سرویس سیاست مشرق - اصلاحطلبان بهجای آنکه پاسخگوی کارنامه دولت روحانی باشند، کمپین انتخاباتی جدیدی برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 علم کردهاند. شکست سخت جریان اصلاحات در انتخابات مجلس، احزاب و اعضای این جریان سیاسی را به اینسو برد که محفل قدیمی خاتمی در شورای سیاستگذاری را منحل و با حذف عارف و لاری تشکیلات جدیدی با عنوان نهاد اجماع ساز اصلاحطلبان «ناسا» را تشکیل دهند.
این جبهه جدید با حضور نمایندگان 31 حزب اغلب کاغذی و 15 چهره سفارشی از سوی گعده تندرو اطراف خاتمی راهاندازی شده است. جالب آنکه ریاست این تشکیلات بر عهده بهزاد نبوی فعال سیاسی و زندانی امنیتی سابق گذاشتهشده تا بار رادیکال بودن آن بالا برود.
** اختلافات عمیق است
از اتفاقات مهم در روز اول تشکیل این کمپین انتخاباتی جدید اعتراضاتی است که بر سر ناسا آوار شده و از حالا آن را تبدیل به یکنهاد ناکارآمد کرده است. بسیاری از جوانان و بخشی از احزاب اصلاحطلب به ترکیب سنی و شیوه اداره جلسه اعتراض کرده و آن را ادامه همان دیکتاتوری پیشین خواندهاند[1].
یکی از مهمترین معترضان به ناسا حزب ندای ایرانیان است. رضا شریفی عضو شورای مرکزی این حزب، ناسا را تشکیلاتی فضایی خوانده بود که تنها مردم را با آن سرکار گذاشتهاند.
صادق خرازی دبیر کل این حزب، پیشازاین کمپین اصلاحطلبان را تهدید کرده که اگر منافع جریان اصلاحات و جوانان در این نهاد قربانی منافع برخی احزاب شود دلیلی ندارد که بخواهیم همراهی کنیم حتی اگر مجبور شویم کنارهگیری کنیم.[2]
خرازی با بیان اینکه سازوکار تصمیمگیری «ناسا» از عقبماندهترین شیوههای دنیا است گفته است: نمیشود که شما حرف از تحولخواهی و شفافیت و پاسخگویی و مدرنیته و همگام شدن حکومت با تحولات دنیا بزنید اما سازوکار تصمیمگیری خودتان از عقبماندهترین شیوههای موجود در دنیا باشد.
شما نگاهی به رقابتهای داخلی حزب دموکرات و حزب جمهوریخواه در آمریکا بیندازید. چطور بدنه حامی این دو حزب در تصمیمگیری برای بزرگترین اتفاق این دو حزب مشارکت میکند. این میشود که نمایندگان یا منتخب این احزاب خود را پاسخگوی بدنه اجتماعی میدانند و جرئت نمیکنند برخلاف منافع کشور و جریان حرکت کنند.
** اعلام نامزد مستقل!
شورای مرکزی حزب ندا در آخرین تحول اعلام کرده است که نامزد مستقلی در انتخابات آتی خواهد داشت. این حزب در اطلاعیه خود نوشته است؛ کاندید نهایی حزب ندای ایرانیان برای حضور در عرصه انتخابات 1400 ظریف یا خرازی خواهد بود و برای ثبتنام در انتخابات پیشرو با محمدجواد ظریف و صادق خرازی مذاکرات جدی صورت گرفته و هر دو نفر در حال بررسی شرایط هستند و تصمیم قطعیشان برای شرکت در انتخابات را هنوز اعلام نکردهاند.
صادق خرازی گرچه در نگاه اول سیاستمداری درجه چندم و نهچندان مهم به نظر میرسد؛ اما پیوند او با محمد خاتمی و عمویش کمال خرازی برایش شهرتی دستوپا کرده است. البته خرازی دشمنان و منتقدان فراوانی در میان اصلاحطلبان افراطی دارد! محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر رئیسجمهور دولت اصلاحات چندی پیش در واکنش به اظهارات خرازی، در صفحه شخصی فیسبوکش نوشت:
«صادق خرازی در ادامه حرفهای شیرین و متناقضش گفته که لیست اصلاحطلبانی که به دشمن گرا میدادند را در جیبش دارد. از این شیرین زدنها قبلاً هم در گفتههایشان بود. عبدالله رمضان زاده در این رابطه نوشته لیست دیپلماتهای قاچاقچی نسخ خطی کتابهای قدیمی در جیب کیست. البته قاچاق زیر خاکی هم اضافه کنید راه دوری نمیرود. بهترین تلنگر را رمضان زاده داده است» اشاره رمضان زاده به قاچاقچی عتیقه؛ خانه لاکچری دبیر کل حزب ندای ایرانیان در محله پل رومی تهران است که با وسایل آنتیک و قدیمی تزیین شده است.
با وجود آنکه همه اصلاحطلبان بدون هیچ استثنائی دولت را تنها یک تدارکاتچی دانسته و بهزاد نبوی رئیس کمپین انتخاباتی آنها تنها 20 درصد برای دولت مسئولیت قائل میشود، اما حالا از بزرگ تا کوچکشان در صف ثبت نام در انتخابات قرار گرفته و برای حذف یکدیگر نقشه میکشند!
ارگان اجارهای حزب اتحاد ملت (حزب منحله مشارکت) تا همین چند ماه قبل با رمز یک پارچه شدن حاکمیت از روحانی میخواست تا استعفاء بدهد و همگی به جامعه مدنی بروند؛ اما حالا چنان فضای داخلی ناسا را انحصاری کرده که هیچ کس جرئت نفس کشیدن هم ندارد و همه منتقدان را مانند حزب بعث عراق یک به یک تصفیه میکند تا بتواند هژمونی خود را بر سایر احزاب غالب و یک نامزد متمایل به خود را به ناسا تحمیل کند.
در این میان پرسش مهمی که برای افکار عمومی ایجاد شده آن است که اصلاحطلبانی که طی 8 سال گذشته، اکثر مناصب مهم دولتی و پارلمانی را در اختیار داشتهاند و با نتیجه کارشان و کرامت انسانی و معیشت مردم را لگدمال کردهاند و منافع ملی را زیر پای برجام قربانی کردهاند، بر اساس کدام دستاورد و کدام دید ملی به سوی ثبت نام در انتخابات یورش بردهاند! پاسخ روشن است؛ افراطیهای اصلاحطلب به این نتیجه رسیدهاند که هر چه بیشتر شکست بخورند، رادیکالتر میشوند. آمدن بهزاد نبوی تندرو و رفتن عارف میانه رو بی دلیل نیست!
[1] https://www.mashreghnews.ir/news/1181945
[2] https://www.khabaronline.ir/news/1485404