که مانع سقوط زانو از هر طرف می‌شوند.زانوها شامل دو نوع غضروف نیز هستند که یکی از آنها روی سطح استخوان‌ها را پوشانده است. وقتی که این غضروف در اثر استرس و فشار و غیر هم محوری پوسیده می‌شود، ساییدگی یک زانو روی زانوی دیگر ایجاد درد می‌کند و در نهایت به آرتروز زانو مبدل می‌شود.

نوع دیگر از غضروف، مینیسک نام دارد که جلوی صدمات و ضربات ناگهانی را می‌گیرد. بخش دیگر زانو را عضلات آن تشکیل می‌دهند که وظیفه‌شان کنترل زانو است. این عضلات در قسمت جلویی و پشتی ران‌ها قرار دارند.

علت سائیدگی زانو

با بالا رفتن سن، روند فرسودگی به‌طور طبیعی آغاز می‌گردد و عواملی همچون چاقی این روند را تسریع می‌کنند. البته علت این اختلال هنوز ناشناخته است، ولی ظاهراً مجموعه‌ای از عوامل مکانیکی، بیوشیمیایی، التهاب و ایمنی در ایجاد آن مؤثرند. به‌عنوان مثال، مینیسک در صورت درمان نشدن به صورت تدریجی منجر به سائیدگی زانو می‌شود.

مشکل انحنای زانو یا همان حالت پرانتزی بودن پاها که معمولاً به دلایل ژنتیکی و عواملی مثل راشیتیسم ایجاد می‌شود نیز آسیب‌های احتمالی به زانو وارد می‌کند. غضروف زانو در اثر آرتریت، نقرس، روماتیسم و یا تصادفات تخریب می‌شود. بالا و پایین رفتن از پله‌ها به‌طور مکرر، کوهنوردی و استفاده نکردن از توالت فرنگی نیز به زانو صدمه می‌زنند (پایین آمدن از پله‌ها حدود 8 برابر وزن بدن به زانوها فشار می‌آورد).

مهم‌ترین آسیب‌دیدگی‌های زانو عبارتند از

 سندرم پاتِلو فِمورال:  در این عارضه، قسمت زیر کشکک زانو در بخش جلویی دردناک شده و معمولاً با پیاده‌روی و بالا رفتن از پله‌ها، درد تشدید می‌شود. حتی هنگام حرکت کردن صدای نحیفی از زانوها به گوش می‌رسد.

سفتی عضلات، ضعیف بودن عضله ران و نرمی زیاد نرمه استخوان (غضروف) کاسه زانو باعث بروز این سندرم می‌شوند. با تغییر شیوه زندگی و تغییر نوع و اندازه فعالیت‌ها، علائم کاهش می‌یابند. خانم‌ها معمولاً وقتی که فرزندشان 12-16 ماهه می‌شود از درد زانو بیشتر شکایت می‌کنند، علت آن هم بغل کردن و حمل کودکی است که روزبه‌روز وزنش بیشتر می‌شود و حتی گاه مجبورند با این بار سنگین از پله‌ها نیز بالا و پایین بروند.

 پارگی رباط: افزایش ناگهانی مسافت دویدن و یا هر گونه افزایش یکباره فعالیت جسمانی، ورزش کردن و برخی عوامل دیگر می‌تواند باعث پارگی رباط و درد و تورم در ناحیه زانو شود. چرخش ناگهانی زانو نیز یکی دیگر از دلایل پارگی رباط است...

برای خواندن بخش دوم- دردهای زانو- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان