گواتر توکسیک با چند گره – (گواتر مولتی ندولر توکسیک)
بیماران معمولا بالای 50 سال هستند. در اینها علائم پرکاری تیروئید و نارسایی قلب بارز است که در بیماریهای گریوز شرح داده شد. اختلاف اینها در بررسیهای کلینیکی در اسکن تیروئیدشان است که گرههای متعدد داغ در تیروئید دارند.
- درمان در این گروه، ترجیحا جراحی است. در افراد مسنتر که توانایی عمل جراحی ندارند، ید رادیواکتیو و داروهای ضد تیروئید بیشتر استفاده میشود.
ندول داغ یا توکسیک
علائم مثل سایر مشکلات پرکاری تیروئید است منتهی در معاینه گردن به جای گواتر یا گرههای متعدد تنها یک گره به دست میخورد و در اسکن تیروئید یک گره داغ (که بقیه غده تیروئید را سرکوب کرده) دیده میشود. بهترین درمان، جراحی و برداشتن لوب تیروئیدی است که گره دارد، میباشد.
طوفان تیروئیدی
در این مشکل، علائم هیپرتیروئیدی همراه با تب بالا و بیقراری یا حالت افسردگی و اختلالات قلبی و عروقی وجود دارد. طوفان تیروئیدی معمولا در زمینه پرکاری قبلی تیروئید که توسط عفونت و یا جراحی (از هر نوع) و یا تروما و ضربات ناشی از تصادف و غیره شروع میشود و در صورت عدم درمان به موقع بسیار کشنده است.
این حالت حتما نیاز به بستری در ICU دارد این حالت باید بیمار در وان یخ غوطهور شده و سرم و درمانهای دارویی و اکسیژن به بیمار داده شود.
کمکاری تیروئید
این بیماری به علت کم شدن هورمون تیروئید و افزایش هورمون مترشحه از هیپوفیز (TSH) مشخص میشود. علائم کلینیکی آن در بچهها، عقبماندگی رشد، اختلالات ذهنی و حتی در موارد شدید عقبماندگی ذهنی است. ضمنا فتق ناف و پرولاپس رکتوم (بیرونزدگی روده) و کندی حرکت هم در این کودکان شایع است.
در بالغین خستگی زودرس، افزایش وزن، عدم تحمل سرما، یبوست و خونریزیهای شدید ماهانه و نیز پف سر و صورت و خشکی و شکنندگی موها و ریزش مو نیز در موارد شدید اتفاق میافتد.
بیماران احساس بزرگی زبان و اختلال در تکلم نیز دارند. اختلالات روابط جنسی در هر دو جنس و کاهش زایایی هم وجود دارد. اختلالات قلبی و ریوی و کاهش ضربان قلب دیده میشود ولی برخلاف پرکاری تیروئید نارسایی قلبی کمتر دیده میشود.
- در بررسی آزمایشگاهی TSH بالاست.
- درمان، با دادن هورمون تیروئید (لووتیروکسین) است که ابتدا باید آهسته و سپس با افزایش تدریجی جهت جلوگیری از مشکلات قلبی همراه باشد.
گواتر
معمولا به بزرگی تیروئید اطلاق میشود البته در این حالت کار تیروئید معمولا طبیعی است. این بزرگی گاهی همراه با گرهدار شدن تیروئید هم میشود که در موارد گواتر شدید یا گرهدار شدن، درمان به سمت برداشتن و جراحی پیش میرود. این بیماران بهتر است از خوردن کلم و شلغم خودداری کنند و چون یک بیماری آندمیک و منطقهای است و در افراد یک منطقه به طور شایع دیده میشود، الگوی تغذیه و ارث را خیلی دخیل میدانند. مصرف غذای دریایی شامل ماهی، میگو و مصرف نمکهای یددار در کم شدن اندازه گواتر کمک میکند.
در مواردی به علت بزرگی گواتر، اختلال تنفسی و یا بلع و نیز اشکالات صدا اتفاق میافتد و همینطور چون گواتر خیلی بزرگ، نمای نازیبایی هم جلوی گردن ایجاد میکند، در این افراد جراحی پیشنهاد میشود.
برای خواندن بخش اول- بیماریهای خوشخیم تیروئید- اینجا کلیک کنید.