در توزیع، درماتال، به پزشک در تشخیص قطعی وجود یا عدم اختلالات حسی کمک میکند، به عنوان مثال: اگر بیماری با اختلالات حسی به صورت جوراب مانند (دو طرفه) به ما مراجعه کند، بیشتر به فکر (نوروپاتی) هستیم، ولی در صورتی که هنگام معاینه مسیر اختلالات حسی بیمار، کاملا قابل تطبیق با (درماتوم عصبی حسی) باشد به فکر دردهای (رادیکوله) یا مشکلات عصبی ناشی از دیسکوپاتی میافتیم.
ویژگی دردهای دیسکوپاتی
دردهای ناشی از دیسکوپاتی معمولا به یک یا هر دو پا منتشر شده، در اکثر موارد معمولا توزیع درد از یک مسیر مشترک تبعیت میکند، اغلب دردهای کمر، از ناحیه کمر شروع شده، (از ناحیه نشیمنگاه) و به قسمت خلف ران و پایین منتشر میشوند، دردهای منفرد و ایزوله ناحیه تحتانی دیستال پا، معمولا مربوط به دردهای ناشی از دیسکوپاتی نیست و باید علل دیگری را برای این نوع دردها جستجو کرد (مثلا بیماری که فقط از درد ناحیه پاشنه شکایت داشته باشد.)
نکته 1- دردهای ناشی از دیسکوپاتی مایکو با برخی از مانورها مانند: مانور وال سالوا، تشدید میشوند. حرکاتی مانند: عطسه کردن، خندیدن، خشم شدن، زور زدن هنگام اجابت مزاج از مواردی هستند که معمولا این درد را تشدید کرده، موجب شعلهور شدن درد شده، با مشاهده این نوع علایم تشخیص دردهای ناشی از دیسکوپاتی قطعیتر میشود.
بنابراین به هر دلیل که فشار وارده بر وریدهای اطراف دیسک کمر افزایش یابد، دردهای رادیکوله ناشی از دیسک کمر تشدید میشود که از این طریق میتوان به تشخیص رسید.
از دیگر مواردی که در مورد دردهای ناشی از دیسکوپاتی باید به آن توجه داشت این است که گاه هنگام مراجعه بیمار به پزشک در فاز استقرار دیسکوپاتی، دردهای ناحیه کمر از بین رفته، ممکن است صرفا بیمار از درد اندام تحتانی (یک طرفه یا دو طرفه) شکایت داشته باشد، بنابراین باید توجه داشت که عدم وجود درد ناحیه کمر، تشخیص دیسکوپاتی را رد نمیکند. (ممکن است بیمار فقط با درد رادیکوله پا به پزشک مراجعه کند).
نکته 2- برخی از بیماران دردهای ناشی از دیسک حاد را به دنبال انجام یک فعالیت سنگین فیزیکی یا بلند اشیاء تجربه میکنند. حتی گاه ممکن است این نوع دردها، به دنبال تصادفات و ترومالها، ایجاد شده و علایم دیسکوپاتی حاد نمایان شود. باید توجه داشت که اصولادیسکوپاتی کمر، یک فرآیند مزمن و دژنراتیو است، یعنی مراحل مختلف در ایجاد فتق (بیرون زدگی دیسک) و ایجاد دیسکوپاتی دخیل بوده است.
علیرغم اینکه این نوع دردها اغلب به دنبال انجام کارهای سنگین بروز میکند، ولی ایجاد این دردها، نتیجه یکسری اتفاقات مزمن است که قبل از بروز درد وجود داشته است. بنابراین نمیتوان تمامی مشکلات دیسک را تنها به بلند کردن یک جسم سنگین یا یک فعالیت فیزیکی خاص نسبت داد.
به همین دلیل وقتی در مراجعه بیمار به پزشک، تشخیص دیسک کمر داده میشود، بیمار اظهار میدارد که کار سنگینی انجام نداده است، باید به بیمار گوشزد نمود، ایجاد دیسکوپاتی کمر علل مختلفی دارد که از جمله این علل، مزمن بودن است که به دنبال انجام کارهای مختلف ایجاد میشود.
برای خواندن بخش اول- دیسکوپاتی- اینجا کلیک کنید.