ایسنا : سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها در میان زنان و جمعیتی از مردان است که آمار بسیاری را سالیانه در جهان به خود اختصاص میدهد. با توجه به ریسک بالای این بیماری و میزان مرگومیر ناشی از آن، شناخت روشهای پیشگیری از سرطان پستان میتواند بسیار مؤثر واقع شود.
سن بالا، سن پایین بلوغ، اولین زایمان در سن بالا، نداشتن حاملگی و زایمان، سابقه سرطان پستان یا بیماری پستان خوشخیم(غیر سرطانی) و ابتلا خواهر یا مادر بیمار به سرطان پستان ازجمله عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان است.
اشعه یا اشعه درمانی در ناحیه پستان، وجود نسج متراکم پستان در ماموگرافی ، مصرف هورمونهای استروژن و پروژسترون، مصرف نوشیدنیهای الکلی و سفیدپوست بودن را از دیگر دلایل افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان دانست.
تغییرات پوست شامل فرورفتگی و یا توکشیدگی پوست پستان، تغییر فرم هاله اطراف نوک پستان، زخم و تورم در پوست پستان و تغییر در فرم طبیعی پوست پستان از علائم و نشانههای سرطان پستان می باشد؛ وجود توده و برآمدگی در پستان که به ندرت دردناک است، بزرگی غدد لنفاوی زیر بغل، خونریزی و یا ترشح از نوک پستان، تغییر در اندازه پستان نیز از دیگر علائم این بیماری است.
بیشتربخوانید:
بعد از یائسگی و پس از شصتسالگی وزن زنان بهطور طبیعی افزایش پیدا میکند و کاهش وزن میتواند یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان باشد.
انجام فعالیت بدنی بهویژه در زنان جوان باعث کاهش سطح هورمون و متعاقب آن کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان دانست.
استفاده از شیر مادر برای تغذیه شیرخوار خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش میدهد.
رژیم غذایی، ماموگرافی و معاینه پستان از دیگر عوامل پیشگیری از سرطان پستان می باشد؛ ارتباط مثبتی بین سرطان پستان و میزان چربی رژیم غذایی وجود دارد. ضروری است کلیه زنان در سن 40سالگی ماموگرافی را انجام دهند و همچنین نیاز است معاینه پستان از سوی پزشک یا مامای مجرب بهصورت سالیانه انجام شود.
خودآزمایی از دیگر راههای پیشگیری از سرطان پستان است و بهترین زمان معاینه منظم ماهیانه پستان و زیر بغل یک هفته بعد از زمان قاعدگی است.
بیشتر بخوانید: