گروه سالمند معمولاً انگیزهای جهت برخورداری از تغذیه سالم و صحیح ندارند، بنابراین تلاشی در جهت تغییر برنامه غذایی خود و اصلاح آن نمیکنند.
عدم توانایی در خرید، آمادهسازی و طبخ مواد غذایی نیز از دیگر دلایل امتناع آنان از تنظیم برنامه غذایی صحیح و متنوع برای خود میباشد.
گروه سالمند بهعلت مشکلات جسمی و روحی و عمدتاً بهدلیل ترس از ناتوانی معمولاً از داروهای مختلف استفاده میکنند که این امر خطر تداخل دارو و غذا را ممکن است برای آنان فراهم کند.
تغییرات در ترکیب بدن
کاهش توده عضلانی بدن: بعد از اتمام دوران رشد، در هر دهه از عمر حدود 3-2 درصد توده عضلانی کاهش مییابد.
افزایش توده چربی: متناسب با کاهش توده عضلانی، توده چربی در بدن افزایش پیدا میکند.
کاهش انرژی پایه: انرژی پایه، مقدار انرژی است که صرف انجام اعمال حیاتی داخلی بدن میشود. در سنین بالا، انرژی پایه کاهش مییابد و یکی از دلایل افزایش وزن در سنین میانسالی و سالمندی مسأله پایین آمدن انرژی پایه است که در طول زندگی حدود 20-15 درصد کاهش مییابد.
کاهش حواس پنجگانه
کاهش حواس پنجگانه میتواند بر الگوی غذایی، وضعیت روحی، تحرک و فعالیت جسمی شخص سالمند تأثیرگذار باشد.
تغییرات گوارشی
در دوران سالمندی عارضه شایعی که معمولاً مبتلا به این گروه سنی میشود، اختلالات گوارشی از قبیل نفخ و سنگینی دستگاه گوارش، خوب هضم نشدن غذا، یبوست یا اسهال و عوارضی از این قبیل میباشد. این عوارض میتوانند تغییرات نامطلوب گستردهای در برنامه غذایی و فرم تغذیه آنان ایجاد نمایند.
افزایش فشار خون و چربیهای نامطلوب خون و اختلالات قلبی- عروقی
یکی دیگر از عوارض دوران سالمندی اختلالاتی است که نهایتاً به مشکلات قلبی- عروقی منجر میشود. افزایش چربیهای نامطلوب خون و فشار خون از عوارض شایع این دوران است که البته بیشتر بهعلت تغذیه نامناسب و پرخوری و نیز شیوه غلط زندگی بروز مینماید و متأسفانه پیامد آن، اثرات ناگوار و خطرناک بر قلب و عروق است.
اختلالات دهان و دندان
یکی از مشکلات مهم سالمندان مسأله اختلالات دندانی در آنان است که اثرات گستردهای بر انتخاب غذایی آنان بهجا میگذارد و تنوع الگوی غذایی آنان را محدود میکند.
چاقی
یکی از مهمترین اختلالات دوران سالمندی افزایش وزن و چاقی است که عمدتاً بهعلت تغذیه غلط و استفاده از مواد غذایی فاقد ارزش تغذیهای، و پرکالری ایجاد میشود.
اختلالات استخوانی و مفاصل
دردهای استخوان و مفاصل بهعلت پوکی استخوان یا آرتروز از دیگر مشکلات شایع افراد سالمند است که میتواند در خرید مواد غذایی و آمادهسازی و طبخ غذا اختلال ایجاد نماید.
اختلالات روحی و عصبی
بیحوصلگی، آسیبپذیری روحی، افسردگی و سایر عوارض عصبی معمولاً در دوران سالمندی شخص را تهدید مینمایند که تأثیر زیادی بر تغذیه فرد بهجای میگذارند.
کاهش قدرت ایمنی
با افزایش سن بهطور معمول قدرت ایمنی شخص کاهش مییابد که این امر ارتباط زیادی با تغذیه دارد. نظر به اینکه افراد سالمند از مواد غذایی موثر در قدرت ایمنی بدن، به میزان کافی استفاده نمیکنند، لذا با شروع دوران میانسالی و سالمندی مقاومت خود را در برابر بیماریها به میزان قابل توجهی از دست داده و آسیبپذیر و آماده ابتلا به عفونتها و امراض مختلف میشوند.
برای خواندن بخش اول- تغذیه ویژه پدر بزرگها و مادربزرگها- اینجا کلیک کنید.