سرویس سیاست مشرق - همزمان با نزدیک شدن به ضرب الاجل ایران در توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، حساب کاربری وزارت خارجه آمریکا در توئیتر به نقل از «جو بایدن» رئیس جمهور این کشور در پیامی به زبان فارسی و با خط نستعلیق نوشت:«آمریکا بازگشته است، دیپلماسی به کانون سیاست خارجی ما بازگشته است».
این اقدام فریبکارانه در حالی است که رسانه های غربی اذعان دارند که بایدن در مواجهه با ایران، دقیقا در حال بکارگیری رویکردی است که پیش از این توسط ترامپ اجرا می شد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا نیز پیش از این توئیت فارسی منتشر کرده بود.
در روزهای گذشته شبکه الجزیره در گزارشی اعلام کرد که توقف اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران میتواند اهرم فشاری علیه واشنگتن برای برداشتن تحریمها باشد.
علاوه بر این چندی پیش نشریه «کانتر پانچ» طی یادداشتی به قلم «لارنس دیویدسون» تحلیلگر آمریکایی و استاد دانشگاه وستچِستر، به بررسی مخالفت دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» در قبال ایران پرداخته و تحلیل کرد که آنها نیز رویکردی مشابه سیاستهای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق این کشور علیه ایران اتخاذ کردهاند.
روزنامه ایندیپندنت نیز در گزارشی نوشت که اظهارات «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا و مقامهای دولت وی درخصوص شرایط بازگشت واشنگتن به برجام نشان میدهد که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا و بایدن هردو سیاستهای مشابهی را در قبال ایران در پیش دارند.
در روزهای گذشته، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با شبکه سی.بی.اس گفت:«آمریکا برای برگرداندن ایران به میز مذاکرات «برنامه جامع اقدام مشترک»(برجام)، تحریم علیه این کشور را لغو نمیکند».
مقامات جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند که با توجه به آنکه واشنگتن طرفی بوده که توافق را نقض کرده و کاهش تعهدات تهران در واکنش به اقدام غیرقانونی آمریکا انجام شده،بنابراین هر گامی از سوی تهران بعد از لغو تحریمها صورت خواهد گرفت.
در روزهای گذشته پایگاه خبری آمریکایی فارین پالیسی در گزارشی نوشت:« با بازگشت آمریکا به برجام(بدون لغو تحریم ها) ایالات متحده هم میتواند تاثیر مخرب تحریمهای اقتصادی را حفظ کند و هم از گذر دیپلماسی پایدار نتایج مطلوب سیاسی کسب نماید. همچنین دولت بایدن در موقعیت بسیار قویتری برای آغاز گفتوگوهای بعدی قرار خواهد گرفت.»
اینجا بود که فلسفه بیانات حکیمانه رهبر معظم انقلاب، بیش از پیش عیان شد. ایشان- 19 دی 99- فرمودند: «این بحث را مطرح میکنند که آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد؟ جمهوری اسلامی هیچ اصرار و عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد، بلکه مطالبه منطقی ما رفع تحریمها و بازگرداندن حق غصب شده ملت است که این وظیفه آمریکا و اروپاییهای دنبالهرو آن است».
مقام معظم رهبری در ادامه تأکید کردند:«اگر تحریمها برداشته شد بازگشت آمریکا به برجام معنا میدهد البته مسئله خسارتها که جزو مطالبات ما است در مراحل بعدی دنبال خواهد شد، اما بدون رفع تحریمها بازگشت آمریکا به برجام حتی ممکن است به ضرر کشور هم باشد... عمل کردن جمهوری اسلامی به همه تعهدات خود در شرایطی که طرف مقابل به همه تعهدات خود عمل نمیکند، بیمعنی است. البته اگر آنها به تعهدات خود بازگردند ما نیز برمیگردیم، همچنانکه بنده از ابتدای برجام گفتم اقدامات باید بهصورت متناظر و «کار و تعهد آنها در مقابل کار و تعهد ما» باشد که البته این، اولِ کار انجام نگرفت اما اکنون باید انجام شود».
با اینکه رسانه های خارجی صراحتا اذعان کرده اند که اقدامات مقتدرانه و منطقی ایران در توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، میتواند اهرم فشاری علیه واشنگتن برای برداشتن تحریمها باشد و از سوی دیگر این رسانه ها اعتراف کرده اند که بایدن دقیقا در حال پیمودن مسیر ترامپ علیه ایران است، افراطیون اصلاح طلب در نقش «کاسبان تحریم» در مسیر اقدام مقتدرانه ایران سنگ اندازی می کنند.
در همین رابطه «مصطفی تاجزاده» از محکومین فتنه 88- خیانت نابخشودنی که تنها در یک قلم، قطعنامه 1929 را به مردم ایران تحمیل کرد- در توئیتی نوشت:«...نباید اجازه داد جناح اقلیت با تکرار اشتباه احمدی نژاد، فرصت بایدن را نیز به تهدید بدل کند و دوباره جهان را علیه ایران به اتحاد برساند».
همچنین «علی بیگدلی» از فعالین اصلاح طلب در روزهای گذشته در مطلبی نوشته بود:«به نظر میرسد پافشاری درمورد اینکه آمریکا اول تحریمها را بردارد و بعد ما به تعهدات برجامی برگردیم، راه به جایی نخواهد برد...آمریکاییها به این فکر افتادند که اگر بخواهند تحریمها را بردارند تا ایران هم به تعهداتش عمل کند، کار بسیار سختی است چون برگرداندن آن کار مشکلی خواهد بود. مخصوصا تحریمهای ثانویه».
بیگدلی در ادامه نوشت:«از طرفی مجلس تا حدودی عجولانه وارد قضیه شد و طی اختلافاتی که بین دولت و مجلس وجود داشت، به اینکه به نحوی هم آمریکا را غافلگیر کند و هم دولت را تحت فشار قرار دهد، عمل کرد، درحالیکه نتیجه مطلوبی بهدست نخواهد آمد...به نظر میرسد بدون واسطه، باید وارد یک دیپلماسی موثر شد، همانطور که در زمان اوباما انجام شد و این کار را به سامان رساند. چون فشارهای خردکننده اقتصادی که معیشت مردم را با مشکل مواجه کرده، سخت شده است».
«صادق زیباکلام» فعال سیاسی اصلاح طلب نیز در هفته های گذشته در یادداشتی نوشته بود:«برخلاف انــتـــظارات جـــو بایدن رئیسجمهور جدید ایالاتمتحده در نخستین سخنرانی رسمی خود هیچ سخنی پیرامون ایران بیان نکرد...اتفاقا سکوت او خیلی هم تصمیم ناپختهای نبود. چرا که اگر بایدن سخن از نرمش و گفتوگو میگفت و شاخه زیتون به سمت ایران میگرفت، مسئولان در این ایام پشت تریبون حاضر میشدند و در حقیقت از کنار آمدن آمریکا تفسیر میشد و ای بسا این اتفاق باعث سختتر شدن مواضع ایران هم میشد».
زیباکلام در ادامه نوشته بود: «اگر برعکس او با تندی درباره ایران صحبت کرده بود، در آن صورت این بار تندروها، میانهروها و دیگران را به باد انتقاد و حمله میگرفتند که مشاهده کردید هیچ تفاوتی میان بایدن و ترامپ وجود ندارد و شما همه چشم امیدتان به بایدن بود و حالا دیدید که او ادامهدهنده همان سیاستهای ترامپ است. بنابراین هرگونه که بایدن ظاهر میشد، تندروها بهرهبرداری خاص خودشان را میکردند».
همچنین «یوسف مولایی» مشاور سابق «عباس آخوندی» وزیر مستعفی راه و شهرسازی در اظهارنظری مشابه گفته بود:«اروپایی ها اخیرا مواضع تندی گرفتند و از اینکه برجام باید با نیازهای امنیتی جامعه جهانی منطبق باشد، سخن گفتهاند. همینطور بحث موشکها و محدود کردن فعالیت ایران در این حوزه را مطرح و خواستار بازنگری شدهاند... فلذا تحت این شرایط به نظر نمیرسد در کوتاهمدت تحول خاصی صورت بگیرد و دو طرف سر مواضع خود ایستادگی کرده و نهایتا آمریکا که به آن صورت نیازی ندارد و تحت فشار هم نیست و این ایران است که به لحاظ تحریمها تحت فشار است یا باید مواضع خود را تعدیل کرده یا فشارها را تحمل کند».
