زهرا نادری - کارشناس تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : بهطور طبیعی با افزایش سن اشتها کم میشود. کاهش اشتها باعث میشود افراد در معرض بیشتر لاغری و تحلیل بافتهای عضلانی قرار گیرند. لاغری نیز مانند چاقی مضر است. لاغری و کمبودهای تغذیهای میتواند همراه با عوارضی مثل زخم بستر، اختلال مغزی، افت فشارخون هنگام بلند شدن، عفونت و کمخونی باشد. افرادی که دچار لاغری با شدت بالا، بیشتر در بیمارستان بستری میشوند. همچنین این افراد در انجام اعمال شخصی خود نیازمند کمک بیشتری بوده و به دلیل ضعف عضلانی، احتمال افتادن و زمین خوردن در آنها بیشتر است که در این صورت احتمال شکستگیها کهترمیم آنها نیز دور از انتظار است، افزایش مییابد. لذا شناخت و درمان بیاشتهایی در افراد مسن بسیار مهم است.درمان بیاشتهایی در افراد مسن نیازمند بررسی همهجانبه از نظر وجود بیماری زمینهای، مصرف داروهایی که باعث کاهش اشتها میشوند، وجود اختلالات بلع غذا، افسردگی و ... میباشد.
بیشتربخوانید:
نکات تغذیهای
اگر فرد سالمند به علت مشکلات دندانی و دهانی نمیتواند بجود و این مشکل سبب بیاشتهایی او شده است، میتواند بهجای میوههای تازه از آبمیوه و میوه نرم شده، کمپوت، پالوده سیب، هلو و گلابی و بهجای سبزیهای خام از آب سبزیجات مثلاً هویج و سبزیهای پخته و له شده استفاده کند. بهجای گوشت، گوشت چرخ کرده و تخم مرغ، شیر، پنیر، ماست و غذاهایی که با شیر درست میشوند، انتخابهای راحتتری برای خوردن هستند. بهجای نانهای ضخیم و غیرقابل جویدن که خوردنشان سخت است، از غلات پخته مانند برنج، کلوچههای نرم و نان لواش استفاده کند. ترید کردن نان در غذاهای مایع، راه دیگری برای استفاده از این نانهاست.احساس تنهایی در سالمندان خود میتواند عاملی برای بیاشتهایی آنها باشد و حتی این حس تنهایی مانع میشود تا تنها فقط برای خودشان آشپزی کنند. شاید غذاها به نظر یک سالمند تنها، خیلی بیمزه و یا حتی بدمزه باشند. این مسئله ممکن است به علت استفاده از داروهای مصرفی رخ دهد و یا یک مشکل طبیعی به علت بالا رفتن سن و کم شدن حساسیت ذائقه باشد. برای حل این مشکل تا حد امکان، باید غذا را در کنار اعضای خانواده و یا دوستان صرف کرد. گروهی را با سایر دوستان سالمند خود تشکیل داد و غذای خود را به شکل دورهای در کنار هم صرف نمود.با پزشک در مورد داروهای مصرفی مشورت شود تا در صورت تأثیر آنها بر روی اشتها، داروها را تغییر دهد.با افزودن انواع ادویهجات، چاشنیهای گیاهی و آبلیمو به غذا، طعم غذا مطلوبتر شده و اشتها برای غذا تحریک میشود.برای افزایش اشتهای سالمندان لاغر، غذا در بشقاب بزرگتر کشیده شود و از سبزیهای رنگی (هویج، گوجهفرنگی، فلفل دلمهای و...) در غذا ترجیحاً به شکل پخته استفاده شود.تا حدی که مقدور است سالمند باید غذا را در محیطی دلپذیر و مناسب میل کند تا اشتها بهاندازه کافی تحریک و غذای کافی میل شود.بافت و قوام غذا باید بهگونهای باشد که سالمندان بتوانند بهراحتی آن را بجوند و مشکلی از نظر بلع نداشته باشند.گاهی احساس نفخی که پس از مصرف برخی از مواد غذایی نظیر حبوبات ایجاد میشود، سبب میشود که سالمند میلی به مصرف آنها نداشته باشد. این خودداری سبب محرومیت از برخی مواد مغذی مانند ویتامینها، کلسیم، فیبر و پروتئین میشود. برای جلوگیری از نفخ بهتر است حبوبات از شب قبل خیسانده شود و هنگام پخت آب آن دور ریخته شود.
بیشتربخوانید: