گل همیشه بهار گیاهی معطر و زیبا می باشد که در باغها و فضای سبز کشت می شود. این گل از خانواده کاسنی بوده و علاوه بر کشت دارویی به عنوان یک گل زینتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. همیشه بهار از خواص درمانی فراوانی برخوردار است و آن را میتوان در دسته گیاهان دارویی – زینتی طبقه بندی کرد. گل همیشه بهار را در مناطق آفتابی و نیمه آفتابی ایران به ویژه در نواحی دامنه کوه ها و سنگلاخ ها می کارند زیرا به خوبی رشد میکند و خوب است بدانید که برای پرورش آن نیاز به مراقبتهای خاصی نمی باشد. در ایران دو گونه از گل همیشه بهار وجود دارد که از نظر خواص درمانی مشابه هستند. علاوه بر این ها از این گل در رنگین کردن غذاها هم مصرف می شود . این گیاه امروزه علاوه بر صنایع داروسازی، در صنعت لوازم بهداشتی و آرایشی کاربرد داشته و پایه اصلی برخی کرمها و شامپوهای گیاهی میباشد. قسمتهای مورد استفاده این گیاه گل، برگ و شاخههای آن است که مصارف مختلفی دارویی و آرایش و درمانی دارد. ما در ادامه از خواص گل همیشه بهار به طور جامع و کامل نوشته ایم. همراهمان باشید.
آشنایی با خواص گل همیشه بهار :
طبیعت گل همیشه بهار سرد و خشک است و از آن به صورت دم کرده، عرق و استعمال موضعی استفاده می کنند. و از خواص درمانی همیشه بهار می توان به درمان التهاب معده، قاعده آور و تسکین دهنده دردهای پریودی، صفرا آور، مدر و معرق، کاهنده فشار خون، ضد سرطان خون، ضد سرطان پوست، ضد سرطان سینه، ضد سرطان پروستات،ضد سرطان ریه، ضد سرطان لوزالمعده،ضد سرطان روده بزرگ، ضد عفونی کننده، بطرف کننده خستگی و اضطراب، درمان عرق سوز و تسکین گلو درد و التهابات دهانی اشاره نمود. همچنین از مضرات این گیاه حساسیت خفیف پوستی را می توان اشاره کرد و در طول بارداری و شیردهی مصرف خوراکی آن ممنوع است. و تا به حال از تداخلات دارویی این گیاه گزارشی ثبت نشده است.
خواص آن برای دستگاه گوارش:
دم کرده گل همیشه بهار ضد نفخ معده و روده می باشد، و برای درمان ورم معده و التهاب معده نیز بسیار مفید است. همچنین این گل از خواص ضد سرطانی روده بزرگ و لوزالمعده نیز برخوردار است. جهت درمان این موارد یک قاشق گل خشک شده همیشه بهار را درون یک لیوان آب دم کنید و قبل از هر وعده غذایی یک استکان بنوشید.
فواید این گل برای بانوان:
از خواص گل همیشه بهار بانوان برای درمان تاخیر قاعدگی، تسکین دردهای قاعدگی و تنظیم سیکل پریودی خود می توانند از دمنوش گل همیشه بهار استفاده کنند. به این منظور گل همیشه بهار را یک هفته قبل از شروع پریودی خود مصرف نمایید.
فواید آن برای پوست و مو:
از پودر گلبرگ های این گل در صنایع شامپو سازی استفاده می شود. همچنین از این گل به عنوان رنگ موی طبیعی نیز می توان بهره برد. زیرا استفاده مداوم از گل همیشه بهار برای موها رفته رفته رنگ مو را روشن تر می کند.
برای التیام و معالجعه آکنه، سوختگی و خراشیدگی نیز می توان از ضماد این گل به طور موضعی استفاده نمود.
در درمان نیش زدگی حشرات مانند زنبور و جای گزیدگی عقرب می توان از عصاره گل همیشه بهار بهره مند شد.
در درمان آبسه و کروک و همچنین درمان میخچه و درمان زگیل و اگزما نیز می توان از ضماد این گل استفاده کرد.
برای درمان زخم سر سینه در دوران شیر دهی نیز می توان از ضماد این گیاه استفاده نمود.
گل همیشه بهار را به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی می شناسند.
این گل خاصیت ضد التهابی دارد و سرمازدگی پوست و زخم های واریسی را درمان می کند.
برای درمان سوختگی پای نوزادان نیز می توان از این گل مصرف نمود. برای این کار با دم کرده این گل محل سوختگی ادرار کودک را شستشو دهید. امروزه از عصاره گل همیشه بهار در پماد کالوندلا که مخصوص سوختگی است، استفاده می شود.
از جمله مهمترین مزیت گل همیشه بهار برای پوست پیشگیری از بروز سرطان پوست می باشد.
فواید آن برای اعصاب:
از خواص گل همیشه بهار رفع اضطراب و خستگی می باشد که به این منظور با افزودن روغن گل همیشه بهار به آب حمام با آن استحمام می کنند.
خاصیت چای گل:
چون دمنوش و دم کرده این گل مدر است برای کاهش فشار خون مناسب می باشد و مصرف آن تعرق بدن را بالا می برد.
از خواص چای گل همیشه بهار به خاصیت ضد عفونی کنندگی آن می توان اشاره کرد که برای رفع عفونت گوش بسیار مفید می باشد.
چای به دست آمده از این گل با تحریک فعالیت کلیه ها منجر به ادرار آوری می شود.
برای تسکین گلو درد و التهابات دهانی می توانید دمنوش گل همیشه بهار را غرغره کنید.
شستشوی چشم با چای گل همیشه بهار، قرمزی و درد چشم را تسکین می دهد و برطرف می کند. حتی از چند قطره از این چای به جای قطره چشمی نیز می توانید استفاده نمایید.
موارد استفاده و ترکیبات شیمیایی گل
گل همیشه بهار دارای گلهای کوچک و پر از گلبرگ است که در رنگ های زرد و نارنجی می باشند. این گلبرگ ها بعد از چیده شدن و خشک کردن برای مصارف دارویی مختلف استفاده می شوند.
گلهای همیشه بهار دارای انواع متنوعی هستند، اما کالاندولا دارای بیشترین خواص دارویی به نسبت انواع دیگر آن می باشد و اگرچه بومی مصر و بخش هایی از مدیترانه می باشد اما امروزه در همه کشور ها رشد می کند و در ماه های گرم گلهای بیشتری می دهد.
گل همیشه بهار از نوع کالاندولا حاوی آنتی اکسیدان ها و روغن های فرار است. رنگ روشن و بوی قوی این گل به دلیل وجود همین ترکیبات می باشد که برای دفع حشرات، آفات و قارچ ها بسیار موثر است، ضمن اینکه موجب بهبود گردش خون و کنترل التهاب می شود.
پماد کالاندولا (گل همیشه بهار)
استفاده از پماد کالاندولا برای نوزادانی که دچار التهاب ناشی از بستن پوشک شده اند یا برای افرادی که پوست های حساسی دارند، پماد دارای 1/5 درصد کالاندولا در طی 7 تا 10 روز می تواند علائم را کاهش دهد.
برای بزرگسالان نیز درصد های قوی تر پماد (3 تا 8 درصد) حاوی عصاره کالاندولا می تواند به منظور کاهش علائم خارش پوست و ورم مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از این کرم به ویژه زمانی که با دیگر مواد تشکیل دهنده ضد التهاب همچون عصاره درخت چای، عصاره اسطوخودوس، ژل آلوئه ورا و نارگیل ترکیب شده باشد، برای تسکین بثورات پوستی و نیز درمان واکنش های التهابی برای پوست های حساس بسیار مفید می باشد.
بنابراین می توان آن را به عنوان یک پماد و یک لوسیون طبیعی و خانگی عالی به منظور درمان التهاب ناشی از بستن پوشک و نیز کرم ضد خارش مورد استفاده قرار داد.
قطره این گل نیز برای درمان عفونت های گوش نیز بسیار موثر است. استفاده از قطره این گیاه و یا عصاره گیاهان دیگر همچون گل ماهور، سیر و گل راعی می تواند برای درمان گوش درد ناشی از عفونت به مدت چهار روز مفید باشد، البته بهتر است، استفاده از این درمان های خانگی با مشورت پزشک صورت گیرد.
گیاهان موجود در طبیعت از خواص درمانی و دارویی فراوانی برخوردار هستند که با توجه و شناخت فواید و خواص گیاهان دارویی می توان در موارد زیادی از این گیاهان استفاده زیادی نمود.