«فریدون مجلسی» دیپلمات سابق که مدت هاست خانواده اش ساکن آمریکا هستند نیز در روزهای گذشته گفته بود:«امروز شاهدیم هریک از طرفین برجام مدام توپ را در زمین دیگری میاندازند و خواستار آن هستند که قدم اول را طرف مقابل بردارد؛ سیاستی که دقیقا به اندازه قهر کردن، در عرصه بینالمللی است. این رویه برای نشان دادن غرور در پیش گرفته شده است. در ادامه این رویه ملت آمریکا بیشتر در رنج و عذاب خواهد بود یا ملت ایران؟ بهطور قطع دولت و حکومت هر کدام از کشورها که ملت آن در سختی است، وظیفه دارد برای رفع مشکلات ملت پا پیش گذارد. گذشته از این رویه منتظر اقدام طرف مقابل بودن، شاهد سکوت بایدن و تاخیر او در بازگشت به برجام هستیم».
«قاسم محبعلی» از مدیران وزارت خارجه در دولت اصلاحات در روزهای گذشته گفت:«با وجود فشارهای زیاد اقتصادی و تحریمهایی که آمریکا و حتی دیگر طرفهای برجام بر ایران وارد کردند، ایران هوشیاری به خرج داده و تاکنون برجام را حفظ کرده، اکنون که اتحادیه اروپا از یک سو و رییس جمهوری جدید آمریکا از سوی دیگر برای رفع تحریمها و برگشت به برجام اعلام آمادگی کردهاند، برخی از دوستان جریان خاص، گل به خودی میزنند».
در هفته های گذشته «فائزه هاشمی» از فعالین فتنه 88 و از حامیان دولت روحانی در مصاحبه با سایت اصلاح طلب انصاف نیوز گفته بود: «دوست داشتم آقای ترامپ انتخاب شود؛ به خاطر فشارهایی که ترامپ به ایران میآورد، بالاخره شاید یک تغییر سیاستی اتفاق بیفتد. شاید اگر فشارهای آقای ترامپ ادامه پیدا میکرد، بالاخره ما مجبور میشدیم یک تغییر سیاستهایی را داشته باشیم».
هاشمی در این اظهارنظر صراحتا اعلام کرد که از شکست ترامپ ناراحت است چرا که رویکرد وی در «فشار حداکثری علیه مردم ایران» می توانست به نتیجه برسد!
این اظهارنظر تأمل برانگیز واکنش های زیادی در پی داشت، اما اشخاصی همچون «محمد خاتمی»، «سعید حجاریان»، «مصطفی تاجزاده» ، «بهزاد نبوی»، «عباس عبدی»، «علیرضا علوی تبار»، «مجید انصاری»، «عبدالله رمضان زاده»، «معصومه ابتکار»، «علی مطهری»، «محمدرضا خاتمی»، «علی شکوری راد»، «آذر منصوری»، «علی تاجرنیا»، «حمیدرضا جلایی پور» و...هیچکدام اظهارات فائزه هاشمی را محکوم نکردند.
برخی اینگونه تحلیل کردند که افراد مذکور با فائزه هاشمی هم نظر هستند اما به دلیل عدم صداقت با مردم و نفاق، از بیان صریح این مسئله امتناع کرده و در عوض در مقابل اظهارنظر فائزه هاشمی، با سکوت، رضایت خود را از این طرز تفکر نشان دادند.
اینکه رسانه های خارجی صراحتا اذعان کرده اند که اقدامات مقتدرانه و منطقی ایران در توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، میتواند اهرم فشاری علیه واشنگتن برای برداشتن تحریمها باشد و از سوی دیگر این رسانه ها اعتراف کرده اند که بایدن دقیقا در حال پیمودن مسیر ترامپ علیه ایران است، افراطیون اصلاح طلب در نقش «کاسبان تحریم» در مسیر اقدام مقتدرانه ایران سنگ اندازی می کنند.
گویا طیف تندرو اصلاح طلب از تحریم مردم ایران لذت می برد.