سرویس جهان مشرق _ در حالیکه در هفته های اخیر منابع زیادی از احتمال آغاز درگیریهای جدید در شرق اوکراین خبر میدهند، از روز گذشته نقل و انتقالات نظامی ارتش روسیه به شبهجزیره کریمه که در گذشته بخشی از خاک اوکراین بود و طی رفراندوم سال 2014 میلادی به خاک روسیه ملحق شد آغاز شده است.
منابع روسی اعلام کردند که این تجهیزات تنها به منظور انجام تمرینات نظامی عادی و سالانه ارتش این کشور در منطقه کریمه بوده است و ارتباطی به درگیری با ارتش اوکراین ندارد اما کارشناسان معتقدند این تمرین نظامی در واقع پیش زمینه واکنش به حمله احتمالی ارتش اوکراین به شبهنظامیان جداییطلب در منطقه دونباس خواهد بود.
در تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی کاروانهای نظامی بزرگ شامل نفربرهای آبی خاکی و زرهی نظیر BTR82 بر روی مسیر جادهای و قطارهای مخصوص حمل نفربرهای BMD تیپ 56 هوابرد ارتش روسیه دیده میشود.
همچنین نخستین بار در 1 سال اخیر ارتش روسیه اقدام به ارسال تجهیزات مدرنتر نظیر نفربرهای BMP3 و هویتزرهای خودکششی Msta_S به شبه جزیره کریمه کرده است.
ارتش روسیه در بحران اوکراین راهبرد خود را به 2 شکل تقسیم کرده است :
- حمایت غیر مستقیم از شبه نظامیان اوکراینی حاضر در شرق اوکراین از طریق تجهیز آنها به تسلیحات مختلف، بدون درگیری مستقیم با ارتش اوکراین
- حضور نظامی رسمی در شبه جزیره کریمه و تهدید مناطق جنوبی حاشیه رود دنیپرو در صورت حمله مجدد ارتش اوکراین به منطقه دونباس
به همین دلیل سیل تجهیزات و تسلیحات ارتش روسیه به جای مرز زمینی این کشور با اوکراین در منطقه دونباس، از طریق پل دریایی متصل به بندر kerch در شرق شبه جزیره کریمه به این منطقه ارسال شده است تا به بهانه انجام رزمایش نظامی، قوای خود را آماده مقابله با هجوم ارتش اوکراین به مناطق جداییطلب شرق این کشور کنند.
از سوی دیگر اما ارتش اوکراین نیز پس از یک وقفه 6 ساله، برای بازپسگیری مناطق تحت کنترل شبه نظامیان دونتسک در شرق این کشور کاملا مصمم است. ارتش اوکراین در سالهای اخیر به کمک کشورهای غربی دست به بازسازی ارتش خود زده است و با کمکهای مالی برخی کشورهای اروپایی و امریکا تجهیزات جنگی مدرنی را در ارتش خود وارد خدمت کرده است.
در سال 2018 دولت امریکا موافقت خود را با فروش 210 تیر موشک و 37 پرتابگر سامانه ضد زره مدرن جاولین به ارزش 47 میلیون دلار به ارتش اوکراین اعلام کرد که میتواند نقش مهمی در مقابله موثر با قوای زرهی شبه نظامیان دونباس و یا ارتش روسیه داشته باشد.
همچنین این کشور با مشاهده عملکرد درخشان پهپادهای رزمی Bayraktar TB2 ترکیه در نبردهای سالهای اخیر اقدام به خرید 12 فروند از این مدل پهپادهای رزمی کرده است که احتمال میرود این قرارداد با خرید مجموعا 48 فروند تکمیل شود. در حال حاضر مستشاران ترکیه در حال آموزش خدمه اوکراینی برای کاربری این پهپاد ساخت صنایع دفاعی ترکیه هستند.
اما در جدیدترین اخبار مربوط به خرید تجهیزات پیشرفته توسط ارتش اوکراین، در روزهای اخیر رسانههای متعدد و معتبر غربی از پیشنهاد امانوئل ماکرون رییس جمهور فرانسه برای فروش جنگنده به این کشور خبر میدهند.
ظاهرا ارتش فرانسه به اوکراین پیشنهاد داده است تا تعداد نامعلومی از جنگندههای مدرن نسل چهارم Rafale نیروی هوایی فرانسه را به شکل دست دوم خریداری کرده و جایگزین ناوگان فرسوده میگ29 خود کنند. ورود احتمالی این مدل جنگنده به ناوگان نیروی هوایی اوکراین میتواند جهشی بزرگ در توانایی این نیرو ایجاد کرده و در صورت دخالت مستقیم جنگندههای روسی به این کشور توانایی مقابله موثر در آسمان را بدهد.